Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σύγχρονα Μέτρα Προστασίας - Του Αριστείδη Κατσαούνη


Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»

Του Κατσαούνη Αριστείδη, Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.



Στα πλαίσια εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά και της καθημερινότητας του αστυνομικού, προκύπτει η αδήριτη ανάγκη για τις φορητές κάμερες που θα επιστρατεύονται με στόχο την προστασία των αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την προστασία του κοινού από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες αλλά και την βελτίωση μαρτυρίας, σε ότι αφορά την διάπραξη αδικημάτων.

Συγκεκριμένα είναι πλέον επιβεβλημένη και απαραίτητη η χορήγηση συστημάτων επιτήρησης (κάμερες) για καταγραφή εικόνας και ήχου σε δημόσιους χώρους, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, τα οποία θα φέρονται επί της στολής των αστυνομικών, κυρίως σε αυτούς που σπεύδουν άμεσα στα περιστατικά και έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, σε περίπτωση που εκδηλωθούν έκνομες ενέργειες κατά προσώπων/πραγμάτων, δημόσιων/ιδιωτικών ή αστυνομικών δυνάμεων, αντικείμενο της καταστολής συνιστά και η απόδειξη τέλεσης των αξιόποινων πράξεων και εντοπισμού και ταυτοποίησης του/ων δράστη/ών. Προς απόδειξη αυτών και τη διαπίστωση αξιόποινων πράξεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων σκοπών, σημαντικό και καθοριστικό είναι η άντληση σχετικών στοιχείων από συστήματα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας, με δυνατότητα εστίασης και ήχου καθόσον δεν μπορεί να επιτευχθεί εξίσου αποτελεσματικά με άλλα ηπιότερα μέσα.

Ειδικότερα, η οπτικοακουστική καταγραφή περιστατικών που λαμβάνουν χώρα κατά την εκτέλεση υπηρεσίας των αστυνομικών, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης σε περίπτωση διάπραξης τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων από τους αστυνομικούς καθώς και ποινικώς κολάσιμων πράξεων και εγκληματικής συμπεριφοράς πολιτών/δραστών, βοηθώντας στην διακρίβωση των πραγματικών περιστατικών και την απόδοση της αλήθειας.

Επιπλέον η χρήση συστημάτων επιτήρησης (κάμερες) για καταγραφή εικόνας και ήχου, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην επιθετική συμπεριφορά μέρους των ελεγχόμενων, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δύναται να προβαίνουν σε ψευδείς ή συκοφαντικές καταγγελίες σε βάρος των αστυνομικών, προκειμένου να θυματοποιηθούν και να διευκολύνουν την θέση τους απέναντι στην δικαιοσύνη.

Το ως άνω βιντεοληπτικό υλικό, κατόπιν ειδικής επεξεργασίας απόκρυψης ατομικών χαρακτηριστικών, τηρούμενων των περιορισμών του Π.Δ. 75/2020 (προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ.), θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκπαιδευτικά, για την αποτίμηση σοβαρών περιστατικών καταδιώξεων και εμπλοκής σε επεισόδια ένοπλης αντιπαράθεσης, με σκοπό την βελτίωση τεχνικών για καλύτερη αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός πλαισίου προστασίας των αστυνομικών, για καλύτερες συνθήκες εργασίας.


Πηγή: easya.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια