Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τί ισχύει για την επιφυλακή και γενικότερα για την υπερεργασία των αστυνομικών


Του Συνδικαλιστή της ΠΟΑΣΥ Θεοφίλου Παπαδάκη

Πολλοί συνάδελφοι συχνά μάλιστα μου θέτουν ερωτήματα για την υπηρεσιακή κατάσταση της ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ, ιδιαίτερα και λόγω των πρόσφατων Αστυνομικών μέτρων της επετείου του Πολυτεχνείου, των Εκλογών, της ΔΕΘ, της Παρελασης της Εθνικής Επετείου κλπ, καθώς επίσης και για την ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ όσον αφορά την υπέρβαση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Για όλα αυτά, καλό θα ήταν, να γνωρίζουμε ότι ο όρος “ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ και ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ”, προβλέπονται στους Κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας ως νομοθεσία με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων και ειδικότερα στο Π.Δ. 394/2001 που αναφέρεται στον χρόνο εργασίας του Αστυνομικού προσωπικού, καθώς και στο Π.Δ. 141/1991 σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες – υπηρεσιακές ενέργειες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 4 και του άρθρου 2 παρ. 4 του Π.Δ. 394/2001 σε συνδυασμό βέβαια με το άρθρο 57 παρ. 1 και 2 του Π.Δ. 141/1991, η “ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”.

Υπευνθυμίζω ότι βάσει των διατάξεων του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 ο συνολικός χρόνος εργασίας, μαζί με την παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, δηλαδή την εργασία και την έκτη ημέρα της εβδομάδας είναι ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ:

α) 40 ώρες συνολικά κατ' ανωτατο όριο για όλη την εβδομάδα, Δευτέρα έως Κυριακή, (32 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή) για όσους εκτελούν εργασία σε μάχιμες υπηρεσίες, εξωτερικές και εσωτερικές, σε κυλιόμενες αλλαγές 24ωρης, 16ωρης 12ωρης και 8ωρης βάσης.

β) 42 ώρες συνολικά για όσους εκτελούν υπηρεσία γραμματειακής ή γραφικής υποστήριξης ή υπηρεσία τεχνίτη κάθε ειδικότητας, αν και βέβαια παραμένει ασαφές ακόμα η συνήθης περίπτωση, εάν Αστυνομικός που εκτελεί αυτήν την κατηγορία υπηρεσιών που υπάγεται στις 42 ώρες εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, διαταχθεί και εκτελέσει μάχιμη εξωτερική υπηρεσία π.χ. περιπολικό, μέτρα τάξης κλπ, τότε τίθενται εύλογα ερωτήματα για το εάν υπάγεται στις 40 ώρες ή στις 42 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, κάτι που επίσημα ακόμα δεν έχει απαντηθεί, ενώ κατά την πάγια αντίληψη προφανώς ισχύουν οι 40 ώρες εργασίας.

γ) 36 ώρες (30 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας) για όσους εκτελούν υπηρεσία μοτοσυκλετιστή τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, καθώς και οι σκοποί ρυθμιστές τροχαίας κίνησης, οι οποίοι εργάζονται, υποχρεωτικά, όλοι οι συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας, σε αλλαγές 6ωρης βάσης εργασίας.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση, υποχρεούνται όλες οι Διοικήσεις, οποιουδήποτε επιπέδου Υπηρεσίας και απ' όλες γενικά τις Υπηρεσίες του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, να υπολογίζουν, αυτεπάγγελτα και υποχρεωτικά κιόλας, τον επιπλέον χρόνο εργασίας της Επιφυλακής ή και της κάθε υπερεργασίας, οποιασδήποτε μορφής, οι οποίες να προσμετρούνται κανονικα στον συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Οπότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η Διοίκηση της κάθε Υπηρεσίας οποιουδήποτε επιπέδου, της οποίας το προσωπικό τέθηκε σε επιφυλακή ή οδηγήθηκε λόγω έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης υπηρεσιακής ανάγκης σε κάθε μορφής υπερεργασία πέραν του νόμιμου προβλεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, να προβαίνει άμεσα στις εξής ενέργειες:

Δηλαδή αφαιρείται υποχρεωτικά:
Ή 1) να αφαιρούνται οι επιπλέον ώρες εργασίας από κάποια ημερήσια υπηρεσία της αμέσως επόμενης εβδομάδας εργασίας.
Η' 2) εάν πρόκειται για αρκετές ώρες επιπλέον να χορηγείται η λεγόμενη “υπερωριακή” έξτρα ημερήσια ανάπαυση ρεπό –πέραν βέβαια της χορηγούμενης εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης-, λόγω της υπερεργασίας.
Η' 3) την αμέσως επόμενη ημέρα το αστυνομικό προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ως αδιάθετο αλλαγής, ανάλογα τη φύση, το είδος της εργασίας και τις ώρες της επιφυλακής - υπερεργασίας που πρέπει να αφαιρεθούν.

Αυτά ισχύουν από τους Κανονισμούς του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και από τις βασικές Αρχές του Συντάγματος για τη Χρηστή Διοίκηση, την Ισονομία και την Ισότητα, οπότε πρέπει πάντα να εφαρμόζονται ώστε να μην υπάρχουν αδικίες και παρατυπίες και να αναγκάζονται οι συνάδελφοι να διαμαρτύρονται δικαίως και όλοι οι Διευθυντές και Διοικητές Υπηρεσιών να τηρούν πιστά τα ισχύοντα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια