Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιδιώκει να πείσει με όσα θα πει την Τετάρτη -στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ- μόνο τους πολίτες αλλά και τους βουλευτές του.
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει επάνω του το σχέδιο νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ανοίγοντας ο ίδιος επίσημα τη συζήτηση; Τι άλλαξε από την αποστροφή του - την ημέρα του ανασχηματισμού- όταν συνέστησε στους δημοσιογράφους να μην βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο;
Γιατί αποφάσισε να σηκώσει πρώτος το βάρος αυτής της μεταρρύθμισης που έχει ανάψει φωτιές στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης αλλά και της Εκκλησίας, με μητροπολίτες να κάνουν λόγο για "σύγχρονους Ηρώδεις";
Τράβηξε πολύ
Η συζήτηση για την ισότητα στον γάμο έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες, χωρίς ουσιαστικά κανείς να γνωρίζει το πλαίσιο, αλλά και το πού αποσκοπεί η κυβέρνηση. Στα τηλεοπτικά πάνελ υπουργοί και βουλευτές βάζουν φωτιές όταν διατυπώνουν τις ενστάσεις τους για το σχέδιο νόμου, αλλά και όταν ερωτώνται για το εάν θα παραιτηθούν, αφού δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο των διατάξεων. Ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία υπάρχουν "κατάλογοι" με τους διαφωνούντες ενώ συχνή είναι η επωδός -από όσους στηρίζουν την νομοθετική ρύθμιση- ότι όποιος δεν συμφωνεί, δεν μπορεί να αποτελεί μέλος της κυβέρνησης.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά του και να εξηγήσει σε πρώτη φάση ο ίδιος το νομοθετικό πλαίσιο και το γιατί μία κεντροδεξιά κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
Η απόφαση ελήφθη στα Χανιά με τον πρωθυπουργό να κρίνει ότι η συζήτηση έχει... τραβήξει πολύ και δεν ευνοεί να συνεχίζει να "σέρνεται", χωρίς να εξηγείται στους πολίτες το πλαίσιο, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση. Αυτό θα κάνει με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ανοίγοντας την αυλαία του δημοσίου διαλόγου. Όπως μάλιστα λένε κυβερνητικές πηγές, ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να είναι… αέναος. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, θα... κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και το σχέδιο νόμου θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή, πιθανότατα ακόμη και στα τέλη Φεβρουαρίου.
Επιχείρηση πειθούς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιδιώκει να πείσει με όσα θα πει την Τετάρτη -στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ- μόνο τους πολίτες αλλά και τους βουλευτές του, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη εκφράσει τη βούληση τους να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου, ενώ πολλοί αμφιταλατεύονται γιατί πολύ απλά δεν πιστεύουν τις διατάξεις αλλά και την αναγκαιότητά τους.
Ποιος είναι ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου; Λέει "ναι" στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, "ναι" στην υιοθεσία -δικαίωμα που απορρέει αυτόματα από τον θεσμό του γάμου- λέει ωστόσο "όχι" στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς εκτιμάται ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για αυτό το βήμα.
Μάλιστα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, αν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο γάμος επιτρέπεται, όπως και η υιοθεσία, η απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας στα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει "αγκαλιαστεί" από όλη την ευρωπαική οικογένεια. Αν και υπήρχαν εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να συμπεριληφθεί και η επίμαχη διάταξη για την παρένθετη μητέρα στο σχέδιο νόμου, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι δεν έχει έρθει η ώρα για αυτό το βήμα, το οποίο θα γίνει όταν η κοινή γνώμη είναι περισσότερο ώριμη.
Η… ρελάνς έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη δική του κατάθεση πρότασης νόμου που περιλαμβάνει και την υιοθεσία μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για φοβική συμπεριφορά, ενώ ανάλογη κίνηση έχει εξαγγείλει και η Νέα Αριστερά. Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, τη σκυτάλη θα πάρουν υπουργοί που στηρίζουν το σχέδιο νόμου και θα βγουν στην… αντεπίθεση, προτάσσοντας θέματα ισότητας των ομόφυλων και των ετερόφυλων ζευγαριών, κυρίως όμως προβάλλοντας ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών.
Πηγή:
www.thetoc.gr
0 Σχόλια