Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΕΣ: Πρόωρες αποστρατείες ΕΠΟΠ


Παρά τις συνεχείς αναδείξεις από την ΠΟΕΣ του πολύ σοβαρού προβλήματος των επικείμενων πρόωρων αποστρατειών Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) λόγω κατάληψης ηλικιακών ορίων, το πρόβλημα παραμένει δίχως ίχνος ενδιαφέροντος από την Πολιτεία. Αν και απαιτείται μια ιδιαίτερα απλή νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίσει την ισονομία και την ισότητα, αποκαθιστώντας μια αδικία που προέκυψε από αβλεψία του νομοθέτη, δεν δείχνει να υπάρχει βούληση για επίλυση.
Ωστόσο, η ΠΟΕΣ επανέρχεται για μια ακόμα φορά διότι, πλέον, είμαστε σε ένα έτος που θα αναμένονται οι πρώτες πρόωρες αποστρατείες ΕΠΟΠ, υπενθυμίζοντας ότι η Πολιτεία δεν έχει κανένα δικαίωμα να "πετάξει" στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί, έχουν προσφέρει και έχουν δώσει τα πάντα, οποτεδήποτε τους ζητήθηκε. Δεν είναι απλώς ζήτημα ανθρωπιάς, είναι και μείζον θέμα Δικαιοσύνης.


Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:
ΘΕΜΑ: Ασφαλιστικό / Συντάξιμη Υπηρεσία Επαγγελματιών Οπλιτών

ΣΧΕΤ.: α. ΝΔ 445/1974 (ΦΕΚ Α΄ 160, «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Ανθυπασπιστών και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών Ενόπλων Δυνάμεων»)

β. Ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α’ 120, «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις.»)

γ. Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις»)

δ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1324/2022 έγγραφό μας

ε. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1377/2022 έγγραφό μας

στ. Αριθ. Εσωτ. Πρωτ. 1241Ε/2022/ΥΠΕΚΑ

ζ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1488/2022 έγγραφό μας

η. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 596/2023 έγγραφό μας

θ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1158/2023 έγγραφό μας

ι. Η από 5 Οκτωβρίου 2023 ανακοίνωσή μας
Κύριοι Υπουργοί.

Ένα από κρισιμότερα θέματα στην ατζέντα της Ομοσπονδίας μας είναι και το μείζον πρόβλημα με τις αυτεπάγγελτες αποστρατείες των ΕΠΟΠ λόγω πρόωρης κατάληψης ηλικιακών ορίων. Εν λόγω εκκρεμότητα είναι γνωστή εδώ και καιρό αλλά για ακατανόητους λόγους δεν επιλύεται, παρά το γεγονός ότι επανερχόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα [ενδεικτικά, ως σχετικά (δ), (ε), (ζ), (η), (θ)].

Όπως έχουμε σχολιάσει κατ’ επανάληψη, οι ΕΠΟΠ είναι «θύματα» μιας αβλεψίας του νομοθέτη, ως αποτέλεσμα της οποίας όχι μόνο δεν τους επιτρέπεται να εργάζονται υπό ισότιμους όρους με τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ, αλλά πλέον και παρά τις συνταγματικές προβλέψεις περί ισονομίας και ισότητας, δεν τους επιτρέπεται ούτε καν να έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό [όπως εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει με κάθετο τρόπο το συναρμόδιο Υπουργείο με το σχετικό (στ)].

Ωστόσο, εφόσον το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα, πλέον το έτος 2024 θα δούμε τις πρώτες αποστρατείες ΕΠΟΠ λόγω πρόωρης κατάληψης ηλιακών ορίων. Στελέχη που έδωσαν τα πάντα για την Πατρίδα και την Υπηρεσία σε όλη τη σταδιοδρομία τους, απλώς θα απολυθούν «διότι έτσι προβλέπεται».

Η Ομοσπονδία μας έχει καταθέσει κατ’ επανάληψη την πρότασή της για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο δύναται να διευθετηθεί μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία και μόνο με κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση. Υπενθυμίζουμε αυτό που είχαμε σχολιάσει με ανακοίνωσή μας [σχετικό (ι)], ότι διάφορες περίεργες (δήθεν) διαρροές από «διαψεύδουσες» φωνές, που έφεραν επίσημα στο τραπέζι άθλιες «νέες δυνατότητες επίλυσης» και οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν για κανένα λόγο αποδεκτές από την Ομοσπονδία μας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο τέως ΥΕΘΑ, κ. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση [αριθμ. 243/2-12-2022 (ΣΥΡΙΖΑ)] είχε απαντήσει «Επομένως θέλουμε σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περισσότερους νέους υποψήφιους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, περισσότερους ΕΠΟΠ και αυτό ασφαλώς επηρεάζει και το τελικό ποσοστό των διατηρητέων και αντιστοίχως μη διατηρητέων ΕΟΘ.». Κοινώς, απολύουμε για να προσλάβουμε. Διερωτώμεθα, λοιπόν:

α. Πως είναι δυνατόν ενώ το Υπουργείο Οικονομικών διαρκώς αυτοδιαφημίζεται για τις μεγάλες οικονομικές επιτυχίες (συνοδευόμενες πάντα από την υποσημείωση, εφόσον οι δημοσιονομικοί περιορισμοί το επιτρέπουν), να παραμένουμε στη λογική των «κλειστών» προϋπολογισμών με εσωτερική διαχείριση αυτών;

β. Αφορά και τους ΕΠΟΠ που βρίσκονται στο χείλος της απόλυσης η ανωτέρω λογική;

Θα επαναλάβουμε ότι, το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με μερική κατάργηση ηλικιακών ορίων και θεσμοθέτηση λύσεων για συμπλήρωση σαράντα (40) ασφαλιστικών ετών που απαιτούν τα σχετικά (β) και (γ), ώστε να τηρείται η ισονομία έναντι όλων, ενώ παράλληλα οφείλει να γίνει απολύτως σεβαστό το δικαίωμα όσων στελεχών δεν επιθυμούν να παραμείνουν στις ΕΔ. Η διασφάλιση της ισονομίας είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι η επίλυση του ζητήματος αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ καθ’ όσον απαιτεί παρέμβαση στις παρενέργειες του αναχρονιστικού άρθρου 39 του (α) σχετικού, επαναφέρουμε την πρότασή μας για την οριστική επίλυση του ζητήματος, ως εξής:

«Άρθρο ….

Συνταξιοδοτικό Επαγγελματιών ΟπλιτώνΟι Επαγγελματίες Οπλίτες για τους οποίους προβλέπεται αυτεπάγγελτη αποστρατεία άνευ κρίσης λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων ηλικίας του άρθρου 39 του ΝΔ 445/1974 (ΦΕΚ Α΄ 160), δύνανται να παραμείνουν στις ΕΔ κατόπιν αιτήσεώς τους η οποία υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες πριν την κατάληψη των ανωτέρω ορίων. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες που θα παραμείνουν στις ΕΔ εξελίσσονται κανονικά σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.2936/2001 (ΦΕΚ Α΄ 166).
Το αίτημα της πρώτης παραγράφου μεταβιβάζεται στην αρμόδια αρχή αμελλητί και δύναται να απορριφθεί μόνο για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους στο πλαίσιο των ν.2936/2001 (ΦΕΚ Α΄ 166) και 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84) καθώς και του ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17).
Για τους Επαγγελματίες Οπλίτες που καταλαμβάνουν το 60ό έτος της ηλικίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄ 120) και δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργάσιμου βίου, παρέχεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα αναγνώρισης ως πραγματική υπηρεσία των πέντε (5) ετών του άρθρου 23 ν. 4997/2022 (ΦΕΚ Α΄ 219) υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν, επιπλέον της πρόβλεψης της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167).»

Επιπρόσθετα προτείνεται η τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 40 [΄Αρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 Ν.Δ. 142/74, Ν.Δ. 179/74 και Ν.Δ. 414/74, όπως αντικ. με το άρθρ. 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 Ν.1204/81] του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007) ως εξής:

«Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας, που αναφέρεται στην παράγραφο αυτή, δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο. Η προϋπόθεση δεν ισχύει για όσους αποστρατεύτηκαν λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων του άρθρου 39 του ΝΔ 445/1974 (ΦΕΚ Α΄ 160). …»

--
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.

Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία
με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου.

Πρόεδρος: Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης,


Γεν. Γραμματέας: Συνταγματάρχης (ΜΧ) Διονύσιος Τσακαλάκης,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια