Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΕΥΠ απέτρεψε ρωσική διείσδυση


Για πρώτη φορά η Υπηρεσία Πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα «έκθεση πεπραγμένων»


Στην ετήσια έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΥΠ, με τις δράσεις της για το διάστημα Σεπτέμβριος 2022 – Αύγουστος 2023, περιλαμβάνει, όπως είναι εύλογο, ελάχιστα στοιχεία, τα οποία επί της ουσίας δεν λένε κάτι σημαντικό. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι επιτελείς της ΕΥΠ έχουν ετοιμάσει μία λεπτομερή αναφορά, την οποία και παρέδωσαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και ένα συνοπτικότερο κείμενο που δόθηκε σε πολύ συγκεκριμένους παραλήπτες, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι εκτιμήσεις με βάση τις πληροφορίες της Υπηρεσίας, για τους κινδύνους που παραμονεύουν τη νέα χρονιά.


Παράλληλα, φέρεται να αναφέρονται και περιπτώσεις κατασκοπείας που εξουδετερώθηκαν από την Υπηρεσία, και δεν μιλάμε μόνο για τις δημοσιοποιημένες, όπως με τη Ρωσίδα στο Παγκράτι, ή τους Πακιστανούς από τη Μανωλάδα, αλλά πολύ πιο σημαντικές. Σερβιτόρος σε μικρό νησί των Δωδεκανήσων με έντονη στρατιωτική παρουσία, «βοσκός» σε επαρχιακή πόλη που φιλοξενεί βάση αεροπορική, «εργάτες» γης σε ακριτική νησιωτική περιοχή, με πολλά στρατόπεδα, «καυτές κοπέλες» σε μπαράκια επαρχίας όπου υπάρχουν ιδιαίτερα οπλικά συστήματα, και άλλα τινά…


Πρώην κυβερνητικό στέλεχος –που έχει γνώση της ΕΥΠ– έλεγε σε συνομιλητές του ότι απετράπησαν αρκετές φορές απόπειρες –οικονομικής κυρίως– διείσδυσης ρωσικών συμφερόντων σε θεσμούς όπως η Εκκλησία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βιτρίνα κάποιους Έλληνες, που στη συνέχεια θα διαδραμάτιζαν καίριο ρόλο σε εξελίξεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, η συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες έδωσε στην ΕΥΠ τη δυνατότητα να συμβάλει στην εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος λαθροδιακινητών στην Τουρκία, που είχε πλοκάμια στη Δυτική Ευρώπη, μέλη του οποίου ήταν και στελέχη της κρατικής μηχανής. Προς τούτο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κατά καιρούς μέσα στις ομάδες προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας, βρίσκονται και άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος.
Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, οι πραγματικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΥΠ και κατ’ επέκταση η εθνική ασφάλεια, είναι ο παντουρκισμός, ο πανισλαμισμός, ο πανσλαβισμός, ο παναλβανισμός, η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση. Όπως επισημαίνει πρώην κορυφαίο στέλεχος της Υπηρεσίας, που σήμερα βρίσκεται σε άλλο επαγγελματικό πεδίο, «σε μία εποχή που τα πράγματα έχουν αγριέψει στην περιοχή μας, από Ουκρανία έως Μέση Ανατολή, σε μία εποχή που τα σύνορα επαναχαράσσονται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και όλες οι χώρες προωθούν αυτοκρατορικά οράματα, η Υπηρεσία της χώρας μας οφείλει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, και οι ενδείξεις στην περιοχή μας δεν είναι ευχάριστες για τα μελλούμενα».

Τόσο η στάση της Αλβανίας, με την προώθηση σχεδίων για την ένωση με το Κόσοβο και τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, όσο και η υποδόρια πρόθεση της Βουλγαρίας για «ενσωμάτωση» βουλγαρόφωνων περιοχών της Βόρειας Μακεδονίας, που προωθείται από εθνικιστικούς κύκλους της χώρας, καθώς και η επιρροή που επιχειρεί να εξασφαλίσει η Μόσχα στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, αλλά κυρίως στη Μέση Ανατολή, εκδηλώνονται ή θα εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη, εκτιμούν οι επιτελείς της ΕΥΠ.

Πέραν αυτών όμως, η διαχρονική εμπλοκή της Τουρκίας με τη μουσουλμανική μειονότητα τόσο στη Θράκη όσο και στα Δωδεκάνησα, προβληματίζει τους επιτελείς της ΕΥΠ, οι οποίοι φέρονται να εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας από επιβουλές τρίτων.

Ειδικά στη Θράκη, θα ενισχυθούν περαιτέρω τα κλιμάκια, για την αρτιότερη λειτουργία της υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μυστικές υπηρεσίες έχουν εκφράσει τον έντονο φόβο τους για την εισχώρηση στη χώρα, και μέσω αυτής στην Ευρώπη, πιθανών τρομοκρατών από τη Μέση Ανατολή υπό τον μανδύα του πρόσφυγα μετά τα γεγονότα της Γάζας.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι για πιθανή τουρκική υποστήριξη στην προώθηση τέτοιων ατόμων, με δεδομένες τις εξαιρετικές σχέσεις της κυβέρνησης της Άγκυρας με τη Χαμάς. Προς τούτο υπάρχει στενή συνεργασία της ΕΥΠ με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Δύσης και του Ισραήλ…
Διαθέτει μέχρι και… Γραφείο Τύπου

Η κίνηση της έκθεσης της ΕΥΠ με τις δράσεις της, που αν μη τι άλλο εξέπληξε, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, παρότι γίνεται για πρώτη φορά. Οι επιτελείς και ο διοικητής της προβληματίζονται έντονα για την κακή εικόνα της Υπηρεσίας στην κοινή γνώμη, η οποία γιγαντώθηκε μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, αλλά και από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, που κατά καιρούς περιγράφουν εικόνες ανάξιες μίας στοιχειωδώς σοβαρής μυστικής υπηρεσίας.

Άλλωστε, η κατακλείδα της έκθεσης, όπου ο διοικητής της ΕΥΠ υποδηλώνει το παράπονό του για το ότι τα αρνητικά διογκώνονται και τα θετικά σμικρύνονται, δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της Υπηρεσίας να μπει στο παιχνίδι της επικοινωνίας (μέχρι και Γραφείο Τύπου δημιουργήθηκε). Στο πλαίσιο του δυνατού φυσικά, ακολουθώντας τις αντίστοιχες Δυτικές υπηρεσίες.

Πάντως, περιέχει μερικούς αξιοσημείωτους προβληματισμούς, όπως για τη διεθνή τρομοκρατία, όπου τονίζεται ότι οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί λόγω της χρήσης του διαδικτύου από τους τρομοκράτες, αλλά και του darkweb, που έχει αλλάξει το επίπεδο κινδύνου, αφού στρατολογούνται, πλέον, μέσω αυτού.

Επίσης, αναφέρεται στην εξουδετέρωση της Ρωσίδας κατασκόπου όπου –όπως λέει– για την «οικοδόμηση» της ψευδούς ταυτότητάς της εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με την κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων.

Τέλος, θεωρεί ότι η δράση της συγκεκριμένης κατασκόπου δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, αλλά θα επεκτεινόταν σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες χώρες, όπου θα μπορούσε εύκολα και με ασφάλεια να μεταβαίνει και να δρα κάνοντας χρήση του ελληνικού διαβατηρίου της. Η ΕΥΠ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κυβερνοασφάλεια, την οποία θεωρεί ως μία από τις βασικότερες απειλές των επόμενων ετών.

Ήδη –σύμφωνα με πληροφορίες– έχουν εντοπιστεί και αποτραπεί, κακόβουλες απόπειρες για «χακάρισμα» λογισμικών κρίσιμων υποδομών, και πλέον η ΕΥΠ αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στην προστασία των κρατικών φορέων σε κάθε είδους σχετικά περιστατικά ασφάλειας και ενισχύεται με τεχνολογίες και εργαλεία αιχμής.

Αναδημοσίευση από την «Βραδυνή της Κυριακής»

Πηγή: www.vradini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια