Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θρίλερ: Συνελήφθη Ουκρανός που δούλευε για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες- Ζούσε σε υπερπολυτελές παλάτι στην Ανάβυσσο





Στα χέρια των ελληνικών αρχών βρίσκεται ένας Ουκρανός, ο οποίος θεωρείται ότι εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής FSB.



Κατασκοπευτικό θρίλερ αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη καταζητούμενου από τις αρχές του Κιέβου Ουκρανού, σε πολυτελή βίλα στην Ανάβυσσο.





Ο 58χρονος Ουκρανός συνελήφθη με την κατηγορία ότι ως επικεφαλής μιας εταιρείας εμπορίας αμυντικού υλικού, υπεξαίρεσε το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.


Εισέπραξε τα χρήματα ως προκαταβολή για την προμήθεια του ουκρανικού στρατού με αλεξίσφαιρα και κράνη, δίχως ποτέ να εκπληρώσει τη συμφωνία.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μια υπηρεσία πληροφοριών των Βαλκανίων ενημέρωσε πρόσφατα την ΕΥΠ ότι ο 58χρονος εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής FSB.



Φέρεται να πραγματοποιούσε μια φορά το μήνα ταξίδι στη Ρωσία είτε μέσω Τουρκίας είτε μέσω Λευκορωσίας.

Όσον αφορά την παρουσία του στην Ελλάδα, το 2020 απέκτησε μια επενδυτική βίζα μετά την αγορά της βίλας στην Ανάβυσσο, ενώ ίχνη του στη χώρα υπήρχαν και την περίοδο 1996-2001 και είχε αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια με πλαστά δικαιολογητικά.

Η σύλληψη του έγινε στην βίλα στις 13/11.


Το υπερπολυτελές ακίνητο, στο γκαράζ του οποίου υπήρχαν εξίσου πολυτελή αυτοκίνητα, ήταν περικυκλωμένο από κάμερες ασφαλείας και αγκαθωτό συρματόπλεγμα προκειμένου να μην είναι εύκολα προσεγγίσιμο.

Όπως προβλέπεται, το αίτημα έκδοσης του στην Ουκρανία αναμένεται να εξεταστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη εντός των επομένων ημερών.





Οι σχέσεις του με την Μόσχα

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Γιάννης Σουλιώτης στην "Καθημερινή", σύμφωνα με πληροφορίες που διαβίβασε ξένη υπηρεσία πληροφοριών στην αντίστοιχη ελληνική, ο 58χρονος φέρεται να είχε αναπτύξει δράση υπέρ της Ρωσίας και πιο συγκεκριμένα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας ή αλλιώς FSB, διαδόχου της φημισμένης KGB. Παρόμοιες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες και στον ουκρανικό Τύπο.

Σε δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο 58χρονος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 σε χωριό της Ουκρανίας "ως ύποπτος για συνεργασία με την FSB". Ως σύνδεσμός του περιγράφεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας, Σέρχι Μικολαΐοβιτς.


Στο ίδιο ρεπορτάζ περιγράφονται επαφές και διασυνδέσεις του 58χρονου με Ουκρανούς αξιωματούχους αλλά και με μέλη της ρωσικής Δούμας, όπως επίσης και "ειδικές αποστολές" που φέρεται να αναλάμβανε να φέρνει εις πέρας προς όφελος της Ρωσίας. Περιγράφονται ακόμη ταξίδια του από και προς τη Μόσχα με ενδιάμεσους σταθμούς άλλοτε το Μινσκ της Λευκορωσίας και άλλοτε την Κωνσταντινούπολη.

Η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU διεξήγαγε έρευνα εις βάρος του για εσχάτη προδοσία, δίχως προς το παρόν να απαντηθεί το ερώτημα πώς ο 59χρονος, ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση κατασκοπείας, κατάφερε να κυκλοφορεί ελεύθερος στην Ανάβυσσο.

Ερωτήματα για τη βίζα

Αναπάντητο παραμένει ένα ακόμη ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Και αυτό αφορά στο πώς ο Mykola P. κατάφερε να αποκτήσει το 2020 στην Ελλάδα επενδυτική βίζα, μέσω της οποίας είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραμονή του στη χώρα, παρά το βαρύ ιστορικό που τον συνόδευε.

Πολλώ δε μάλλον όταν είχε και στο παρελθόν (την περίοδο 1996-2001) αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών, όπως προέκυψε στη συνέχεια.

Πρακτική που, όπως φάνηκε πρόσφατα, εφήρμοσαν και άλλα πρόσωπα για τα οποία προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής τους σε υποθέσεις κατασκοπείας, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Μαρίας Τσάλλα, αρχές του έτους στο Παγκράτι.


Ποιά είναι η FSB

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ρωσικά Федеральная служба безопасности Российской Федерации, ФСБ, λατινικά: FSB), είναι η κύρια υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το κεντρικό γραφείο-διάδοχος της πρώην Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (KGB).

Οι κύριες αρμοδιότητές της FSB είναι στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες περιλαμβάνουν την αντικατασκοπεία (εσωτερική και εξωτερική), την ασφάλεια των συνόρων, την επιτήρηση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και τη διερεύνηση ορισμένων άλλων ειδών σοβαρών εγκλημάτων. Η έδρα της βρίσκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα της Μόσχας, στο κεντρικό κτίριο της πρώην KGB. Ο διευθυντής της FSB από το 2008 είναι ο στρατηγός Αλεξάντρ Μπορτνίκωφ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB) σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, είναι μία στρατιωτική υπηρεσία όπως αυτές των Ενόπλων Δυνάμεων, MVD, FSO, SVR, FSKN και της πολιτικής άμυνας EMERCOM, αλλά οι αξιωματικοί της δε φορούν στρατιωτική στολή.

Πηγή: www.thetoc.gr

















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια