Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προτάσεις για συζήτηση ως προ ημερήσιας διάταξης 2 θεμάτων στο Δ.Σ. της Ένωσης Στερεάς που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31/10/2023


Διαβάστε την ανακοίνωση

Συνάδελφοι, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Στερεάς Ελλάδος, υποβάλλει δύο θέματα στην προ ημερήσια διάταξη για να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Θέμα 1ο προ Ημερήσιας Διάταξης: «Ανακοίνωση - Ψήφισμα στήριξης για άρση της απαράδεκτης και καταχρηστικής πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκε σε Αρχιπυροσβέστη του 2ου Πυρ/κου Σταθμού Θεσσαλονίκης».

Άλλο ένα κρούσμα απαράδεκτης και άδικης καταχρηστικής πειθαρχικής ποινής επιβλήθηκε σε συνάδερφο Αρχιπυροσβέστη που υπηρετεί στο 2ο Πυρ/ Σταθμό Θεσσαλονίκης. Η Διοίκησή του επέβαλλε πειθαρχική ποινή 100,00 ευρώ για μια σειρά πειθαρχικά παραπτώματα που «εφευρέθηκαν» μόνο και μόνο γιατί ο συνάδελφος χωρίς να αρνηθεί να εκτελέσει την παράνομη διαταγή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του Π.Σ. που του δόθηκε, «τόλμησε» να εκφράσει την γνώμη του!

Στις 30/7/2023 διατάχθηκε από τη Διοίκηση του σταθμού μαζί με άλλους συναδέλφους του να εκτελέσει εργασίες καθαρισμού και αποκομιδής μπαζών που πιθανότατα και για άγνωστο λόγο άφησε ανολοκλήρωτες το ιδιωτικό τεχνικό συνεργείο που είχε αναλάβει τις σχετικές εργασίες επισκευής του χώρου.

Παρόλο που εκτέλεσε κανονικά την καθόλα νομικά αβάσιμη και ανοίκεια προς τα πυροσβεστικά καθήκοντα διαταγή, εξέφρασε την γνώμη του σύμφωνα και με το συνταγματικά κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμά του (παρ. 2, αρ. 20, Συντάγματος). Αυτή υπήρξε και η πραγματική αιτία για την οποία ο συνάδελφος κλήθηκε σε απολογία και τελικώς τιμωρήθηκε.

Στις πιο δύσκολες στιγμές της αντιπυρικής περιόδου, υποχρεώνονται πυροσβέστες σε δραστηριότητες αλλότριες από τους σκοπούς του Πυροσβεστικού Σώματος και εκτός όσων προβλέπονται από τις κανονιστικές διατάξεις.

Αν τελικά δεν επιδιώξουμε ως συνδικαλιστικά όργανα να αρθεί η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον συνάδελφο και δεν ελεγχθεί η διοίκησή του για την παράνομη διαταγή που έδωσε, υποχρεώνοντας τους συναδέλφους να εκτελέσουν εργασίες ξένες προς τα καθήκοντά μας και προς τις αρμοδιότητες του Π.Σ., τότε γινόμαστε συνένοχοι για το απαράδεκτο δεδομένο που θα διαμορφωθεί στις τάξεις του Π.Σ. αφού θα καλούνται οι πυροσβέστες να εκτελούν κάθε παράνομη διαταγή που θα είναι ξένη προς την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Π.Σ. προς εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων!

Ως Ε.Α.Κ.Π. προτείνουμε στο σημερινό Δ.Σ. την λήψη απόφασης στήριξης του συνάδελφου.

Θέμα 2ο προ Ημερήσιας Διάταξης: «Απόφαση για άμεσες κινητοποιήσεις».

Με αφορμή την ανακοίνωση, του Προεδρείου Στέρεας προς τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής στις 28/9/2023 με Θέμα: «Ανίδεες δηλώσεις ή στοχευμένη ασχετοσύνη;» μετά τις δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Τουρνά στη Βουλή για την λειτουργία των Υπηρεσιών του Π.Σ. σε σχέση με το ωράριό μας, αλλαγές που ο ίδιος κρίνει απαραίτητες.

Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι ο διαχρονικός στρατηγικός στόχος να εφαρμοστεί το 12ωρο δεν έχει εγκαταληφθεί.

Ουσιαστικά από την περίοδο που το Π.Σ. ανέλαβε τη δασοπυρόσβεση υπήρχε συστηματική προσπάθεια να καθιερωθεί το 12ωρο ως ωράριο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας με την απλήρωτη υπερεργασία των υπολοίπων.

Η έγκαιρη αποκάλυψη των διαχρονικών κυβερνητικών προθέσεων από την Ε.Α.Κ.Π. Οι εύστοχες παρεμβάσεις της, αρχής γενομένης από το 2001 που έγινε η πρώτη προσπάθεια για εφαρμογή του 12ωρου με την σύμφωνη γνώμη του προεδρείου της Ομοσπονδίας εκείνης της περιόδου, καθώς και όσες προσπάθειες ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια με την μορφή σχεδίων Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια με τελευταία αυτή του 2017, έβαζαν φρένο στους αντεργατικούς σχεδιασμούς!

Η κορύφωση της προσπάθειας που κατέβαλε η Ε.Α.Κ.Π. αξιοποιώντας την έντονη αγανάκτηση των πυροσβεστών και με την πίεση που ασκούσε στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες για οργανωμένη απάντηση μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων, ήταν τον Ιανουάριο του 2010 όπου σχεδόν 3.500 ένστολοι πυροσβέστες κατέκλεισαν το Σύνταγμα, την Βουλή και τον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεων του Αρχηγείου και απαίτησαν να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός της τότε κυβέρνησης για την αλλαγή του ωραρίου! (βλ. eakp.gr)

Κάτω από την πίεση αυτής της μεγαλειώδους, για πρώτη φορά στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος στο Π.Σ., κινητοποίησης, πάρθηκε πίσω άρον άρον από την κυβέρνηση το σχέδιο αυτό!

Ως Ε.Α.Κ.Π. θεωρούμε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση η ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Στερεάς, ωστόσο έχει αποδειχθεί στην πράξη χρόνια τώρα ότι από την μεριά τους, δεν υπάρχει καμία διάθεση αγωνιστικής διεκδίκησης των προβλημάτων που ταλανίζουν τους πυροσβέστες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. όταν αρνήθηκαν να στηρίξουν το πλαίσιο διεκδίκησης των 5 αιτημάτων της Ε.Α.Κ.Π. με αγωνιστικό τρόπο. (βλ. www.eakp.gr από 28/6/2023)

Συνεπώς για να έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση αυτή, εδώ και τώρα το προεδρείο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να πιέσει την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. να εξαγγείλει άμεσα κινητοποιήσεις με το χρονοδιάγραμμα που έχει προτείνει η Ε.Α.Κ.Π..

Σε περίπτωση που η Ομοσπονδία αρνηθεί, άμεσα να εξαγγείλουμε κινητοποιήσεις σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο όπως το έχουμε κάνει ως Ένωση στο παρελθόν.

Η διεκδίκηση και κατοχύρωση ωραρίου για την εφαρμογή του πλήρες πενθημέρου με 6ωρη εργασία, 30ωρες την εβδομάδα και αμοιβή για την υπερεργασία όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία θα πρέπει να είναι η απάντηση στις προσπάθειες των κυβερνόντων για την εφαρμογή του 12ωρου.ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια