Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πολύποδες μύτης


Οι πολύποδες μύτης είναι καλοήθεις σχηματισμοί του ρινικού βλεννογόνου ή των παραρρινίων κόλπων. Οι διογκώσεις αυτές είναι μαλακές και ανώδυνες και θα μπορούσε να πει κανείς ότι κρέμονται σαν «σταγόνες» στο εσωτερικό της μύτης.

Πιο συγκεκριμένα, ένας ρινικός πολύποδας συνήθως είναι γκρίζου ή λευκού χρώματος και ως προς το μέγεθος μπορεί να ποικίλει.  Οι μικροί σε μέγεθος πολύποδες δεν δημιουργούν στον ασθενή ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι μεγάλοι σε μέγεθος μπορούν να προκαλέσουν πλήρη απόφραξη των ρινικών θαλαμών.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων μύτης;

Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Μια από τις βασικότερες θεωρίες για την εμφάνισή τους είναι ότι είναι απόρροια κάποιας χρόνιας φλεγμονής της μύτης.  

Αν και τα αίτια είναι ασαφή, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή τους. Έτσι, η εμφάνιση πολυπόδων μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

· Κληρονομικότητα

· Αλλεργική ρινίτιδα

· Κυστική ίνωση

· Άσθμα

· Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις της ρινικής κοιλότητας

· Υπερευαισθησία ή αλλεργίες σε συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη)

· Έλλειψη βιταμίνης D

· Σύνδρομο Churg Strauss (σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί φλεγμονή των αγγείων)

 

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες μύτης;

Οι πολύποδες μύτης στην πλειονότητα των περιστατικών συνυπάρχουν με χρόνια ιγμορίτιδα. Τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώνονται εξαιτίας των ρινικών πολυπόδων είναι τα κάτωθι:

· Αίσθημα βουλωμένης μύτης

· Αναπνοή από το στόμα

· Καταρροή μύτης

· Οπισθορρινικές εκκρίσεις

· Πονοκέφαλοι

· Υπνική άπνοια

· Μειωμένη γεύση και όσφρηση

· Ροχαλητό

· Αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο και στο μέτωπο

· Επαναλαμβανόμενες οξείες ιγμορίτιδες 

 

Πολύποδες μύτης & Διάγνωση

Η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων πραγματοποιείται στο ιατρείο του ωτορινολαρυγγολόγου. Μετά την εμφάνιση ενός ή περισσότερων από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν έμπειρο ΩΡΛ. Ο τελευταίος μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, θα προχωρήσει στην κλινική εξέτασή του. Η κλινική εξέταση πραγματοποιείται μέσω της ενδοσκόπησης μύτης. Η ενδοσκόπηση μύτης είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία, μέσω της οποίας εξετάζεται λεπτομερώς το εσωτερικό της μύτης.

Αν και η ενδοσκόπηση μύτης είναι η πιο βασική εξέταση για τη διάγνωση των ρινικών πολυπόδων, ο ΩΡΛ μπορεί να ζητήσει επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Οι διαγνωστικές αυτές εξετάσεις συμβάλλουν στον εντοπισμό και άλλων ανατομικών ανωμαλιών αλλά και στην εκτίμηση της βαρύτητας της κατάστασης.  Τέλος, ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει ειδικά δερματικά τεστ ή εξετάσεις αίματος  για τη διερεύνηση κάποιας ενδεχόμενης αλλεργίας.

 

Ποια είναι η ιδανική θεραπεία για την αντιμετώπιση των πολυπόδων μύτης;

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία των πολυπόδων μύτης στοχεύει στη μείωση του μεγέθους τους ή στην πλήρη εξάλειψή τους. Αν και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μειώνει το μέγεθός τους, συνήθως το πρόβλημα υποτροπιάζει.

Η θεραπεία εκλογής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των πολυπόδων και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Έτσι, η θεραπεία  μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία βασίζεται σε ένα θεραπευτικό σχήμα, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει αντιισταμινικά φάρμακα και ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών. Επίσης, ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιεί και ρινικές πλύσεις με τη συχνότητα που θα του υποδείξει ο ΩΡΛ. Τέλος, σε περιπτώσεις χρόνιας ιγμορίτιδας μπορεί να είναι απαραίτητη και η χορήγηση αντιβίωσης.

Εάν οι πολύποδες προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα που δεν υποχωρούν με τα συντηρητικά μέτρα, τότε η χειρουργική αφαίρεσή τους είναι μονόδρομος. Η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων πραγματοποιείται μέσω της ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός- παραρρινίων(Functional Endoscopic Sinus Surgery-FESS). Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία, αν χρειαστεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος ή με μία λειτουργική ρινοπλαστική.

Ο ρόλος του Ωτορινολαρυγγολόγου είναι βαρύνουσας σημασίας για τη σωστή αντιμετώπιση των πολυπόδων μύτης. Η εξατομικευμένη διάγνωση και η οργάνωση του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου είναι απαραίτητη.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια