Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ωτίτιδα


Γράφει ο Μιχάλης Τσούνης MD, PhD, Στρατιωτικός Ιατρός, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

 

Η ωτίτιδα είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του αυτιού τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή. Με τον όρο ωτίτιδα αναφερόμαστε στη φλεγμονή της κοιλότητας του αυτιού που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο, η οποία χαρακτηρίζεται ως μέσο αυτί.

 

Η οξεία μέση ωτίτιδα εμφανίζεται σε παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά και σε ενήλικες με μικρότερη συχνότητα. Συνήθως η οξεία μέση ωτίτιδα εμφανίζεται τον χειμώνα, σε αντίθεση με την εξωτερική ωτίτιδα που εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι. Στην περίπτωση της εξωτερικής ωτίτιδας το σημείο του αυτιού που φλεγμαίνει είναι ο έξω ακουστικός πόρος.

 

Ποια είναι τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα;

Η ωτίτιδα προκαλείται από κάποιον ιό ή βακτήριο που εισέρχεται στο εσωτερικό του αυτιού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μια ωτίτιδα μπορεί να προκληθεί από τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή από κάποιο βακτήριο της ρινικής ή της στοματικής κοιλότητας.

Σε γενικές γραμμές, η ωτίτιδα μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε προκαλεί οίδημα και συμφόρηση της ρινικής κοιλότητας, του λαιμού και των ευσταχιανών σαλπίγγων. Ιδιαίτερα στα παιδιά, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων, τα γνωστά μας «κρεατάκια»,μπορεί να προκαλέσει την απόφραξη των ευσταχιανών σαλπίγγων και ως επακόλουθο την εκδήλωση ωτίτιδας.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ωτίτιδα;

Η συμπτωματολογία της ωτίτιδας είναι ευρεία και ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Στα παιδιά η ωτίτιδα εμφανίζεται με τα παρακάτω συμπτώματα:

·         Εκδήλωση πόνου στο αυτί

·         Υψηλός πυρετός (συνήθως πάνω από 38οC)

·         Ανησυχία

·         Ανορεξία

·         Πονοκέφαλος

·         Συγκέντρωση υγρού στο αυτί

·         Εκροή υγρού από το αυτί αν προκληθεί ρήξη τυμπάνου

·         Διαταραχή της ισορροπίας

·         Δυσκολία στην ακοή

 

Αντιθέτως, στους ενήλικες εμφανίζεται με συμπτώματα όπως:

·         Ωταλγία

·         Εκροή υγρού από το αυτί σε περίπτωση ρήξης τυμπάνου

·         Πυρετός

·         Βαρηκοΐα

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ωτίτιδας;

Η διαγνωστική εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο ενός έμπειρου ωτορινολαρυγγολόγου. Σε πρώτο επίπεδο ο ΩΡΛ λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και προχωρά στην καταγραφή των συμπτωμάτων του.

Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος ιατρός θα ελέγξει το εσωτερικό του αυτιού με τη χρήση ενός ειδικού οπτικού μικροσκοπίου. Σε αυτό το στάδιο ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει και τυμπανόγραμμα, εξέταση με την οποία θα αξιολογήσει την ελαστικότητα του τυμπάνου. Τέλος, η εξέταση ολοκληρώνεται με τη διενέργεια ακουογράμματος, μιας εξέτασης που αξιολογεί την ικανότητα του ασθενούς να αντιλαμβάνεται ήχους διάφορων συχνοτήτων. 

 

Ωτίτιδα& Αντιμετώπιση

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της ωτίτιδας περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

·         Χορήγηση αντιπυρετικών και αναλγητικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου και του πυρετού.

·         Χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για την εμφάνισή της.

·         Τοποθέτηση μικρών και λεπτών σωληνίσκων στα αυτιά ασθενών που εκδηλώνουν συχνά ωτίτιδες, επιτρέποντας τον φυσιολογικό αερισμό του αυτιού.

 

Μπορεί η ωτίτιδα να εμφανίσει επιπλοκές, εάν μείνει χωρίς θεραπεία;

Η ωτίτιδα σπανίως προκαλεί μακροχρόνιες επιπλοκές, αφού συνήθως αντιμετωπίζεται άμεσα με αντιβιοτική αγωγή. Εντούτοις, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η φλεγμονή είναι δυνατό να επεκταθεί, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές, όπως μαστοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλικό απόστημα. Επίσης, η ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα με συνέπεια την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας στα μικρά παιδιά



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια