Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ούτε Αμεση, ούτε Δράση: Μειωμένοι κατά 40% οι διαθέσιμοι αστυνομικοί στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ


Η Άμεση Δράση της Αστυνομίας έχει αποψιλωθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Τι καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν σοβαρές καταγγελίες σε σχέση με τη λειτουργία της πιο κρίσιμης αστυνομικής υπηρεσίας στη μάχη κατά του εγκλήματος.


Οι καταγγελίες των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν την Άμεση Δράση, δηλαδή την υπηρεσία που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο μέτωπο της αστυνόμευσης και της διαχείρισης συμβάντων που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Όπως αναφέρεται, η Άμεση Δράση έχει αποδεκατιστεί σε προσωπικό κατά 40% μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Πρόκειται για το «ψαλίδισμα» σε στελέχωση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της ομάδας «Ζ», των περιπολικών αλλά και του επιχειρησιακού κέντρου.

Το αποτέλεσμα είναι να μην εκτελούνται στις περιοχές της Αττικής ούτε οι βασικές περιπολίες. Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι μπορεί να περιμένουν ακόμα και μία ώρα για να ανταποκριθούν οι δυνάμεις στην κλήση τους. Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, που καλείται να διαχειριστεί σε ώρες αιχμής 15.000 κλήσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι 550 αστυνομικοί από την Άμεση Δράση είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες.

Όλα τα παραπάνω καταγγέλλονται από τη μεγαλύτερη Ένωση Αστυνομικών της Αττικής, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί. Μάλιστα, η ΕΑΥΑ τονίζει ότι από την πολυδιαφημισμένη ενίσχυση τόσο στα περιπολικά όσο και στη ΔΙ.ΑΣ. έχουν επιστρέψει από τη φύλαξη ευπαθών στόχων μόλις 20 αστυνομικοί. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι εξ αυτών επέστρεψαν εκ νέου μετά από λίγες ημέρες.

Η ΕΑΥΑ περιγράφει όλα τα παραπάνω σε επιστολή που απέστειλε χθες 1η Νοεμβρίου 2023 προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε αρχηγέ, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, η Άμεση Δράση Αττικής είναι μια μηχανοκίνητη Υπηρεσία η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μάχιμης αστυνόμευσης για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες και στη μάχη κατά της εγκληματικότητας. Απαρτίζεται από τα R/T περιπολικά, την ομάδα Ζ και την ομάδα ΔΙ.ΑΣ., οι οποίες αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των σημάτων που δέχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, με σκοπό την άμεση ανταπόκριση προς επίλυση πάσης φύσεως προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία επιβάλλεται να λειτουργεί απερίσπαστα προς αυτήν την κατεύθυνση απαλλαγμένη από πάρεργα και αλλότρια καθήκοντα από αυτά της κύριας φύσης της αποστολής της και το έμψυχο δυναμικό το οποίο διατίθεται για περιπολίες πρέπει να επαρκεί και να είναι εφοδιασμένο με τον πιο σύγχρονο και αναβαθμισμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Δυστυχώς, όμως και σε αντίθετη πλεύση από τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των μάχιμων Υπηρεσιών, αλλά και τις κατ’ επανάληψη δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, καμία ενέργεια υπηρεσιακή δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της Άμεσης Δράσης, ούτε με αστυνομικό προσωπικό, ούτε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Αυτή τη στιγμή η Άμεση Δράση είναι υποστελεχωμένη και αποδεκατισμένη με ποσοστό υπάρχουσας δύναμης τουλάχιστον 40 % ελαττωμένη συγκριτικά μ’ αυτή που διέθετε πριν πέντε χρόνια.
Κύριε Αρχηγέ,

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης της Υπηρεσίας, η Άμεση Δράση μόλις και μετά βίας δύναται να διαθέσει τις υποτυπώδεις περιπολίες σε περιπολικά και δίκυκλα (ΔΙΑΣ -Ζ), οι οποίες δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση ώστε να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο σημάτων και ταυτόχρονα να ενεργήσουν περιπολίες για την αποτροπή και πρόληψη έκνομων ενεργειών, να επιτηρήσουν στόχους οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος κλπ. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες και σε μεγάλη συχνότητα είναι τα καταγγελλόμενα των πολιτών προς τη Γ.Α.Δ.Α. για την αργοπορία των σταθμών στις κλήσεις τους, η οποία αρκετές φορές φτάνει και τη μία ώρα !

Κύριε Αρχηγέ,Ανάλογη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο υποστελεχωμένο από προσωπικό τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο καλείται να διαχειριστεί σε ώρες αιχμής 15.000 κλήσεις (!) λειτουργώντας κατ’ ουσίαν με προσωπικό ασφαλείας, με μεγάλη πιθανότητα κάποιος συμπολίτης μας ο οποίος θα βρίσκεται σε κίνδυνο ζωής ή περιουσίας και θα χρειάζεται συνδρομή περιπολικού, να μην μπορεί να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης προκειμένου να ζητήσει βοήθεια.

Τουλάχιστον 550 αστυνομικοί απ’ την Άμεση Δράση είναι αποσπασμένοι σε άλλες Υπηρεσίες, ενώ απ’ την πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη ενίσχυση τόσο στα περιπολικά, όσο και στη ΔΙ.ΑΣ. αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο, έχουν επιστρέψει από τη φύλαξη ευπαθών στόχων και προσώπων μόλις και μετά βίας 20 αστυνομικοί, ενώ κάποιοι που επέστρεψαν, αποχώρησαν εκ νέου μόλις μετά από λίγες μέρες !

Με τα όσα ζοφερά περιγράφουμε στο παρών έγγραφό μας γίνεται αντιληπτό στον καθένα πως καμία βελτίωση στην προσπάθεια για μείωση της εγκληματικότητας που επιδιώκει η Κυβέρνηση δεν δύναται να επέλθει, αν δεν αντιστραφούν άρδην τα δεδομένα σχετικά με το έμψυχο δυναμικό της Άμεσης Δράσης Αττικής.Κύριε Αρχηγέ,

Δεν είμαστε επιχειρησιακοί παράγοντες και δεν συνδιοικούμε, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας άλλωστε, θα συνεχίσουμε όμως να παρεμβαίνουμε δυναμικά και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των μελών μας, με απώτερο στόχο την εκπλήρωση της αποστολής της Υπηρεσίας.

Κύριε Αρχηγέ,
Παρακαλούμε όπως από πλευράς σας δοθεί η δέουσα προσοχή στη νευραλγική αυτή Υπηρεσία λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σας τα προαναφερόμενα στο έγγραφό μας, προκειμένου να αποκτήσει ξανά το «100» την αίγλη που του αξίζει, ώστε να ανταποκρίνεται ανεμπόδιστα στην αδιάκοπη παροχή υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, στην άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως, στη συνεχή περιπολία για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, καθώς και στην παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής».

Πηγή: www.ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια