Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τελευταία ευκαιρία για «Εξοικονομώ» - Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά επιδότησης
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2023», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.
Η αυλαία θα πέσει στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά λίγο πριν από την εκπνοή θα αποφασιστεί αν θα δοθεί μια μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000, ενώ όσοι θα αιτηθούν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου τους θα λάβουν ποσοστά επιδότησης από 40 έως 75%.
Στα σημαντικά που έχει επικοινωνήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι πως για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο πρόγραμμα, στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Τι ισχύει όμως τα ποσοστά επιδότησης; Αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα και το αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη και συγκεκριμένα ως εξής:-Ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ/οικογενειακό έως 10.000 ευρώ: επιχορήγηση 75% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 65% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ/οικογενειακό από 10.000 έως 20.000 ευρώ: επιχορήγηση 70% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 60% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ/οικογενειακό από 20.000 έως 30.000 ευρώ: επιχορήγηση 55% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 45% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ/οικογενειακό από 30.000 – 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 45% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ενοικίαση.

-Ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ/οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ: επιχορήγηση 40% για ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα, 40% για δωρεάν παραχώρηση σε έτερο πρόσωπο/ ενοικίαση.

Το «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Κριτήρια αξιολόγησης– Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50%

– Οικογενειακό εισόδημα 14%

-Βαθμοημέρες θέρμανσης 7%

-Ενεργειακή κλάση βάσει Α’ ΠΕΑ 5%

-Παλαιότητα κατασκευής 3%

-Μονογονεϊκή οικογένεια 7%

-ΑμεΑ 7%

– Πολύτεκνοι 7%

Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα

– Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

– Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης.

-Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους», δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.

Προθεσμίες

Αιτήσεις υποβάλλονται από τη 12η Ιουνίου 2023 ως και τη 15η Σεπτεμβρίου 2023.

Μετά το πέρας υποβολής των αιτήσεων και μόνο για τις καταρχήν επιλέξιμες αιτήσεις, θα δίνεται προθεσμία 75 ημερών για την υποβολή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Εγκεκριμένες αιτήσεις για τις οποίες ο αιτών έχει επιλέξει ότι θα προχωρήσει σε υπαγωγή στο πρόγραμμα με δάνειο λαμβάνουν προθεσμία 120 ημερών για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας δανειοδότησης. Εντός της προθεσμίας αυτής θα πρέπει να υποβληθεί σε συνεργαζόμενη τράπεζα και να εγκριθεί αίτηση για δανειοδότηση. Εάν παρέλθει άπρακτο το άνω διάστημα, ο αιτών έχει την επιλογή να προχωρήσει με ίδια κεφάλαια.

Σε περίπτωση δανείου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται έως και 90 ημέρες από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής του έργου.

Εντός 365 ημερών από την υπαγωγή της αίτησης (συνολική προθεσμία), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

Οπου προβλέπεται ένσταση, αυτή υποβάλλεται εντός προθεσμίας 10 ημερών.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος https://exoikonomo2023.gov.gr.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

– Να υφίστανται νόμιμα.

-Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

-Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

-Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’.

-Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

-Αντικατάσταση κουφωμάτων.

-Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.

-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

-Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας [εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)], έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Πηγή: eleftherostypos.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια