Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χάλασε το ντηλ εκατομμυρίων με αρχαιοκάπηλους έξω από το Ταε Κβον Ντο: Τελευταία στιγμή εμφανίστηκε η Αστυνομία



Ανάμεσα στα συνολικά 31 αρχαία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές, ήταν και ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα από την Κριμάια, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.





Ο "Τζόνι" και οι συνεργοί του έγιναν "καπνός" πριν ολοκληρωθεί το deal… εκατομμυρίων. Μια αγοραπωλησία αρχαιοτήτων ανεκτίμητης αξίας, απέτρεψαν το πρωί της Τρίτης, τα στελέχη τη Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομίας και Περιβάλλοντος.

Στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τη σύλληψη, οι αρχαιοκάπηλοι που είχαν δώσει "ραντεβού" στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ, εγκατέλειψαν τα πολύτιμα αντικείμενα στο σημείο συνάντησης. Ανάμεσα στα συνολικά 31 αρχαία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές, ήταν και ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα από την Κριμαία, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.


Λίγη ώρα μετά την επιχείρηση της Ασφάλειας στο Παλαιό Φάληρο, αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 36χρονο άνδρα από τη Ρουμανία, που επιχείρησε να κλέψει δύο… κομμάτια μάρμαρο από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.


Ο "Πάνας" των… εκατομμυρίων

Έναντι 4.400.000 ελβετικών φράγκων είχε πωληθεί στο παρελθόν από τον οίκο δημοπρασιών Numismatica Ars Classica, ένα αντίστοιχο νόμισμα με αυτό που εντόπισαν οι αστυνομικοί στο Παλαιό Φάληρο! Σε μια άλλη καταγραμμένη νόμιμη αγοραπωλησία, ένα άλλο νόμισμα ίδια εποχής, κόστισε 6.000.000 δολάρια!

Αρμόδιος αρχαιολόγος του Νομισματικού Μουσείο Αθηνών, στον οποίο επιδείχθηκε το εύρημα, το χαρακτήρισε ως: "σπάνιο χρυσό νόμισμα- στατήρας Παντικαπαίου". Το νόμισμα φαίνεται να είναι προερχόμενο από την αρχαία πόλη του Παντικαπαίου, ελληνικής αποικίας της Ταυρικής Χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας (σημερινής Κριμαίας), και ανάγεται χρονικά στον 4ο π.Χ. αιώνα. Η σπανιότητα του έγκειται στο γεγονός ότι ο εικονιζόμενος "Πάνας" δεν είναι γυρισμένος στο προφίλ του αλλά απεικονίζεται η εμπρόσθια μορφή του προσώπου του.
Βρέθηκαν μόνο τα αρχαία

Τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, που είχαν στην κατοχή τους πληροφορίες για τις κινήσεις της εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται σε Αττική και Ήπειρο, ενημερώθηκαν για την αγοραπωλησία, λίγα λεπτά πριν την τελική συνάντηση. Στο ραντεβού θα έδιναν το παρόν ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής, γνωστός με το όνομα "Τζόνι" και ένας ακόμα άγνωστος δράστης που είχε στην κατοχή του τα αρχαία αντικείμενα, τα οποία σκόπευε να διαθέσει προς πώληση.



Οι αστυνομικοί βρέθηκαν λίγο πριν τις 09:30 της Τρίτης στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου "ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ" και έπειτα από έρευνες εντόπισαν τα συνολικά 31 αντικείμενα, όμως παρά τις επισταμένες αναζητήσεις στον περιβάλλοντα χώρο, οι δύο άνδρες είχαν εξαφανιστεί. Εκτός από το νόμισμα, κατασχέθηκαν μαρμάρινοι λήκυθοι και πήλινα ειδώλια και σκύφοι, κλασικών και αρχαϊκών χρόνων, η αξία και η γνησιότητα των οποίων εξετάζεται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιά.
"Δεν ήξερα ότι απαγορεύεται..."

"Είχαν αποκολληθεί, δεν έκανα ζημιά. Δεν ήξερα ότι απαγορεύεται". Με αυτά τα λόγια φέρεται να προσπάθησε να δικαιολογηθεί στους Αστυνομικούς, ένας 36χρονος άνδρας από τη Ρουμανία, που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης, όταν αφαίρεσε δύο κομμάτια μάρμαρο από τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Την απόπειρα κλοπής αντιλήφθηκε φύλακας, ο οποίος είδε το άνδρα να ακουμπά το χέρι του στο μνημείο των προπυλαίων. Μετά από επιτόπια έρευνα, η 42χρονη φύλακας εντόπισε μέσα στα χέρια του δράστη τα μάρμαρα και ενημέρωσε άμεσα Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών. Ο 36χρονος οδηγήθηκε στο Τμήμα όπου συνελήφθη κατηγορούμενος για διακεκριμένη κλοπή και για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.






Πηγή: www.thetoc.gr













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια