Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βοιωτία: «Κολοκύθια είναι…» – Ο Θανάσης Κατερινόπουλος για την εκπαίδευση των αστυνομικών


Προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη ζήτησε και έλαβε ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ρομά, μετά από πυροβολισμό, στη Βοιωτία κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Ο 41χρονος άνδρας της ΟΠΚΕ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες ανθρωποκτονίας με δόλο και παράνομης εκτέλεσης πυροβολισμού.
Τι ισχυρίζεται

Ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι έγινε απόπειρα αρπαγής του όπλου του με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει.

«Όταν άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου επιχείρησε να μου αρπάξει το πιστόλι. Όταν αντιλήφθηκα την πρόθεσή του, τράβηξα το πιστόλι και όταν άκουσα τον κρότο, πάγωσα», φέρεται να ισχυρίστηκε.
«Δεν ξέρουν τους κανόνες εμπλοκής»

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέταξε ΕΔΕ για να διευκρινιστούν οι κανόνες εμπλοκής και μάλιστα κάνει και κάποιες συστάσεις προς τους αστυνομικούς που λέει ότι πρέπει να κρατούν τους κανόνες εμπλοκής, χωρίς όμως να ξέρουμε ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο ταξίαρχος ε.α, Θανάσης Κατερινόπουλος.

«Ο μοναδικός κανόνας εμπλοκής για τους αστυνομικούς που επιχειρούν έξω στους δρόμους είναι οι διατάξεις περί άμυνας, όταν είσαι σε κατάσταση άμυνας, ό,τι προβλέπει το άρθρο 22 του ποινικού κώδικα, αυτό ισχύει. Όταν κάποιος είναι σε κατάσταση άμυνας, δηλαδή κινδυνεύει η ζωή του, η σωματική του ακεραιότητα, έχει τότε δικαίωμα, και απέναντί του έχει κάποιον που τον σημαδεύει με ένα όπλο γιατί θέλει και το ανάλογο μέσο, τότε μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του.

»Η δεύτερη περίπτωση είναι αν τρίτο άτομο κινδυνεύει, είναι σε κατάσταση άμυνας, τότε μπορεί πάλι ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει το όπλο του, αφού πρώτα πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό και το τελευταίο είναι να στραφεί εναντίον του ανθρώπου. Εδώ θα διευκρινιστεί από το δικαστήριο αν ήταν σε κατάσταση άμυνας», λέει ο ίδιος.
«Δεν πιστεύω ότι έβγαλε όπλο για να σκοτώσει»

«Ας υποθέσουμε ότι επιχείρησε να του αφαιρέσει το όπλο. Είχε όπλο ο νεαρός; Σημάδεψε τον αστυνομικό; Ήταν σε κατάσταση άμυνας; Αυτά θα συζητηθούν. Εγώ δεν πιστεύω ότι έβγαλε το όπλο για να σκοτώσει», συμπληρώνει, σημειώνοντας πως:

«Σίγουρα κοντά ήταν οι άλλοι αστυνομικοί γιατί λειτουργούν ως ομάδα αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα παίρνουν έναν δρόμο επικίνδυνο πολλές φορές και οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να αντιδράσουν με κινηματογραφική ταχύτητα αφενός, αφετέρου απαιτείται ψυχραιμία και το βασικότερο, απαιτείται εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τον κ. Κατερινόπουλο, κρίσιμο είναι να επαναπροσδιοριστεί η εκπαίδευση των αστυνομικών.

«Εκεί που διέταξε την ΕΔΕ ο κ. υπουργός για να διευκρινιστούν οι συνθήκες, θα πρέπει να διατάξει και μια ΕΔΕ κατά παντός υπευθύνου να δει πότε εκπαιδεύτηκαν τελευταία φορά αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούν εκεί. Κολοκύθια είναι… Είναι εκπαιδευμένοι στην χρήση των όπλων; Δε νομίζω. Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται στις σχολές και από εκεί και πέρα μπορεί να γίνεται μια συντηρητική εκπαίδευση μία φορά στην 5ετια. Η δια βίου εκπαίδευση που ζητούσαμε κάποτε και λέγαμε, δεν υπάρχει. Να μην έχουν απαιτήσεις».

Σχετικά με τις καταδιώξεις επισημαίνει:

«Πρέπει να ενημερωθεί το Κέντρο. Εξυπακούεται ότι θα πάρεις εντολές και εξαρτάται ποιος δίνει και τις εντολές. Υπάρχει στο κάθε κέντρο ασυρμάτων των επαρχιακών πόλεων αξιωματικός ο οποίος να δίνει εντολές; Δυστυχώς πάρα πολλές φορές, και κυρίως στην επαρχία, οι αστυνομικοί καλούνται να περπατήσουν ξυπόλητοι στα αγκάθια με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε μια καταδίωξη σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιείς όπλο γιατί ο δράστης φεύγει, εσύ τον κυνηγάς, δεν στρέφεται εναντίον σου, δεν είσαι σε καμία περίπτωση σε κατάσταση άμυνας», κατέληξε.


Πηγή: megatv.comΔημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας μας πει ο κος.Κατερινοπουλος αν έχει κάνει καταδίωξη ποτέ και τι σημαίνει καταδίωξη 20χιλιομετρων…ολα για λίγο παραπάνω δημοσιότητα και τηλεοπτικό χρόνο ! Κρίμα και παλι κρίμα γιατί όλοι αυτοί (συνταξιούχοι αξιωματικοί) αφού φύγουν από την αστυνομία μας τα λένε αλλιώς ! Όσο υπηρετούν δεν ξέρουν κ δεν είδαν τπτ και όλα λειτουργούν άψογα !
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προφανώς και δεν έχει ιδέα τι σημαίνει καταδίωξη, τι σημαίνει καθημερινή τριβή με τους παραβατικους στο πεζοδρόμιο,προφανως δεν γνωρίζει τι αντιμετωπίζει ο μάχιμος αστυνομικός καθημερινά. Ο ίδιος ήταν εκπαιδευμένος;;; Το πιο σημαντικό και λυπηρό είναι ότι ο αξιωματικοί γίνονται λαλιστατοι όταν παίρνουν σύνταξη. Όταν είναι εν ενέργεια πίνουν το αμίλητο νερό.