Οι αναφορές στελεχών του Μαξίμου για τον κλονισμό του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, τα λάθη και οι αδυναμίες των δύο υπουργών, τα φαινόμενα ελλιπούς αστυνόμευσης και οι σχέσεις διαπλοκής εντός της ΕΛ.ΑΣ.
«Η απομάκρυνση των κ.κ. Οικονόμου και Κατσαφάδου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν μια κεντρική, προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού γιατί είχε διαπιστώσει αδυναμίες στην πολιτική ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη που κλόνιζαν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Δηλαδή τη ναρκοθέτηση ενός προνομιακού πεδίου που αφορά την εφαρμογή του νόμου και της τάξης και την προστασία των πολιτών, στο οποίο επενδύει ιδιαίτερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής», στέλεχος του Μαξίμου και άνθρωπος που γνωρίζει τις τελικές επιλογές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του υπουργού και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και Κ. Κατσαφάδου, ένα εξάμηνο από την ημέρα που ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα.
Όπως εξηγεί η ίδια πηγή: «Τα δύο φονικά επεισόδια με χούλιγκαν στου Ρέντη και στη Νέα Φιλαδέλφεια, η πρωτοφανής αιματηρή επίθεση στο Γκάζι, οι καταδιώξεις στον Ασπρόπυργο και στη Λιβαδειά με δύο νεκρούς, οι διαδοχικές δολοφονίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στη Σαλαμίνα κι αλλού, η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα ΜΑΤ, η εξαφάνιση των περιπολούντων αστυνομικών με αποκορύφωμα την απειλή λευκής απεργίας από τα ΜΑΤ, που είχαν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην εσπευσμένη απομάκρυνση των δύο πολιτικών στελεχών που είχαν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες θέσεις μόλις προ μερικών μηνών. Ο κόσμος αναρωτιόταν «τι συμβαίνει» και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την άμεση κίνηση. Ηταν όλα μαζί συσσωρευμένα σε μια κατάσταση που επιδεινωνόταν. Χωρίς βέβαια να αγνοούνται οι αδυναμίες, η αναξιοκρατία σε σημαντικό τμήμα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. που αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και η οποία συχνά παρασέρνει στον «βυθό» και τους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου.
Μάλιστα δεν ξεχνάμε ότι είναι σε φάση ολοκλήρωσης και η δικαστική έρευνα για εμπλοκή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε κεντρικές υποθέσεις διαφθοράς. Ομως, η επιλογή του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος γνωρίζει τη δομή, τη λειτουργία αλλά και τμήμα της ανθρωπογεωγραφίας της ΕΛ.ΑΣ. και λειτουργεί με δραστικό τρόπο, θα συνοδευθεί με σημαντικές αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας. Αποτελεί όμως και μια αποκατάσταση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του βρέθηκε στο στόχαστρο κεντρικού συστήματος που σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών και είχε γίνει και ο ίδιος στόχος του Predator. Κι αυτό το μήνυμα του Πρωθυπουργού, με την τωρινή κίνηση, πρέπει να το λάβουν σοβαρά όλη η κυβέρνηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες».
Χωρίς γνώση για τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.
Οι δύο υπουργοί δεν είχαν οποιαδήποτε προγενέστερη γνώση για τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. (ο κ. Οικονόμου ενημερωνόταν ως κυβερνητικός εκπρόσωπος μόνο για ορισμένα τρέχοντα αστυνομικά θέματα) και επέδειξαν – σύμφωνα με το Μαξίμου – σημαντικές αδυναμίες. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελέγξουν επαρκώς το αστυνομικό σώμα και να περιορίσουν τις παθογένειες και τα λάθη του.
Η αρχή έγινε με την αιματηρή, ανενόχλητη έφοδο των κροατών χούλιγκαν στις αρχές Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, για την οποία ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι είχε «πλήρη άγνοια» για την άφιξή τους στη χώρα μας και επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της λεωφόρου Κατεχάκη είχε ζητήσει τότε να προχωρήσει στην απομάκρυνση ανώτατων αξιωματικών της ΓΑΔΑ, όμως κάτι τέτοιο δεν φέρεται να έγινε δεκτό.
Στη συνέχεια ζήτησε την απομάκρυνση επτά στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ως υπεύθυνων για τη «σφαγή», οι οποίοι αποδείχθηκε τελικά ότι δεν είχαν καμία σχέση με τα λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης. Επιπλέον έκανε δεκτό αμφιλεγόμενο εσωτερικό πόρισμα που ουσιαστικά απήλλασσε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και επέρριπτε τις ευθύνες σε αξιωματικούς χαμηλότερους στην ιεραρχία. Ολα αυτά, με τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ να μην έχει εξιχνιαστεί και τους κροάτες χούλιγκαν να έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.
Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει στους κ.κ. Οικονόμου και Κατσαφάδο το ότι δεν προχώρησαν σε σημαντικές, διορθωτικές κινήσεις για να υπάρξουν εμφανής αστυνόμευση και επαρκείς έλεγχοι σε περιοχές με δράση ποινικών, όπως στο Γκάζι, σε τμήμα των δυτικών προαστίων κ.λπ., με αποτέλεσμα την αποθράσυνση των κακοποιών στη χώρα.
Σε αυτό το σκηνικό, οι περιπολίες της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, της Αμεσης Δράσης έχουν περιοριστεί κατά 50%-80% και η αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων έχει φθάσει στο 40%-60%. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η αποψίλωση στις υπηρεσίες της Τροχαίας, κάτι που οδήγησε σε σημαντική αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, παρά την «καμπάνια» του κ. Οικονόμου για περιορισμό των θανατηφόρων συμβάντων στην άσφαλτο. Επίσης είναι γνωστή και έχει καταγραφεί η αδυναμία έως και των τηλεφωνικών γραμμών του «100» να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών, ενώ η εγκληματικότητα παρουσιάζει τον τελευταίο χρόνο έξαρση της τάξης του 10%-20%.
Επιπλέον, σπασμωδικές κινήσεις καταγράφηκαν από τους προϊσταμένους της λεωφόρου Κατεχάκη και στη διαχείριση της ασύδοτης δράσης των χούλιγκαν, με αποτέλεσμα και τον θανάσιμο τραυματισμό του 33χρονου αστυνομικού στου Ρέντη. Την ίδια στιγμή, διατυπώνονταν υπόνοιες ή υπήρχαν διαρροές για δήθεν «κεντρικές καθοδηγήσεις» των χούλιγκαν (με υπόνοιες για υποτιθέμενη εμπλοκή αθλητικών παραγόντων), ενώ ήταν προφανές ότι επρόκειτο για συνεννοήσεις, εκδικητικές επιθέσεις και «ραντεβού θανάτου» των ίδιων των χούλιγκαν.
Διαπλοκή συμφερόντων και δομικά προβλήματα
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, πρόσωπα που γνώριζαν τα τεκταινόμενα στην Κατεχάκη και τις επιλογές του κ. Οικονόμου σημείωναν ότι «ο υπουργός παρακολουθούσε επί 24ώρου βάσεως όλα τα θέματα». Πλήρωσε όμως τις λανθασμένες τοποθετήσεις αξιωματικών σε κρίσιμα πόστα που είχαν γίνει προ της θητείας του για αμφιλεγόμενους λόγους και οι οποίοι στέκονταν κατώτεροι των περιστάσεων, ενώ παρέμεναν ακλόνητοι στην θέση τους. Παράλληλα, ότι υπήρχε προϋπάρχουσα διαπλοκή συμφερόντων στη λεωφόρο Κατεχάκη και πιέσεις και από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν υψηλές πολιτικές προσβάσεις.
Τα ίδια πρόσωπα αναφέρονταν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών σε εστιατόριο των βορείων προαστίων όπου μεθόδευαν τις κινήσεις τους, εκτός κεντρικών εντολών. Ακόμα, ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα, με μεγάλο τμήμα του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. να επιδιώκει μετάθεση σε περιφερειακές υπηρεσίες, σε θέσεις με ολιγόωρη απασχόληση (όπως φρουροί προσώπων), ενώ υπάρχουν και χαριστικές φρουρήσεις με ευνοϊκούς όρους. Τέλος, ότι το εγχείρημα για αφαίρεση 1.500 αστυνομικών από VIPs που είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «σκόνταφτε στις αντιδράσεις και στις παρελκυστικές τακτικές που εφαρμόζονταν».
Πηγή:www.tovima.gr
0 Σχόλια