Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. βάζει λουκέτο; - Του Γιώργου Αυρηλιώνη


Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»

Του ΑΥΡΗΛΙΩΝΗ Γεώργιου, Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.


Αν ισχύει κάτι τέτοιο κύριεΑρχηγέ να μας το πείτε τουλάχιστον να το ξέρουμε. Δεν ξέρω ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις σας, οι πράξεις σας όμως αυτό δείχνουν. Το ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. είναι από τα λίγα ασφαλιστικά Ταμεία που έχει παραμείνει εκτός ΕΦΚΑ. Αυτό δεν προέκυψε έτσι απλά. Δόθηκαν αγώνες από το συνδικαλιστικό κίνημα για να επιτευχθεί αυτό. Να θυμίσω και την προσπάθεια κατάργησης του ειδικού λογαριασμό όπου χωρίς την βοήθεια της Π.Ο.ΑΣ.Υ. αυτό θα είχε υλοποιηθεί. Πρόκειται για ένα Ταμείο, μέτοχοι του οποίου είναι όλοι οι εν ενεργεία αστυνομικοί και πυροσβέστες όσο αφορά το εφάπαξκαι όλοι οι αστυνομικοί και οι συνταξιούχοι όσο αφορά τον Κλάδο Υγείας της πρώην Α.Π.. 

Οι αναλογιστικές μελέτες που έχει διενεργήσει κατά καιρούς ο Φορέας μας, έχουν δείξει ότι είναι εύρωστος και ότι σε βάθος πενήντα χρόνων τουλάχιστον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας. Για να λειτουργήσει όμως σωστά, χρειάζεται να στελεχωθεί όσον το δυνατόν με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως π.χ Λογιστές, νομικούς, αναλογιστές κ.λ.π.. Το 2012 υπηρετούσαν στο Ταμείο μας τουλάχιστον 20 αστυνομικοί ειδικών καθηκόντων. Αυτή την στιγμή υπηρετούν μόνο 10. Που πήγαν οι υπόλοιποι? Στα χωριά τους, ικανοποιώντας διαχρονικά πολιτικά ρουσφέτια και σε άλλες Υπηρεσίες του Αρχηγείου και του Υπουργείου. Υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν «φέρει» την οργανική τους θέση στο Ταμείο και δεν τους ξέρουμε ούτε πως είναι στη φάτσα. Υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν διατεθεί σε Υπηρεσίες όπου δεν προβλέπεται αυτό.

 Η Γ.Δ.Ο.Υ.Ε.Σ. συνεχώς αποσπά από το Ταμείο μας προσωπικό κινώντας εισηγητικά προς την ηγεσία, χωρίς ο Πρόεδρος του ΔΣ να γνωρίζει κάτι και αδιαφορώντας για τις δικές μας ανάγκες. Κατά τα άλλα έχουμε αυτοδιοίκητο. Γελάνε και οι πέτρες με αυτό. Πως μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, όταν τον ταξίαρχο τον τοποθετείς εσύ, τον αξιολογείς και εν τέλει τον αποστρατεύεις? Είναι ένα θέμα αυτό το οποίο ο Υπουργός θα πρέπει να το λύσει. Κατά την άποψή μου, ο Πρόεδρος πρέπει να έχει τριετή θητεία και να μην εξαρτάται από τον Αρχηγό. Άλλοι πάλι όταν ζορίστηκαν λίγο, μην φανταστείτε ότι με την λέξη ζορίστηκαν έπαθαν κάτι. Απλά τους ζητήθηκε να δουλέψουν στο ωράριο τους με λίγο παραπάνω ζήλο προκειμένου να επιλυθούν κάποια χρονίζοντα ζητήματα και αυτοί έβαλαν τα μεγάλα μέσα και αποσπάστηκαν από το Ταμείο σε υπηρεσία της ΓΔΟΥΕΣ, κατόπιν πρότασης του Διευθυντή της, χωρίς μάλιστα να ερωτηθούμε. Συγκεκριμένος υπάλληλος επί ένα σχεδόν χρόνο δήλωνε ότι αν τον ζορίσουμε θα φύγε, προφανώς είχε μπάρμπα στην Κορώνη και τελικά το κατάφερε.

 Το Ταμείο μας έκανε έγγραφο στο Αρχηγείο και ζήτησε την αναστολή της διαταχθείσας μετάθεσής του για 3 μήνες (τριετής απόσπαση), διότι ήταν ο μοναδικός υπάλληλος ο οποίοςγνώριζε τα θέματα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Το δίκαιο αίτημά μαςδυστυχώς δεν έγινε δεκτό. Προφανώς κρίθηκε ότι είναι πιο απαραίτητη στην Υπηρεσία που αποσπάται και όχι στο ΤΑ.Π.Α.Σ.Α., όπου εκκρεμούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να παραχωρηθεί το ακίνητο της οδούΙουλιανού,στην Ελληνική Αστυνομία. 

Να σας θυμίσω κύριε Αρχηγέ ότι είναι δικό σας αυτό το αίτημα. Αναρωτιέμαι ποιος θα τρέξει αυτό το project? Η μοναδική αξιωματικός ειδικών καθηκόντων που έχει μείνει στο Τμήμα αξιοποίησης Περιουσίας και στην οποία έπεσε όλη η ευθύνη πλέον του Τμήματος? Οι Γενικών καθηκόντων που μετακινήθηκαν εκεί για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν?Αξίζει να τονιστεί ότι οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί δεν κατέχουν το γνωστικό αντικείμενο και έχουν μετακινηθεί 3 φορές για να καλύψουν τα υπηρεσιακά κενά.Προφανώς αυτοί δεν έχουν μπάρμπα ή είναι επαγγελματίες και δεν θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν, Μάλλον το δεύτερο ισχύει είμαι σίγουρος.Το Ταμείο μας, το τελευταίο διάστημα καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια να αξιοποίηση την περιουσία του.

 Η προσπάθεια αυτή, αφορά το παλιό Αρχηγείο της Χωροφυλακής (Ιουλιανού), το ακίνητο στην οδό Βουλής , στην οδό Βίσσης και τέλος στην οδό Πατησίων. Με τι προσωπικό θα καταστεί εφικτό αυτό? Στα μέσα του 2022, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά από πρόταση του Ταμείου μας ενέκρινε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενίσχυση του Ταμείου μας με εξιδανικευμένο προσωπικό.

 Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 23 άτομα. Εδώ ξεκινάει το παράλογο και η παρωδία της όλης διαδικασίας. Επιλέχθηκαν 13 άτομα και εστάλη και σχετικό έγγραφο στο Αρχηγείο προκειμένου να αποσπαστούν αυτά άμεσα. Θυμίζω Απόφαση Υπουργού. Μετά από δύο μήνες μας ζητήθηκε από το Αρχηγείο να τους κάνουμε 6, μετά από δύο μήνες να τους κάνουμε 4 και στο τέλος δεν μας έστειλαν κανέναν. Εν τω μεταξύ αποστρατεύθηκαν ,αποσπάστηκαν, διατέθηκαν περίπου 10 άτομα. Μετά από πολύ πίεση, καταφέραμε να φέρουμε δύο άτομα και προτείναμε με τις τακτικές μεταθέσεις να έρθουν άλλα 6 για να καλυφθούν τα κενά. Πόσοι ήρθαν? Η διαταγή ήταν για τρεις και τελικά ήρθε μόνο ένας. Οι άλλοι δύο άλλαξαν απλά την οργανική τους θέση. Αυτό που ακούμε συνεχώς είναι ότι δεν θα ενισχυθούμε γιατί η γραμμή που έχει δοθεί είναι να ενισχυθούν οι μάχιμες Υπηρεσίες και ότι θα βγει κόσμος από τα γραφεία έξω. Το ακούσαμε πρόσφατα και από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Σας προτείνω να αναζητήσετε στο googleαυτήν την εντολή. Θα βρείτε δεκάδες αποτελέσματα υπουργών και πρωθυπουργών που το δήλωναν αυτό . Εγώ το ακούω αυτό 33 χρόνια τώρα. Ήμουν νέος και γέρασα. Όλοι παραμένουν στην θέση τους κανονικά. Διώχνουν πέντε έξι για τα μάτια του κόσμου για να ξεχαστεί το πράγμα και όλα καλά. Κύριοι Διοικούντες, αν θέλετε αυτό το Ταμείο να παραμείνει ανεξάρτητο και ισχυρό. Κύριε Υπουργέ, αν θέλετε σε αυτό το Ταμείο κουμάντο να κάνετε εσείς όπως ισχύει από την κείμενη νομοθεσία, φροντίστε να στελεχωθεί με άξια και ικανά στελέχη πέρα και πάνω από ρουσφέτια και μόνο χαμένος δεν θα βγείτε από αυτό.Θα κλείσει το Ταμείο και η ευθύνη θα πέσει σε εσάς ως πολιτικός προϊστάμενος που είστε. Δώστε μας λίγη προσοχή. 

Καλέστε τον Πρόεδρο του ΔΣ να σας ενημερώσει για τα θέματα του Ταμείου. Τελειώνοντας θέλω να πω ότι αυτό είναι το τελευταίο άρθρο μου στην εφημερίδα μας.Μετά από 33 χρόνια στο Σώμα της Αστυνομίας, έχω να πω ότι μπήκα νέος με ζήλο για την δουλειά, με ιδανικά , με θέληση για να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου, και καταλήγω να φεύγω με αγανάκτηση και θυμό. Πιστεύω όμως ότι έκανα καλά την δουλειά μου, με επαγγελματισμό, υπευθυνότητα, τιμώντας το λειτούργημα του αστυνομικούκαι ηθελημένα δεν αδίκησα κανέναν.

 Ο κόσμος όμως τελικά παραμένει ίδιος, για να μη σας πω χειρότερος. Εγώ τελικά δεν μπόρεσα να βάλω ένα λιθαράκι ώστε να τον κάνω καλύτερο και όπως λέει ο μεγάλος Νίκος Γκάτσος: Καληνύχτα Κεμάλ αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα Αστυνομία, καληνύχτα κόσμε.



Πηγή: easya.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια