Οπαδική βία: Πολλά είναι τα θύματα της τυφλής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια σκορπίζοντας τη θλίψη σε οικογένειες που δεν περίμεναν ποτέ πως οι δικοί τους άνθρωποι είτε θα κατέληγαν στην καλύτερη περίπτωση στη φυλακή ή στην χειρότερη στο χώμα.
Συνολικά 14 θύματα έχει θρηνήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από την οπαδική βία, πέρα από τους αμέτρητους τραυματίες που κατέληξαν στα νοσοκομεία αιμόφυρτοι και βαριά τραυματισμένοι.
Οπαδική βία: Η θλιβερή λίστα των νεκρών
Ξεκινώντας από το τελευταίο σας παρουσιάζουμε τους ανθρώπους που πλέον δεν είναι ανάμεσά μας.
Οπαδική βία – Ρέντης: 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης
Ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης που έδινε μάχη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας κατέληξε σήμερα (27/12). «Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών, ο ασθενής αστυνομικός που νοσηλευόταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό του στην περιοχή του Ρέντη, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 12.34 μ.μ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν, ο αστυνομικός κατά τη διάρκεια του πρώτου χειρουργείου υπέστη καρδιακή ανακοπή, του έγινε ΚΑΡΠΑ και επανήλθε μετά από 10 λεπτά. Τότε οι γιατροί σημείωναν πως «είναι νωρίς για να διαπιστώσουμε εάν η τεράστια απώλεια αίματος έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη».
Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος αστυνομικός είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του ποδιού του. Συγκεκριμένα, αφαιρέθηκε από το πόδι του ένα μεταλλικό αντικείμενο μήκους 5 εκατοστών, 2 εκατοστών πάχους και 2 εκατοστών πλάτους. Υπήρχαν μεγάλες καταστροφές σε ιστούς, καθώς και κακώσεις.
7/8/2023 Μιχάλης Κατσούρης – 29 ετών, Αθήνα
O Μιχάλης Κατσουρής τον περασμένο Αύγουστο δέχτηκε τη δολοφονική μαχαιριά έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ από χούλιγκανς της Ντιναμό της Ζάγκρεπ. Η οικογένεια, η κοινότητα των φιλάθλων της ομάδας καθώς και ολόκληρη η κοινωνία θρήνησαν έναν νέο άνθρωπο.
Ο άτυχος 29χρονος δέχτηκε χτύπημα στο μπράτσο. Φαίνεται πως κατάφερε να διασχίσει μια απόσταση 100 μέτρων και στη συνέχεια σωριάστηκε στο έδαφος και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία.
Στα επεισόδια τραυματίστηκαν ακόμη οκτώ άνθρωποι (τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες), ανάμεσά τους και ένας 17χρονος. Μέσα στην τραγωδία του θανάτου του Κατσουρή, η μητέρα του είχε εισαχθεί στον «Ερυθρό Σταυρό» με συμπτώματα εμφράγματος.
1/2/2022 Άλκης Καμπανός – 19 ετών, Θεσσαλονίκη
Ο 19χρονος Άλκης Καμπανός πριν από δύο χρόνια βρήκε σκληρό θάνατο από μαχαιριές χούλιγκαν έξω από το γήπεδο Χαριλάου, σχεδόν στο ίδιο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο πρώτος νεκρός οπαδικής βίας.
Οι νεαροί που επέβαιναν στα αυτοκίνητα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, μαχαίρια, δρεπάνια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα χτύπησαν τον Άλκη και τους φίλους του. Ο Άλκης Καμπανός δέχτηκε μαχαιριά από δρεπάνι, τραυματίστηκε στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ κι άλλοι δύο φίλοι του έφεραν τραύματα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
Ο πατέρας του Άλκη, Αριστείδης Καμπανός είχε δηλώσει έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: «Δυστυχώς βλέπουμε στο ίδιο έργο θεατές με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Κάθε φορά λέμε ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αλλά δυστυχώς θα το πω με άσχημο τρόπο το ποτήρι δεν έχει πάτο».
5/1/2020 -Τόσκο Μποζατζίσκι
Στις 5 Ιανουαρίου 2020, ο θάνατος του 28χρονου Βούλγαρου Τόσκο Μποζατζίσκι ήρθε να αναδείξει ακόμη μια φορά τις τραγικές διαστάσεις που έχει πάρει η τυφλή οπαδική βία. Ο 28χρονος έχασε τη ζωή του όταν μετά από επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς του ΠΑΟΚ, τον πάτησε αυτοκίνητο.
Ο Τόσκο Μποζατζίσκι ήταν οπαδός της Botev Plovdiv και είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει μαζί με άλλους οπαδούς της Βουλγαρικής ομάδας τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Να σημειωθεί ότι οι φίλαθλοι της Βουλγαρικής Botev Plovdiv, είναι αδελφοποιημένοι με τους φιλάθλους του Άρη Θεσσαλονίκης.
27/4/2017 – Νάσος Κωνσταντίνου
Στις 27 Απριλίου του 2017, ο 24χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου, έχασε τη ζωή του στην οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, κατά την επιστροφή του από τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού.
Ο 24χρονος δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του Ηρακλή κατά τη διάρκεια που περπατούσε με έναν φίλο του και στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, ο φίλος του ΠΑΟΚ διέσχισε κάθετα την οδό Αγίου Δημητρίου και παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να έχει έναν οδυνηρό θάνατο.
Σημειώνεται ότι για την τραγική υπόθεση, ένοχοι κρίθηκαν οι δύο από τους πέντε κατηγορουμένους στους οποίους επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης εννέα ετών και οκτώ μηνών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Καταδικάσθηκαν για θανατηφόρα έκθεση από κοινού, ενώ το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους και για το πλημμέλημα της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού.
Στους δύο καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, με δεδομένο ότι δεν είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την τέλεση της πράξης τους.
14/9/2014 – Κώστας Κατσούλης
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014 στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο της Κρήτης στην αναμέτρηση μεταξύ του γηπεδούχου Ηρόδοτου και του Εθνικού Πειραιά για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, έχασε τη ζωή του ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης.
Παρά τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων και παρά τα σημάδια που έφερε στο πρόσωπο και στο σώμα, κατά την ακροαματική διαδικασία έγινε προσπάθεια ο θάνατός του να αποδοθεί σε παθολογικά αίτια.
Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε γνωμάτευση του καθηγητή Ιατροδικαστικής Μανώλη Αγαπητού, ο οποίος διέγνωσε «αμυλοειδική εγκεφαλοπάθεια», μια ασθένεια που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία εμφανίζεται σε υπέργηρα άτομα, αλλά που «έτυχε» να χτυπήσει τον Κώστα Κατσούλη στα 46 του, την ώρα που βρισκόταν στο γήπεδο της Αλικαρνασσού. Για «λιντσάρισμα» έκανε λόγο, καταθέτοντας στο Εφετείο, ο αδελφός του, Θύμιος Κατσούλης.
Tο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης επέβαλε βαριές ποινές στους κατηγορούμενους. Σε 13 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν για «σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη» ένας 36χρονος (Μ.Λ.) και ένας 29χρονος (Ε.Μ.), ενώ σε 12 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 27χρονος (Κ.Α.) που στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Επίσης, ποινή τεσσάρων ετών επιβλήθηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη και συμπλοκή σε έναν τέταρτο κατηγορούμενο που είχε επιτεθεί σε άλλον οπαδό του Εθνικού κατά τη μέρα των επεισοδίων.
2011 -Γιάννης Ρουσάκης
Το 2011 στο Ηράκλειο Κρήτης, έχασε τη ζωή του ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης, μετά από προκαθορισμένου ραντεβού συμπλοκής ανάμεσα σε οπαδούς του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ.
Τα μαχαίρια δεν άργησαν να βγουν και σε αυτό το «ραντεβού» με αποτέλεσμα ο 21χρονος να τραυματιστεί θανάσιμα στον θώρακα.
29/3/2007 Μιχάλης Φιλόπουλος – 22 ετών, Αττική
Ο θάνατός του άνοιξε τη συζήτηση για την ανάγκη πάταξης της οπαδικής βίας. Ο Μιχάλης Φιλόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή σε «ραντεβού θανάτου» μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Λαυρίου.
Το «ραντεβού θανάτου» της Παιανίας ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού είχε κλείσει πολλές μέρες πριν την 29η Μαρτίου του 2007. Αφορμή στάθηκε ένας αγώνας γυναικείου βόλεϊ ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι οργανωμένοι οπαδοί είχαν κατεβάσει πραγματικούς στρατούς στην Λεωφόρο Λαυρίου. Βόμβες μολότοφ, μαχαίρια, σιδερογροθιές, αεροβόλα και φωτοβολίδες ήταν ένα μέρος από το οπλοστάσιο που έφεραν μαζί τους. Χούλιγκανς από τα Βαλκάνια και την πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν καταφτάσει στην Αθήνα ως ενισχύσεις!
Γύρω στις 16:00, περίπου 500 μαυροφορεμένοι άντρες κατέφτασαν στη Λεωφόρο Λαυρίου στο ύψος της Παλλήνης και άρχισαν να προετοιμάζονται για πόλεμο! Η μάχη άρχισε με ρίψη μολότοφ και φωτοβολίδων. Όταν τέλειωσαν τα πολεμοφόδια επιδόθηκαν σε μάχες σώμα με σώμα. Η δε Αστυνομία ήταν απούσα!
Ο Μιχάλης Φιλόπουλος, οπαδός του Παναθηναϊκού μόλις 22 ετών, δέχτηκε δύο απανωτά χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Οπαδοί του Ολυμπιακού συνέχισαν να τον χτυπάνε στο κεφάλι και στο σώμα, αλλά και να τον μαχαιρώνουν στους μηρούς. Όταν διακομίστηκε στο ΚΑΤ ήταν πλέον αργά. «Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από θλων αμβλύ όργανο προκληθείσα και τραύματα στο κεφάλι και τους μηρούς από νύσσον άμα και τέμνον όργανο» ήταν το πόρισμα του ιατροδικαστή.
Τον Μάιο του 2007 αποδόθηκαν κατηγορίες σε εννέα άτομα για την ανθρωποκτονία του Φιλόπουλου.
1995 – Γιώργος Καρνέζης
Ήταν Απρίλιος του 1995, με την κόντρα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο μπάσκετ να κορυφώνεται. Ο Γιώργος Καρνέζης είχε πάει βόλτα με φίλους στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας για να δουν όλοι μαζί τον 4ο τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή.
Περίπου μισή ώρα μετά το ματς έγινε αντιληπτός στην πλατεία από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, έπεσε θύμα άγριας επίθεσης μέσα στο αμάξι του και δέχτηκε τουλάχιστον τρεις μαχαιριές. Ο Γιώργος Καρνέζης πέθανε την επόμενη μέρα.
Τον Απρίλιο του 1995, ο 25χρονος Γιώργος Καρνέζης μαχαιρώθηκε στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας. Ο νεαρός οπαδός του Παναθηναϊκού και η παρέα του είχαν πάει στο κλειστό της Γλυφάδας για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ολυμπιακός – ΠΑΟ. Ο 25χρονος μετά τη λήξη του αγώνα, έπεσε θύμα άγριας οπαδικής επίθεσης, μέσα στο αμάξι του, με τουλάχιστον τρεις μαχαιριές. Κατέληξε την επομένη στο νοσοκομείο.
13/1/1991 Γιώργος Παναγιώτου – 17 ετών, Αττική
Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 ο Γιώργος Παναγιώτου μόλις 17 ετών βρήκε στη Νέα Φιλαδέλφεια θάνατο από φωτοβολίδα στην κοιλιά.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ακόμα και σήμερα τί έγινε εκείνο το ματωμένο απόγευμα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αν, δηλαδή, τα πράγματα αφέθηκαν στη μοίρα τους. Αν χρησιμοποιήθηκε ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι για πολιτικούς λόγους κι ως «βαλβίδα» κοινωνικής εκτόνωσης. Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεχόταν ένα ισχυρότατο πλήγμα.
Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η φονική φωτοβολίδα είχε φύγει από τα χέρια ενός 19χρονου, γνωστού με τα παρατσούκλια «Βλάχος» και «Φονιάς», σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν κατηγορίες για ληστείες πεζών και οίκων ανοχής στο Βοτανικό. Ο νεαρός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, ποινή που μειώθηκε στα 13 έτη σε δεύτερο βαθμό, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
1991 – Κώστας Ντόλιας
Ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κάηκε ζωντανός. Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 11 το βράδυ κοντά στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου του Αγίου Στεφάνου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κουκουλοφόρος που επέβαινε σε αυτοκίνητο πέταξε βόμβα μολότοφ στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι δύο άτυχοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κάθονταν στα πίσω καθίσματα, δεν πρόλαβαν να απεγκλωβιστούν και κάηκαν ζωντανοί.
Πιο τυχεροί στάθηκαν ο οδηγός Γιάννης Γεωργούσης και ο συνοδηγός Χρήστος Τσολακίδης, οι οποίοι κατάφεραν να βγουν από το αυτοκίνητο και επέζησαν έχοντας υποστεί σοβαρά κατάγματα και περνώντας αρκετούς μήνες στα νοσοκομεία.
26/10/1986 Χαράλαμπος Μπλιώνας – 29 ετών, Λάρισα
Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου πριν από 36 χρόνια ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας στις εξέδρες του γηπέδου Αλκαζάρ χτυπήθηκε στο λαιμό από φωτοβολίδα λίγες μέρες πριν από το γάμο του. Ήταν η πρώτη φορά που είχε πάει στο γήπεδο, τυχαία, γιατί είχε χάσει το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την Αθήνα.
Ο 29χρονος τότε καθηγητής της ΣΕΛΕΤΕ κατοικούσε στην Αθήνα και ήταν έτοιμος να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την αγαπημένη του, όμως η μοίρα του είχε… γράψει διαφορετικό «σενάριο». Μερικές προσωπικές υποθέσεις, είχαν αναγκάσει τον Χαράλαμπο Μπλιώνα να μεταβεί στο Λουτρό Ελασσόνας, απ’ όπου καταγόταν και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου του 1986 ξεκίνησε με προορισμό την Λάρισα, ούτως ώστε να επιβιβαστεί στα ΚΤΕΛ και να φτάσει στην πρωτεύουσα.
Το άσχημο παιχνίδι της μοίρας
Όμως, το ταξί που τον μετέφερε καθυστέρησε στον δρόμο και ο άτυχος άνδρας δεν πρόλαβε το δρομολόγιο. Δυστυχώς για τον ίδιο, το επόμενο είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα και στην προσπάθειά του να περάσει τον χρόνο του, πήγε στο «Αλκαζάρ» όπου η ΑΕΛ αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ για την Α’ Εθνική. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε στο γήπεδο. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να πάρει εισιτήριο στην Θύρα 1 του γηπέδου, όπου βρίσκεται απέναντι από τα επίσημα και θεωρείτο ήρεμη κερκίδα.
Ωστόσο, το κακό δεν άργησε να γίνει. Περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων αντάλλασαν υβριστικά συνθήματα και τρεις φωτοβολίδες από την θύρα των οπαδών του «Δικέφαλου», έφυγαν με προορισμό τους οπαδούς της ΑΕΛ. Οι δύο πρώτες σταμάτησαν στο έδαφος, αλλά η τρίτη, ήταν και η μοιραία, καθώς πήρε περίεργη τροχιά, χτύπησε στα κάγκελα της Θύρας 1, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στον λαιμό του Χαράλαμπου Μπλιώνα.
Το χτύπημα προκάλεσε το κόψιμο της καρωτίδας του άτυχου άνδρα και αμέσως έπεσε στο έδαφος. Οι οπαδοί της Λάρισας που αντιλήφθηκαν το περιστατικό πήδηξαν τα κάγκελα και προσπάθησαν να σταματήσουν την ακατάσχετη αιμορραγία από τον λαιμό του καθηγητή. Ανάμεσά τους ήταν και ο Γιάννης Βαλαώρας, ο οποίος λόγω τραυματισμού ήταν εκτός αποστολής και έσπευσε να βοηθήσει. Δυστυχώς, ασθενοφόρο στο γήπεδο δεν υπήρχε και οι οπαδοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μία διαφημιστική πινακίδα προκειμένου να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο πάνω σε αγροτικό.
Όμως, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας έχασε τη ζωή του και βύθισε στο πένθος όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρά το άσχημο περιστατικό, το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά, όπου οι «βυσσινί» πήραν τη νίκη 2-1 κόντρα στον ΠΑΟΚ, όμως η απόφαση για να πραγματοποιηθεί το ματς προκάλεσε την έντονη κατακραυγή για την ΕΠΟ, διοργανώτρια του πρωταθλήματος, αλλά και για τους γηπεδούχους. «Ήταν ένα ατυχές συμβάν» ήταν τα λόγια του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του γηπέδου, ατάκα που έπαιξε στο δελτίο της ΕΡΤ και πάγωσε το πανελλήνιο.
Το πλάνο εντοπισμού του δράστη
Ωστόσο, ο τότε αστυνομικός υποδιευθυντής ασφαλείας, κ. Κράβαρης, είχε ένα απλό, καθώς έδωσε εντολή στους άνδρες της Αστυνομίας να παρακολουθούν στενά τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και παρακολουθούν κάθε αλλαγή θέσης, μια και πίστευε πως ο δράστης, θέλοντας να θολώσει τα ίχνη του δεν θα καθόταν σ’ ένα σημείο. Κάτι που έγινε. Παράλληλα, ο Κράβαρης έδωσε εντολή σε τοπικό φωτογράφο να τραβήξει καρέ καρέ όλες τις κινήσεις στην εξέδρα των φιλοξενούμενων.
Το σκεπτικό του αστυνομικού υποδιευθυντή ασφαλείας αποδείχθηκε ευφυές, καθώς μόλις τα αρνητικά εμφανίστηκαν, παρατηρήθηκε πως ένας νεαρός με μπουφάν έντονου χρώματος άλλαζε συνέχεια θέσεις. Κατά την αποχώρηση των οπαδών από το γήπεδο, ο νεαρός, μαζί με άλλους 9 που ήταν δίπλα του, συνελήφθηκαν και μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να δώσουν καταθέσεις. Ένας εξ αυτών, υπέδειξε τον Βασίλη Θεοδωρίδη, 20 ετών τότε, ως δράστη. Μάλιστα στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν φωτοβολίδες ίδιες με αυτή που είχε σκοτώσει τον Μπλιώνα, μια και ο πατέρας του ήταν ψαράς.
Στην πρώτη του κατάθεση, ο Θεοδωρίδης αποδέχθηκε τις κατηγορίες, αναφέροντας: «Ήταν ατύχημα. Προσπάθησα να τραβήξω το σχοινάκι, αλλά έμπλεξε. Την έστρεψα λίγο πλάγια και εμπρός αλλά εκείνη τη στιγμή ενεργοποιήθηκε», όμως, λίγο αργότερα άλλαξε την κατάθεσή του, έπειτα από υπόδειξη των συνηγόρων. Το δικαστήριο δεν πείστηκε για την αθωότητά του και τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξης. Αποφυλακίστηκε από τον Βόλο το 1991 έχοντας δείξει καλή διαγωγή. Όμως, η πράξη του προκάλεσε τον πρώτο θάνατο Έλληνα φιλάθλου από οπαδική βία.
9/9/1983 Άρης Δημητριάδης – 18 ετών, Θεσσαλονίκη
Ο αθλητής ποδηλασίας Άρης Δημητριάδης έγινε πριν από 39 χρόνια ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός της τυφλής οπαδικής βίας στη χώρα μας. Μαχαιρώθηκε έξω από το γήπεδο Χαριλάου όταν ρώτησε το σκορ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό.
Ήταν Σεπτέμβριος του 1983 και ο τότε 18χρονος ποδηλάτης του Α.Σ. ΠΕΡΑ Αριστείδης Δημητριάδης, είχε επιστρέψει στην οικεία του μετά από Ποδηλατικό αγώνα, και αναπαυόταν. Λίγες ώρες αργότερα τον επισκέφτηκαν δύο αγαπημένοι του φίλοι οι οποίοι και τον πήραν για μια σύντομη βόλτα. Καθ’ οδών, ο 18χρονος Αριστείδης έκανε το «λάθος» να ειρωνευτεί την ήττα του Άρη Θεσσαλονίκης από τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, όταν ξαφνικά δέχτηκε την επίθεση τριών άγνωστων ατόμων, χωρίς η παρέα των παιδιών να δώσει την παραμικρή αφορμή!
Δευτερόλεπτα αργότερα ο τόπος γέμισε βία και βρισιές, και λίγο αργότερα η παρέα των 3 φίλων βρισκόταν πεσμένη στον δρόμο και δεχόταν άνανδρα χτυπήματα σε όλο το σώμα. Ο φίλος του Άρη ο Ηρακλής (αθλητής) όπως ήταν πεσμένος είδε τους άλλους δύο να κλωτσούν τον Άρη στο κεφάλι, μέχρι που έμεινε ακίνητος στο πεζοδρόμιο και το έβαλαν… στα πόδια!
Όταν σηκώθηκε ο Ηρακλής, είδε τον Άρη αναίσθητο και δεν μπορούσε να μιλήσει. Φυσικά και υπήρχε κόσμος, όμως όλα έγιναν τόσο γρήγορα ..που κανείς δεν πρόλαβε να αντιδράσει! Λίγη ώρα μετά το συμβάν ο άτυχος ποδηλάτης, Άρης Δημητριάδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και εισήχθη αμέσως στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης της νευρολογικής κλινικής. Από την εξέταση που έκαναν οι ιατροί του ΑΧΕΠΑ, αντελήφθησαν ότι η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή, καθώς διέγνωσαν εκτεταμένη αιμορραγία στην περιοχή του στελέχους και στο κοιλιακό τμήμα του νωτιαίου μυελού.
Ήταν 9 Σεπτεμβρίου του 1983 όταν ο Άρης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, όπου επί έξι ημέρες έδινε μάχη με τον θάνατο, μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε αυτός και οι δύο φίλοι του, από τρία αδέρφια, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του! Οι θεράποντες ιατροί είπαν στους γονείς του Άρη, πως ακόμη και εάν κατάφερνε να βγει ζωντανός, οι βλάβες στον εγκέφαλό του θα ήταν ανεπανόρθωτες…
Πηγή:
eleftherostypos.gr
0 Σχόλια