Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Βόμβες» Χρυσοχοΐδη για πανεπιστημιακή αστυνομία, τρομοκρατία και «υπόθεση Ινδαρέ»xrysoxoidis
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και έδωσε αρκετές ειδήσεις που αφορούν φλέγοντα θέματα για την ελληνική κοινωνία.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την επιστροφή του - για πέμπτη φορά - στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» της δημοσιογράφου Νίκης Λυμπεράκη και απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα.


Με την ασφάλεια να αποτελεί κορυφαία πρόκληση και βασική ανησυχία των πολιτών, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις, ο υπουργός τοποθετήθηκε εφ’ όλης της ύλης των αρμοδιοτήτων του. Σε πρώτο πλάνο: εγκληματικότητα, παραβατικότητα των ανηλίκων, έμφυλη βία, αστυνόμευση και λειτουργία της αστυνομίας αλλά και η πρόσφατη επανεμφάνιση του εγχώριου αντάρτικου πόλης.


Εγκληματικότητα και καθημερινότητα

«Όπως η δική μου ζωή κάνει κύκλους, έτσι και η αστυνομία κάνει κύκλους. Κάθε φορά που πηγαίνω στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να τη φέρουμε τούμπα. Αλλά κάθε φορά υπάρχει και διαφορετικό έγκλημα» είπε αρχικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας. Από το 2019 και μετά υπάρχει μείωση. Οι ανθρωποκτονίες είναι 25% λιγότερες. Υπάρχει αύξηση της παραβατικότητας συνολικά, γενικά στην κοινωνία και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ατιμωρησίας. Η βαριά εγκληματικότητα έχει μειωθεί».


Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην Ελληνική Αστυνομία τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις και τα μέσα «σε γενικές γραμμές υπάρχουν, θα έλεγα, σε επάρκεια. Αυτό που λείπει, ειδικά στην Αττική, είναι το προσωπικό. Στην επαρχία που η εγκληματικότητα είναι λιγότερη έχουμε επάρκεια. Πρέπει να δούμε πως αυτή την ασυμμετρία θα τη φέρουμε σε ένα καλό επίπεδο. Θυμάστε, είχε πει ο πρωθυπουργός, όταν δεν ήμουν εγώ στο υπουργείο πως θα γυρίσουν από τη φύλαξη υψηλών προσώπων σε μάχιμες υπηρεσίες περί τις 2.500 αστυνομικοί. Αυτό δεν είναι εύκολο. Η αστυνομία στη χώρα μας κάνει πάρα πολλά πράγματα. Οι αστυνομικοί απασχολούνται σε πολλά και διάφορα που κανονικά δε θα έπρεπε. Ήδη, πάντως, 200 αστυνομικοί πήγαν στην Τροχαία της Αθήνας και 450 στη ΔΙΑΣ».

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στη Δυτική Αττική. «Θα πάψει η λογική του άβατου σε περιοχές όπως το Μενίδι, ο Ασπρόπυργος, τα Μέγαρα, το Ζεφύρι. Αυτό θα τελειώσει. Η αστυνομική παρουσία είναι πιο έντονη. Πρέπει να το δούμε όλο αυτό, όμως, ως κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται μια συνολική διαχείριση του προβλήματος αυτού. Είναι κοινωνικό ζήτημα και μετά γίνεται εγκληματικό φαινόμενο γιατί κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει ατιμωρησία».


Ενδοοικογενειακή βία και βία ανηλίκων

Στη συνέντευξη του στη Νίκη Λυμπεράκη ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της βίας των ανηλίκων αλλά και στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας. «Το πρόβλημα της βίας ανηλίκων είναι κατά βάση κοινωνικό. Η αστυνομία εισπράττει τα αποτελέσματα. Η βία υπήρχε πάντα. Και εμείς ως παιδιά παίζαμε ξύλο. Οι διαφορές με το τώρα είναι δυο. Το πρώτο είναι ότι τώρα η βία είναι οργανωμένη. Υπάρχουν συμμορίες. Το δεύτερο είναι πως η βια σήμερα είναι έντονη. Υπάρχουν, στις συμπλοκές μαχαίρια και τσεκούρια. Εμείς ως αστυνομία ήδη έχουμε βάλει σε στέκια της νεολαίας ήπια αστυνόμευση, με νεαρούς σε ηλικία αστυνομικούς, κυρίως κοπέλες, αλλά και 2-3 άτομα με πολιτικά έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να υπάρξει παρέμβαση έμπειρων αστυνομικών.» Παράλληλα, σε περίπου 20 ημέρες, θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τηλεφωνικές γραμμές, 24ωρου βάσης, υποστήριξης παιδιών και γονέων. Επιπλέον, θα υπάρξει και το ''κουμπί πανικού'' δηλαδή μια εφαρμογή στο κινητό, προκειμένου εκεί να καταγγέλλονται περιστατικά. Το ''κουμπί πανικού'' θα είναι ανοιχτό σε όσους το ζητήσουν, τόσο στα παιδιά, όσο και στους γονείς. Ελπίζω πως σε δυο μήνες θα είναι έτοιμο» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας:


«Σε περίπου δυο μήνες από τώρα θα είναι έτοιμα 45 γραφεία στελεχωμένα από εκπαιδευμένους αστυνομικούς τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υπάρχουν και έτσι θα φτάσουμε συνολικά στα 63. Είναι μια υπόθεση που πάει καλά. Πρέπει να καταλάβουν οι αστυνομικοί πως όταν δέχονται μια τέτοια καταγγελία μπορούν να σώσουν μια ζωή. Φτάνει να εκπαιδευτεί η Ελληνική Αστυνομία παραπάνω. Γίνονται έρευνες για κάθε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας που οι αστυνομικοί δε λειτούργησαν σωστά, όπως στην υπόθεση της Σαλαμίνας. Είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα που λαμβάνουμε. Ξαναρχίζουμε τη δημοσίευση της πορείας όλων των ΕΔΕ που γίνονται σε βάρος αστυνομικών για να ξέρει ο πολίτης πού βρίσκονται, πόσο καιρό κρατάνε και ποιο είναι το αποτέλεσμά τους».

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. «Να το πάρουμε από την αρχή. Ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία προέβλεπε ότι θα γίνονταν κάποια πράγματα στα πανεπιστήμια σε επίπεδο υποδομών για το θέμα της ασφάλειας, για το θέμα της πυρασφάλειας, που δεν έχει κανένα πανεπιστήμιο σχέδιο πυρασφάλειας, και είναι χιλιάδες παιδιά κάθε ημέρα εκεί, θα γινόταν ο ελεγχόμενος τρόπος εισόδου (τουρνικέ και κάρτες). Δεν υπάρχουν ούτε σχέδια εκκένωσης! Το γιατί δεν έγιναν όλα αυτά δεν το ξέρω. Τα βασικά πράγματα δεν έχουν γίνει. Αυτά που αφορούν τη ζωή των παιδιών δεν έχουν γίνει» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε:


«Υπάρχει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Δεν καταργήθηκε. Οι αστυνομικοί είναι στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Δε χρειάστηκε να κάνει κάτι αλλά ακόμα και να υπήρχαν ας πούμε για παράδειγμα στα επεισόδια της Γεωπονικής το περασμένο Σάββατο δε θα μπορούσε να επέμβει. Είναι άοπλοι άνθρωποι. Είναι σώμα ήπιας αστυνόμευσης. Είναι για την τάξη και όχι για να καταπολεμήσουν το έγκλημα. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία περιπολεί γύρω από τα πανεπιστήμια. Δεν είναι χρήσιμη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία για να αντιμετωπίσει περιστατικά όπως αυτό της Γεωπονικής. Είχαμε ανάγκη από ένα Σώμα για να ασκεί ήπια αστυνόμευσης αλλά περιστατικά βίας δεν μπορεί να διαχειριστεί».

Υπόθεση Ινδαρέ

Η Νίκη Λυμπεράκη ρώτησε τον κ. Χρυσοχοΐδη και για την υπόθεση Ινδαρέ στο Κουκάκι (με την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της συγκεκριμένης οικογένειας στη διάρκεια επεισοδίων) που συνελήφθησαν αλλά αθωώθηκαν στα δικαστήρια. «Οι άνθρωποι αθωώθηκαν αλλά αθωώθηκαν και οι αστυνομικοί σε ό,τι αφορά την άσκηση βίας. Αν είχαν καταδικαστεί να έλεγα πως έγινε κάποιο λάθος. Αλλά εδώ πέρα η υπόθεση αυτή, που πήρε τόσο μεγάλη διάσταση, ήταν μια κακή επιχείρηση, εξαρχής υπονομευμένη από τους αστυνομικούς που την οργάνωσαν. Ήταν μια ατυχής επιχείρηση. Δεν έπρεπε να γίνει. Δε θέλω να μπούμε στην ουσία. Ήταν μια επιχείρηση που ήταν ατυχής από την αρχή μέχρι το τέλος επειδή, επαναλαμβάνω, είχε υπονομευθεί από τους ίδιους τους ανθρώπους που την οργάνωσαν. Τους αστυνομικούς»!

«Θα είχαμε εξαρθρώσει τη 17Ν ακόμα και χωρίς να εκραγεί η βόμβα του Ξηρού»

Τέλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις: «Ποτέ μη λέει κάνεις ότι έκλεισε ένα θέμα που έχει ιστορικές αναφορές. Χρειάζεται προσοχή. Πράγματι, η Ελλάδα απαλλάχθηκε από μια περιπέτεια 27 ετών μεταπολιτευτικά και ξεριζώθηκε ένα φαινόμενο που δημιουργούσε προβλήματα στη χώρα. Μετά εμφανίστηκαν κάποιοι άλλοι και βρέθηκαν όλοι στη φυλακή. Τελευταία ενέργεια ήταν το 2018 στον ΣΚΑΪ. Τώρα επιχειρείται αναβίωση του φαινόμενου. Πιθανόν, επειδή τώρα μπόρεσαν κάποιοι να είναι επιχειρησιακά έτοιμοι να εμφανιστούν, μπορεί να θεωρούν πως τώρα μπορούν να δρουν άφοβα, να έχουν αυτή την αυταπάτη. Το ζητούμενο είναι ένα: Η σύλληψη, η παραπομπή στη Δικαιοσύνη και η δίκη. Στο τέλος όλοι αυτοί καταλήγουν στη φυλακή. Όλα είναι πιθανά. Και μια κλιμάκωση. Γι αυτό χρειάζεται σοβαρή δουλειά και διείσδυση» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδη και στο τέλος αναφέρθηκε και στην εξάρθρωση της 17Ν:


«Θα έρθει η ώρα που θα τα πούμε όλα αυτά (σσ: Τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2002) με τρόπο πραγματικά αξιόπιστο που θα ανταποκρίνεται στα ιστορικά γεγονότα. Στο ''φιάσκο της Ριανκούρ'' η αστυνομία απέτυχε να συλλάβει τους τρομοκράτες που καθόντουσαν δίπλα – δίπλα με αστυνομικούς. Η εξάρθρωση της 17Ν θα γινόταν ακόμα και αν δεν είχε εκραγεί η βόμβα στα χέρια του Ξηρού. Και θα την καταφέρναμε απολύτως Ελληνικά. Μόνο οι Έλληνες γιατί τότε είχε αναπτυχθεί ο μύθος για Αμερικανούς και Βρετανούς πράκτορες. Όλα αυτά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Θα το καταφέρναμε γιατί από ένα σημείο και μετά γιατί η ΕΛΑΣ τότε είχε καταφέρει να διεισδύσει και να καταλάβει τι γίνεται. Από εκείνη την εποχή υπάρχουν κάποιες συγκλονιστικές στιγμές αλλά εγώ πάντα προσπαθώ να βλέπω το μέλλον».Πηγή: www.reader.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια