Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε θέση μάχης οι αγρότες -Σκέψεις για κάθοδο στην Αθήνα, «παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση


Κρίσιμη η σημερινή ημέρα, οι αγρότες αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους



Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τους αγρότες, οι οποίοι αποφασίζουν δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεων και μάλιστα απειλούν με κάθοδο στην Αθήνα και αποκλεισμούς δρόμων στο κέντρο της πρωτεύουσας.



Το μεσημέρι, εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα δίνουν ραντεβού στη Λάρισα για να συζητήσουν την εξέλιξη των κινητοποιήσεων στα πλαίσια της μεγάλης πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών.




Ποιοι θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη

Στην πανελλαδική σύσκεψη, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, θα συμμετάσχουν και αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είτε έχουν στήσει μπλόκα, είτε όχι. «Υπάρχουν και κάποιοι στον κλάδο που δεν μπορούν να αφήσουν τα χωράφια τους ή τις κτηνοτροφικές τους μονάδες κι αν και δεν έρχονται καθημερινά στα μπλόκα που έχουν στηθεί, ωστόσο μας έχουν δηλώσει ότι στέκονται στο πλευρό μας και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις μας με άλλο τρόπο» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Λαγκαδά Κώστας Χατζηπαραδείσης.









Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχει στηθεί εδώ και 13 ημέρες στον κόμβο του Νέων Μουδανιών, αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Νέων Μουδανιών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα, από τις 18.00, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς.


Υπενθυμίζεται ότι αγροτικά μπλόκα έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές των νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ αγρότες από τα Μάλγαρα και τα τριγύρω χωριά, έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα, στον κόμβο των Μαλγάρων, στην έξοδο προς Θεσσαλονίκη.
«Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση

Στο μεταξύ, ανοικτό το ενδεχόμενο για συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε ερώτηση που του έκαναν δημοσιογράφοι για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο συνάντησης τις επόμενες μέρες, ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος:

– Μητσοτάκης: Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις.


– Δημοσιογράφοι: Δεν αποκλείεται όμως μια συνάντηση μαζί τους;


– Μητσοτάκης: Εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα.




Τα αιτήματα των αγροτών

Από χθες το βράδυ ο αγροτικός σύλλογος Ημαθίας βρίσκεται έξω στους δρόμους. Το DEBATER βρέθηκε το βράδυ στο σημείο που «κατασκηνώνουν» για να ζεσταθούν γύρο από μια εστία φωτιάς και με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίζουν τον αγώνα τους μαζί με όλους τους αγρότες της χώρας. Σήμερα στη Νίκαια της Λάρισας οι αποφάσεις των αγροτών για κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο αγροτικός σύλλογος Ημαθίας όπως και άλλοι αγρότες από διάφορα άλλα μέρη της χώρας διεκδικούν τα 7 βασικά αιτήματα τους: Την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος μέσω de minimis λόγο ακαρπίας (ροδάκινα, Νεκταρίνια, δαμάσκηνα κ.α.)
Πολεμοενισχύσεις – ενεργειακή κρίση (Ουκρανική κρίση, Ρωσικό εμπάργκο)
Την άμεση εξόφληση των οικολογικών σχημάτων (Eco Schemes)
Την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων και αναθεώρηση του κανονισμού ΕΛΓΑ, καθώς και συμψηφισμού της ασφαλιστικής εισφοράς με τις αποζημιώσεις.
Άμεση πληρωμή του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο και θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.
Την παρέμβαση της πολιτείας ώστε ο παραγωγός να γνωρίζει την τιμή από νωρίς για το παραδοτέο προϊόν και την εξόφληση του μέσα σε 60 ημέρες όπως ορίζει ο νόμος σε οποιοδήποτε σχήμα έχει παραδώσει την παραγωγή του (ομάδες παραγωγών, αγροτικούς συνεταιρισμούς εμπόρους, βιομηχανίες)
Μείωση κόστους παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.)

Πηγή: debater.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια