Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εγκεφαλική θόλωση: Το σύμπτωμα του κορωνοϊού και της μετάλλαξης JN.1 – Τρόποι αντιμετώπισης






Η Εγκεφαλική θόλωση είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού, που εντοπίζεται σε όσους νοσούν από τη μετάλλαξη JN.1 - Τι είναι όμως και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η εγκεφαλική θόλωση, ή αλλιώς και εγκεφαλική ομίχλη, εξίσου γνωστή με τον όρο «brain fog», και εμφανίζεται ως ένα από τα συμπτώμα της νέας μετάλλαξης JN.1 του κορωνοϊού. Είναι βέβαια, και σύμπτωμα άλλων παραγόντων, και όχι μόνο του COVID-19. Πιο χαρακτηριστικοί από αυτούς είναι το στρες αλλά και τις αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου. Όταν εμφανίζεται μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να συνοδεύεται από προβλήματα μνήμης και έλλειψη εστίασης. Ενώ από μόνη της δεν αποτελεί ιατρική πάθηση, πρόκειται όπως αναφέρουν για έναν τύπο γνωστικής δυσλειτουργίας.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις πίσω από την εγκεφαλική θόλωση πέρα από τον κορωνοϊό, όπως πιο συγκεκριμένα είναι το στρες, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, οι ορμονικές αλλαγές, η διατροφή, και κυρίως η έλλειψη βιταμίνης Β12. Παράλληλα, είναι και κάποιες ιατρικές παθήσεις, όπως κάποια φλεγμονή, κόπωση, ιδιαίτερα η χρόνια, ή αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα και την αναιμία, την κατάθλιψη, τον διαβήτη, την ημικρανία, τον υποθυρεοειδισμό, τις αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, αλλά και οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι και ο κορωνοϊός.
Τι περιλαμβάνει η εγκεφαλική θόλωση;Προβλήματα μνήμης.
Έλλειψης νοητικής διαύγειας.
Μειωμένη συγκέντρωση.
Αδυναμία εστίασης.
Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν επίσης ως ψυχική κόπωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του φαινόμενου, η καθημερινότητα ενός ατόμου μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πώς θα αντιμετωπίσετε την εγκεφαλική θόλωση;

Η θεραπεία της εγκεφαλικής ομίχλης εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, εάν είστε αναιμικός, τότε θα χρειαστείτε σίδηρο για να αυξηθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Μερικές φορές, η ανακούφιση από το brain fog είναι θέμα διόρθωσης μιας διατροφικής ανεπάρκειας, αλλαγής φαρμάκων ή βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου σας. Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:Κοιμηθείτε για οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ.
Διαχειριστείτε το στρες.
Αποφύγετε το αλκοόλ και την υπερβολική καφεΐνη.
Κάντε γυμναστική.
Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης, λαχανικών και καλών λιπαρών.

Πηγή: www.tovima.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια