Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Τι προβλέπει το φινλανδικό μοντέλο


Εντός του έτους αναμένονται οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, που θα υιοθετήσει το λεγόμενο «φινλανδικό μοντέλο».



Εντός του έτους αναμένονται οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα, που θα υιοθετήσει το λεγόμενο «φινλανδικό μοντέλο». Ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε στο Ελσίνι προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του συστήματος στράτευσης από τον Φινλανδό ομόλογό του, Αντι Καϊκόνεν.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνουν πως δεν πρόκειται να υιοθετηθεί πλήρως το φινλανδικό μοντέλο, αλλά θα γίνει προσαρμογή του στις ανάγκες και τα δεδομένα της Ελλάδας. Οι δε αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν κλιμακωτά.







Ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας την ανάγκη να επέλθουν αλλαγές στην στρατιωτική θητεία, τόνισε: «Δεν θα τη μειώσουμε. Θα την αλλάξουμε, ώστε ο κληρωτός, ο έφεδρος, να εκπαιδεύεται πραγματικά, όχι μόνο να κάνει σκοπιά και να κάνει αγγαρεία. Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό "εργαλείο" μάχης για τον ελληνικό στρατό».
Τι ισχύει στην Φινλανδία

Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης στον κόσμο. Η στρατιωτική θητεία στη Φινλανδία είναι υποχρεωτική για τους άντρες 18-60 ετών, ενώ για τις γυναίκες μεταξύ 18-29 ετών είναι εθελοντική. Ανάλογα με την εκπαίδευση, την ειδικότητα και τον βαθμό, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.

Όταν ολοκληρώσουν την στρατιωτική τους θητεία, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πιστοποιητικό, με το οποίο αναγνωρίζεται η εκπαίδευση και πρακτική των καθηκόντων τους. Ακολούθως κατατάσσονται στην εφεδρεία, ενώ το σύστημα εκπαίδευσης εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις, τεχνολογίες και ανάγκες του εθνικού στρατού. Η κατάρτισή τους στηρίζεται σε σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως η χρήση προσομοιωτών, αλλά και στην ασύγχρονη εκπαίδευση με διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων.



Οι οπλίτες και υπαξιωματικοί παραμένουν σε εφεδρεία μέχρι τα 50 τους,, ενώ οι αξιωματικοί μέχρι τα 60 έτη. Κάθε 3 με 7 χρόνια οι οπλίτες περνούν από επανεκπαίδευση, η οποία διαρκεί συνολικά έως 80 ημέρες. Ο αντίστοιχος χρόνος επανεκπαίδευσης για τους υπαξιωματικούς είναι 150 ημέρες και για τους αξιωματικούς είναι 200 ημέρες. Επιπλέον εθελοντικά οι έφεδροι μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά και σε εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Πηγή: www.ieidiseis.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια