Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στραβό ρινικό διάφραγμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Γράφει ο Μιχάλης Τσούνης MD, PhD Χειρουργός ΩΡΛ, Στρατιωτικός Ιατρός, Εξειδικευθείς στη Χειρουργική Ρινός

Το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία εντοπίζεται αρκετά συχνά και υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αφορά 8 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως χωρίς απαραίτητα να συνδυάζεται με την αντίστοιχη συμπτωματολογία. Στις περιπτώσεις όμως που συνοδεύεται από μία σειρά συμπτωμάτων είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση του προβλήματος η οποία στις μέρες μας πραγματοποιείται με σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές.

 

Tι είναι το ρινικό διάφραγμα και ποιος είναι ο ρόλος του;

Το ρινικό διάφραγμα αποτελεί μέρος του σκελετού της μύτης την οποία χωρίζει σε δύο ρινικές θαλάμες (ρουθούνια). Βασικός ρόλος του διαφράγματος είναι η στήριξη της μύτης και εξαιτίας αυτού παίζει σημαντικό ρόλο στο σχήμα της. Επιπλέον, το διάφραγμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διέλευση του αέρα από το ανώτερο στο κατώτερο αναπνευστικό ενώ ο βλεννογόνος του συμμετέχει και στη λειτουργία της όσφρησης.

 

Γιατί κάποιοι έχουν στραβό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα πολλές φορές παρουσιάζει σκολίωση λόγω κληρονομικής προδιάθεσης. Μια ακόμη αιτία στην οποία ενδέχεται να οφείλεται το στραβό ρινικό διάφραγμα είναι κάποιος σοβαρός τραυματισμός της μύτης στην παιδική ηλικία. Ένας τέτοιος τραυματισμός  μπορεί να επηρεάσει προοδευτικά το διάφραγμα, καθώς οι δομές της μύτης δεν έχουν διαμορφωθεί πλήρως και η ανάπτυξή τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Τέλος, μια αποτυχημένη προηγούμενη επέμβαση στη μύτη ενδέχεται να είναι η αιτία πρόκλησης στραβού ρινικού διαφράγματος.

 

Ποια συμπτώματα προκαλεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα;

Τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους τους εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό της σκολίωσης και τη θέση που αυτή εντοπίζεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα συμπτώματα αγνοούνται από τους ασθενείς, αφού έχουν μάθει να αναπνέουν από το στόμα. Έτσι, οι ασθενείς με στραβό ρινικό διάφραγμα παρουσιάζουν:

·         Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά την ανάπαυση.

·         Ροχαλητό

·         Υπνική άπνοια

·         Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

·         Συχνές ιγμορίτιδες

·         Ξηροστομία

·         Συχνούς πονοκεφάλους

·         Ρινορραγίες

·         Ξηρό βήχα  

·         Κόπωση

·         Αίσθημα βάρους στο μέτωπο

 

Πώς αντιμετωπίζεται το στραβό ρινικό διάφραγμα;

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά  με την επέμβαση της διαφραγματοπλαστικής. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και η χρονική της διάρκεια είναι συνήθως από 45 λεπτά έως 1,5 με 2 ώρες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας του προβλήματος. Ο πολύ ήπιος μετεγχειρητικός πόνος (εάν υπάρχει) αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ημέρα της επέμβασης ή την επόμενη.

Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται χωρίς εξωτερικές τομές, αλλά δια μέσω μιας αθέατης τομής στο εσωτερικό της μύτης. Στις μέρες μας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης το ενδοσκόπιο δίνει μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς μας και πετυχαίνει άριστα χειρουργικά αποτελέσματα.

Μετά τη διόρθωση όλων των ανατομικών δομών του διαφράγματος που ευθύνονται για τη σκολίωσή του, η τομή ράβεται με απορροφήσιμα ράμματα. Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται φανερό περίπου 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Όμως, η βελτίωση της αναπνοής του ασθενούς γίνεται αντιληπτή άμεσα, μερικές μέρες μετά το χειρουργείο.

 

 

Ποιοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση ευθειασμού στραβού ρινικού διαφράγματος;

Ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση ευθειασμού ρινικού διαφράγματος, μόνο εάν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του. Στις γυναίκες η ανάπτυξη του ολοκληρώνεται στα 16-17 έτη, ενώ στους άνδρες στην ηλικία των 17-18 ετών.

 

Πότε πρέπει να ζητήσω τη βοήθεια ενός ΩΡΛ;

Εάν τα προαναφερθέντα συμπτώματα επηρεάζουν την καθημερινότητά σας και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν έμπειρο ΩΡΛ. Τα συμπτώματα αυτά είναι αρκετά κοινά και σε άλλες παθήσεις της ρινός και μόνο ένας έμπειρος και εξειδικευμένος ρινοχειρουργός μπορεί να σας κατευθύνει προς την κατάλληλη θεραπεία.

 

Με ποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί η διαφραγματοπλαστική;

Η διαφραγματοπλαστική συνήθως συνδυάζεται με την επέμβαση της ρινοπλαστικής. Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλλει στη βελτίωση της εξωτερικής μορφής της μύτης. Και οι δύο επεμβάσεις πραγματοποιούνται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα αναπνοής που προκαλεί ένα στραβό ρινικό διάφραγμα. Με βάση την εμπειρία μας η ρινοπλαστική στην Αθήνα είναι μία επέμβαση η οποία στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται μαζί με τη διαφραγματοπλαστική. Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις όπως η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων, η  κογχοπλαστική και η αδενοτομή.

 


https://www.shutterstock.com/el/image-vector/medical-illustration-symptoms-deviated-nasal-septum-1230583900

https://www.shutterstock.com/el/image-vector/deviated-ear-ent-cpap-nose-stop-2136200891

https://www.shutterstock.com/el/image-photo/woman-nose-pain-sinusitis-concept-broken-1759291367

https://www.shutterstock.com/el/image-photo/close-womans-nose-before-after-rhinoplasty-2328458425


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια