Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αντεροβγάλτης του Γιόρκσαϊρ: Η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της βρετανικής αστυνομίας

Δύο από τους επικεφαλής αστυνομικούς σε δηλώσεις όπου ζητούν βοήθεια από τους πολίτες για τη σύλληψη του Αντεροβγάλη

Η ιστορία του Αντεροβγάλτη του Γιόρκσαϊρ έβγαλε στην επιφάνεια την ανικανότητα της αστυνομίας να συλλάβει εγκαίρως τον δράστη και να αποτρέψει διαδοχικές δολοφονίες γυναικών.

Τον Οκτώβριο του 1975 βρίσκεται δολοφονημένη μία γυναίκα στο Λιντς. Η τοπική αστυνομία ξεκινά έρευνα για το περιστατικό αλλά δεν δίνει και ιδιαίτερη σημασία μιας και η γυναίκα είναι ιερόδουλη. Τον Ιανουάριο του 76 εντοπίζεται άλλη μία γυναίκα δολοφονημένη με τον ίδιο τρόπο και ένα χρόνο αργότερα βρίσκεται νεκρή τρίτη γυναίκα.

Οι Αρχές ξεκινούν να συγχέουν τις τρεις περιπτώσεις με τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν ρεπορτάζ και να κάνουν λόγο για serial killer τον οποίο ονομάζουν ως ''Αντεροβγάλτη του Γιόρκσαϊρ''

Στη Βόρεια Αγγλία όπου βρίσκεται το Γιορκσάιρ επικρατεί πανικός. Η αστυνομία αναζητά μαρτυρίες, ανακρίνει υπόπτους χωρίς όμως αποτέλεσμα με τους ψιθύρους για την ικανότητα των ερευνητών να γίνονται κραυγές καθώς μέχρι το 1980 γίνονται άλλες 10 δολοφονίες. 

Ο Αντεροβγάλτης σκοτώνει κυρίως νυχτερινές ώρες. Δεν κάνει πλέον διάκριση για το αν μία γυναίκα είναι ιερόδουλη ή όχι. Αρκεί να βρει το θύμα του τη νύχτα, να το βάλει στο αυτοκίνητο και να το σκοτώσει χρησιμοποιώντας μαχαίρι και σφυρί.

Η αστυνομία συνεχίζει να ψάχνει αλλά μοιάζει ανήμπορη να ανταποκριθεί. 

Τον Ιανουάριο του 1981 αστυνομικοί εντοπίζουν σε ένα σταθμευμένο όχημα έναν άνδρα με μία ιερόδουλη. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούν να σκεφτούν τί θα ακολουθήσει. Ο άνδρας δίνει ψεύτικα στοιχεία ενώ υπάρχει αναντιστοιχία της πινακίδας κυκλοφορίας με το όχημα. Μεταφέρεται στο τοπικό τμήμα όπου αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος καθώς δεν προκύπτει κάτι σημαντικό, όμως ένας αστυνομικός επιστρέφει στο σημείο που βρέθηκε το αυτοκίνητο και ανακαλύπτει κρυμμένα ένα μαχαίρι, ένα σχοινί και ένα σφυρί. Τη στιγμή του ελέγχου ο ύποπτος άνδρας ζήτησε να κάνει την ανάγκη του και οι αστυνομικοί τον άφησαν. Βρήκε την ευκαιρία να τα πάρει από το όχημα και να τα αφήσει πίσω από ένα κάδο απορριμμάτων.  

Ο ύποπτος είχε στην κατοχή του και άλλο ένα μαχαίρι το οποίο έκρυψε στην τουαλέτα του τμήματος όπου είχε μεταφερθεί.

Στο τμήμα που είχε αναλάβει την έρευνα για το δολοφόνο υπήρχαν δεκάδες αστυνομικοί που είχαν μετακινηθεί σε αυτό για να συμμετάσχουν τις έρευνες. Η δυσπιστία της κοινής γνώμης ήταν μεγάλη. Μάλιστα η αστυνομία είχε δημοσιεύσει ένα ηχητικό μήνυμα με αποστολέα άγνωστο άνδρα που έλεγε ότι εκείνος ήταν ο δολοφόνος με τους επιτελείς να επιμένουν ότι όντως ήταν ο δράστης. Αποδείχθηκε, μετά την εξιχνίαση ότι δεν ήταν ο Αντεροβγάλτης.

Οι ερευνητές αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την υπόθεση του Αντεροβγάλτη ακόμη και όταν ενημερώθηκαν ότι είχε πιαστεί ένας ύποπτος άνδρας δεν είχαν πειστεί ότι ήταν εκείνος. Αυτό έγινε όταν ομολόγησε. Επρόκειτο για τον Πίτερ Σάτκλιφ ο οποίος είχε ανακριθεί πολλές φορές την πενταετία των δολοφονιών αλλά πάντα δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος του και επέστρεφε στο σπίτι του για να συνεχίζει στο πλαίσιο μίας αποστολής που είχε αναθέσει ο Θεός όπως είπε στη συνέχεια.

Ο Πίτερ Σάτκλιφ λίγο μετά τη σύλληψή του.

Οι αστυνομικοί πανηγύριζαν για τη σύλληψη αλλά κανένας δεν αναγνώρισε το φιάσκο που είχε προηγηθεί με 13 δολοφονίες και το γεγονός ότι τον είχαν στα χέρια τους και τον άφηναν να φεύγει.

Αρκετοί πιστεύουν ότι ο Σάτκλιφ είχε σκοτώσει και άλλες γυναίκες όμως ποτέ δεν υπήρξαν αποδείξεις.

 Ο Αντεροβγάλτης πέθανε από κορονοϊο το 2020 στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή ισοβίων.

Τα 13 επιβεβαιωμένα θύματα










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια