Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Α. Γεωργιάδης: Από 300 έως 2.000 ευρώ θα πληρώνουμε για απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ
Η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογραφεί αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας πριν από λίγο τα στοιχεία για την οργάνωση και λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

"Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, γι' αυτό φροντίζουμε και γι' αυτό εργαζόμαστε", ξεκαθάρισε από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης.Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, θα υπάρχει πλαφόν στα χρήματα που θα πληρώνει ο ασθενής, η συμμετοχή του θα ξεκινά από 300 ευρώ για απλές επεμβάσεις και θα φτάνει έως τις 2.000 ευρώ για βαριά χειρουργεία, όπως επέμβαση καρδιάς. "Τα 2.000 ευρώ από τον ασθενή θα είναι το ταβάνι", ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, στον ιδιωτικό τομέα ο ασθενής πληρώνει τα διπλάσια.

Σημειώνεται πως η αμοιβή των ασθενών στα απογευματινά χειρουργεία θα αφορά όλη τη χειρουργική ομάδα και θα μοιράζεται από την κλινική που έχει οργανώσει το απογευματινό χειρουργείο. Από την πλευρά του ο ΕΟΠΥΥ θα συμμετέχει με βάση τα DRGs.

Στην ουσία δίνεται η ελευθερία, υπό όρους και προϋποθέσεις, οι κλινικές των νοσοκομείων, εάν θέλουν και μπορούν, να οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία και να μοιράζονται τα έσοδα, όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ήδη υπάρχει αίτημα από κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη για την οργάνωση απογευματινού χειρουργείου.

Η ασφαλιστική δικλείδα είναι να έχουν πραγματοποιηθεί τα πρωινά χειρουργεία, τα οποία παραμένουν δωρεάν, όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr.


"Περιθώρια για παράνομα οφέλη δεν θα υπάρχουν στο σύστημα" τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας ως παράδειγμα πως για επεμβαση παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας, ένας χειρουργός του ΕΣΥ δήλωσε μέσο κόστος επέμβασης για το γενικο κόστος νοσοκομείου 10.725 ευρώ και άλλος 2.585 ευρώ. "Οι διαφορές είναι τεράστιες όπως είπε

Σήμερα το 58% των περιστατικών που αναμένουν χειρουργείο είναι πάνω από 4 μήνες.

Υπαρχει αναμονή 102.634 περιστατικά. Για το 31% η αναμονή κυμαίνεται μεταξύ 4-12 μηνών.

Οι πιο συνήθεις επεμβάσεις με αναμονή είναι ο καταρράκτης, η αρθροπλαστική γόνατος, η αφαίρεση χολής, η αφαίρεση κρυσταλλικού φακού, η αρθροπλαστική ισχύου, η βουνωνοκήλη και η αμυγδαλεκτομή.

Από την αρχή ήταν προτεραιότητα μου τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: "Εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου".Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: "Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε".

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. "Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες" τόνισε.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους. "Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ", κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως: "Σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα".

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Πηγή: www.capital.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια