Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Νέος κύκλος Εξοικονομώ: Οι επιλέξιμες εργασίες και τα εισοδηματικά κριτήριαΑπό αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον β’ κύκλο του «Εξοικονομώ 2023», μέσω του οποίου ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να ενταχθούν και να επιτύχουν την αναβάθμιση του ακινήτου τους. Το πρόγραμμα που έχει προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ θα παραμείνει ανοιχτό έως και τις 29 Μαρτίου και δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι δεν έχουν αιτηθεί την ένταξή τους σε κάποιο άλλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.
Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται σε 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης αντιστοίχως.


Στο διαδικαστικό κομμάτι, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται στη σελίδα https://exoikonomo2023.gov.gr, που θα ανοίξει αύριο 7 Φεβρουαρίου και θα δέχεται αιτήσεις έως και την 29η Μαρτίου 2024. Κατά την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά, καθώς επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.

«Ο β’ κύκλος του “Εξοικονομώ 2023”, που ανοίγει για υποβολή αιτήσεων εντός των επόμενων ημερών, αφορά αποκλειστικά στη στήριξη ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ (κατάτι ενισχυμένος σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό), ποσό που διατίθεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπονται αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τους δικαιούχους, με σκοπό την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, βελτιώνοντας παράλληλα την καθημερινότητά τους», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Advertisement

Χαρακτηριστικά προγράμματος

Οι κατοικίες θα πρέπει:

– Να υφίστανται νόμιμα.

– Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

– Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

– Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’.Επιλέξιμες παρεμβάσεις

– Αντικατάσταση κουφωμάτων.

– Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.

– Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

– Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

– Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης – smart home, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Ο ΦΠΑ αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα και δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, πρέπει να δηλωθεί το ποσοστό ΦΠΑ που ισχύει.

– Η ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων μπορεί να καλυφθεί από τους δικαιούχους του προγράμματος είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανειακή σύμβαση (για το ποσό που επιλέγουν ή αυτό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό) είτε με συνδυασμό αυτών.

– Σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης, παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του προγράμματος για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η εγγυοδοσία καλύπτει το ποσό της δανειοδότησης στο 100% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και στο 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

– Το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης για τις ανάγκες του προγράμματος είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.

– Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) και για κάθε επιλέξιμη κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα -ρογράμματα ενεργειακής αναβάθμισης -«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»- δεν έχει δικαίωμα υποβολής στον β’ κύκλο. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα.

– Για την υποβολή της και την παρακολούθηση του έργου, ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί υποχρεωτικά τεχνικό σύμβουλο, φυσικό πρόσωπο, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι μηχανικός εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελών ή στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα.

– Μετά την απόφαση υπαγωγής παρέχεται η δυνατότητα στον ωφελούμενο να χρησιμοποιήσει την προκαταβολή επιχορήγησης.

– Οι δαπάνες των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ή μέρος αυτών δεν πρέπει να έχουν λάβει ενίσχυση από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα, ευρωπαϊκό ή εθνικό, π.χ. από δράσεις αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κ.λπ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διπλή χρηματοδότηση παρέμβασης, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίνεται μη επιλέξιμη.

Πηγή: eleftherostypos.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια