Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ομόνοια: «Ξηλώθηκε» κύκλωμα hi tech πλαστογράφων – Είχαν μέχρι και διπλωματικό διαβατήριο


Κύκλωμα πλαστογραφίας στην Ομόνοια έφτιαχνε μέχρι και διπλωματικά διαβατήρια.

Περισσότερα από 2.700 έγγραφα διαφόρων χωρών, αξίας 600.000 ευρώ, βρέθηκαν στην κατοχή μεγάλου κυκλώματος πλαστογράφων που «ξηλώθηκε» από την Αστυνομία.


Πρόκειται για διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες διαμονής και διπλώματα οδήγησης. Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ. στην Ομόνοια και στην οδό Λιοσίων περιλαμβάνεται ακόμα και διπλωματικό διαβατήριο, που είχε καταχωρηθεί ως κλεμμένο στις 21 Ιουλίου 2022.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο πλαστογραφούσαν έγγραφα με σκοπό τη διακίνηση μεταναστών ή τη «νομιμοποίησή» τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τη δράση τους κέρδιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος και τη προέλευση του εγγράφου από 200 έως και 800 Ευρώ ανά έγγραφο. Τα μέλη του κυκλώματος φέρεται πως είχαν διακριτούς ρόλους με τους δύο Ιρανούς να λειτουργούν υπερσύγχρονο και εξειδικευμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων διαφόρων τύπων και χώρων. Οι δε Παλαιστίνιοι φέρονται να είχαν αναλάβει το ρόλο να συγκεντρώνουν μεγάλο απόθεμα ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων τα οποία διέθεταν απευθείας σε δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών ή τα παρέδιδαν στους συλληφθέντες υπηκόους Ιράν ώστε κατά παραγγελία να νοθεύσουν τα έγγραφα αλλάζοντας τις φωτογραφίες κατόχων ή τα ατομικά στοιχεία κατόχων.

Τα μέλη του κυκλώματος προκειμένου να προωθήσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους είχαν δημοσιεύσει βίντεο σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου παρουσίαζαν τις τεχνολογικές ικανότητες του εργαστηρίου τους με την κατοχή υπερσύγχρονου ψηφιακού εκτυπωτή LASER 3D καρτών τύπου PVC, που τους έδινε τη δυνατότητα για την κάρτας εξαρχής πλαστών εγγράφων που έχουν τη μορφή κάρτας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, «μετά από αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, τις απογευματινές ώρες της 07/09/2023, στις περιοχές των Πατησίων και της Ομόνοιας, συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση που κατάρτιζε και διακινούσε πλαστά ταυτοποιητικά έγγραφα και διαβατήρια.

Όλοι οι συλληφθέντες διέμεναν νομίμως στη χώρα (προσφυγικό καθεστώς και αιτούντος άσυλο), ενώ η εγκληματική οργάνωση διέθετε υπερσύγχρονο εργαστήριο παραχάραξης.
Η εγκληματική οργάνωση, που διερευνάται για τυχόν διεθνείς διασυνδέσεις, προμήθευε τα πλαστά ταξιδιωτικά και άλλα ταυτοποιητικά έγγραφα σε παράτυπους μετανάστες και διέθετε υπερσύγχρονο εργαστήριο, με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας, εγκατεστημένο σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου στην περιοχή των Πατησίων.

Κατασχέθηκε ιδιαίτερα εξελιγμένος εξοπλισμός, αποτελούμενος από σύγχρονες συσκευές εκτύπωσης με τεχνολογία λέιζερ, επαγγελματικούς θερμοκολλητές και πρέσες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με κατάλληλο λογισμικό, μικροεργαλεία, όπως κοπίδια δράπανος κ.λπ., καθώς και ειδικές κόλλες που χρωματίζονται με την εφαρμογή UV φωτός, χρώματα, κλωστές.

Βρέθηκε μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών αποτελούμενη από πλήθος σελίδων διαβατηρίων, διαφανειών που φέρουν απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών, τόπια δερμάτινου υφάσματος που χρησιμοποιούνται ως εξώφυλλα των διαβατηρίων, κάρτες PVC που χρησιμοποιούνται για δελτία ταυτότητας και άδειες ικανότητας οδήγησης.

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 2.700 τεμάχια εγγράφων (διαβατήρια, δελτία ταυτότητας, άδειες διαμονής και άδειες ικανότητας οδήγησης) τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας, για καθένα από τα οποία η τιμή πώλησης κυμαινόταν από 200 έως 800 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα αποκόμιζαν από την εμπορία των κατασχεμένων εγγράφων εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ. Επίσης, βρέθηκαν 14 μεταλλικές μήτρες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση πλαστών διαβατηρίων και μία σφραγίδα θεώρησης εισόδου αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης αμφιβόλου γνησιότητας.

Μεταξύ των κατασχεθέντων εγγράφων βρέθηκε και διπλωματικό διαβατήριο, το οποίο είχε καταχωρηθεί ως έντυπο κλαπέν – απολεσθέν την 21/07/2022.

Πέραν από τη συνεχή προσπάθεια αντιμετώπισης κυκλωμάτων πλαστογραφίας και παραχάραξης, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου της για καθολική ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα, τα ταυτοποιητικά και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, με την επικείμενη έκδοση του νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας, μέσω του οποίου η χώρα μας συμμορφώνεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και τις απατήσεις διεθνών φορέων».
Δείτε το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ:Πηγή: www.ieidiseis.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια