Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια που αποσκοπεί στην κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας Ναυτικού (ΕΛΠΝ), γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των τριών πρωτοβαθμίων Ενώσεων της ΠΟΕΣ που εκπροσωπούν θεσμικά το ΠΝ (Δυτικού Τομέα Αθηνών, Καλύμνου και Νήσων).
Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, η προσπάθεια αυτή, περιέργως, προέρχεται από στρατιωτικούς εκτός ΠΝ, ενώ δείχνει να έχει και πολιτική στηριξη από συγκεκριμένο κόμμα (ΚΚΕ), το οποίο έχει καταθέσει ήδη δύο ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα. Αξιοπερίεργο ειναι το γεγονός ότι όλοι παρουσιάζονται να ασχολούνται με τους νεοσυσταθέντες ειδικούς λογαριασμούς πρόνοιας ΣΞ και ΠΑ, αλλά όλοι εμπλέκουν και τον ΕΛΠΝ, ο οποίος λειτουργεί από το 1954, δηλαδη επί 70 χρόνια, κατά τα οποία δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανένα στέλεχος του ΠΝ, ούτε οι συνδικαλιστικές Ενώσεις που θεσμικά και γεωγραφικά το εκπροσωπούν. Ως εκ τούτου, τίθεται ένα πολυ σοβαρό θέμα νομιμοποίησης όσων αυθαίρετα και μονομερώς θετουν θέμα κατάργησης.
Όπως αναφέρεται στο αρκετά σκληρό κοινό ανακοινωθέν, μετά την πρώτη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου υπήρξε άτυπη επικοινωνία για το θέμα κατά την οποίαν μεταφέρθηκαν οι διαμαρτυρίες των στελεχών που προκλήθηκαν από την ερώτηση. Δυστυχώς, η κατάθεση της δεύτερης ερώτησης λίγες εβδομαδες μετά αποδεικνύει ότι η διαμαρτυρία δεν ελήφθη υπόψιν. Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές του ΠΝ επισημαίνουν κάτι αξιοπερίεργο: τους τελευταίους 13 μήνες το ΚΚΕ έχει καταθέσει μόλις 3 ερωτήσεις σχετικά με το ΠΝ, παρά το γεγονός έχει αναδειχθεί πλήθος πολύ σοβαρών θεμάτων (όπως οι παραιτήσεις στο ΠΝ ή το φιάσκο με το επίδομα Στόλου κλπ). Όπως ξεκαθαρίζουν, προφανώς κάθε κόμμα αξιολογεί και επιλέγει ποια θέματα το απασχολούν και αξίζει να αναδειχθούν, στα οποία προφανώς δεν εμπεριέχονται τα προβλήματα του προσωπικού του ΠΝ, το οποίο όπως επισημαίνεται είναι απολύτως σεβαστό. Ωστόσο, όντως προκαλεί απορίες το γεγονός ότι οι δύο ερωτήσεις εμμένουν σε πρόταση που έχει ξακαθαριστεί ότι είναι εις βάρος του προσωπικού του ΠΝ. Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις Ενώσεις καταλήγουν στο προφανές, ότι οι ενέργειες που στρέφονται κατά του προσωπικού του ΠΝ πρέπει να σταματήσουν άμεσα διότι από τούδε θα εκλαμβάνονται ως επιθετικές.
ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
1 Σεπτεμβρίου 2023
Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθούμε μια «περίεργη» και φαινομενικά συντονισμένη επίθεση κατά θεσμοθετημένων δικαιωμάτων του στρατιωτικού προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένοι στρατιωτικοί, μετρημένοι στα δάκτυλα, κυρίως προερχόμενοι από το Στρατό Ξηράς και δευτερευόντως από την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να υπερασπιστούν ατεκμηρίωτες θέσεις τους για να καταργηθούν οι προσφάτως συσταθέντες (με το ν.5018/2023) Ειδικοί Λογαριασμοί Πρόνοιας ΣΞ και ΠΑ, «απαιτούν» την κατάργηση του αντίστοιχου λογαριασμού του ΠΝ (ΕΛΠΝ), ο οποίος ως εντελώς καινοτόμο μέτρο μέριμνας από αυτά που συνηθίζει να κάνει το ΠΝ, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1954, ως Ταμείο Πρόνοιας Ναυτικού (ΤΠΝ) με το ΝΔ 2997. Μετράει δηλαδή ήδη επτά (7) δεκαετίες ιδιαίτερα επιτυχημένης «ζωής».
Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομήντα ετών, χιλιάδες στελέχη του ΠΝ έχουν κάνει χρήση των συμπληρωματικών ευεργετημάτων που έχει δημιουργήσει ο εν λόγω ειδικός λογαριασμός. Όλα αυτά τα χρόνια ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ του ΠΝ δεν έχει ζητήσει την κατάργηση του εν λόγω βοηθήματος εσωτερικής αλληλεγγύης. Αντ’ αυτών, την κατάργησή του απαιτούν, ως προαναφέραμε, συγκεκριμένοι στρατιωτικοί εκτός ΠΝ, που, δυστυχώς, φέρουν τον πολύπαθο τίτλο του συνδικαλιστή. Προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση, η προσπάθεια αυτή έχει εμφανή πολιτική στήριξη.
Επειδή οι εποχές είναι περίεργες και επιφυλάσσουν σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των ΕΔ, θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο πως προέκυψε από το πουθενά η παράλογη απαίτηση για κατάργηση του ΕΛΠΝ:
- Την 17/1/2023 και με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το «νόμο μέριμνας ΥΠΕΘΑ», δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο ( https://www.alt.gr/o-v-
tsaproynis-proedros-tis- enosis-str/) ο σχολιασμός του προέδρου του ΔΣ της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης (αν και παραμένει ασαφές με ποια ιδιότητα προέβη σε αυτή την ενέργεια). Στον εν λόγω σχολιασμό μεταξύ άλλων το ανωτέρω πρόσωπο πρότεινε μονομερώς την "Απόσυρση των άρθρων 3-14 που συστήνουν Ειδικό Λογαριασμό Πρόνοιας Στρατού Ξηράς (ΕΛΠΣΞ) και Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΛΠΠΑ) και κατάργηση του αντίστοιχου του Πολεμικού Ναυτικού (ΕΛΠΠΝ), καθόσον συνοδεύονται από νέες κρατήσεις για παροχές κοινωνικών κυρίως υπηρεσιών, οι οποίες -συνταγματικά τουλάχιστον- πρέπει να καλύπτονται από τις ήδη ιστάμενες κρατήσεις. ". Η λεπτομέρεια εδώ έγκειται στο γεγονός ότι ήδη από την 12/1/23 εν λόγω πρόταση είχε απορριφθεί από το αρμόδιο συλλογικό όργανο (ΔΣ).
- Την 4/7/23 δημοσιεύεται το υπ’ αριθμ. πρωτ. 880/2023 έγγραφό της ΕΣΠΕΕ Πιερίας προς την ΠΟΕΣ, με κοινοποίηση (μεταξύ άλλων) σε βουλευτές Πιερίας και τοπικά ΜΜΕ. Με το εν λόγω έγγραφο η Ένωση αν και δείχνει να ασχολείται μόνο με τον ΕΛΠΣΞ, εντούτοις υποστηρίζει την κατάργηση του ΕΛΠΝ υιοθετώντας τις προτάσεις «τρίτων» παρά το γεγονός ότι απερρίφθησαν κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες: «Περαιτέρω και εξ όσων γνωρίζουμε…μέλη του ΔΣ της Π.Ο.Ε.Σ. είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους προς τη διάταξη αυτή και είχαν ζητήσει την παρέμβαση της Ομοσπονδίας προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την κατάργησή της, όπως και την κατάργηση του ήδη υφιστάμενου όμοιου Λογαριασμού για το Πολεμικό Ναυτικό… ».
- Την 17/7/2023 κατατίθεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος η ερώτηση υπ’ αρίθμ. 101, με την οποίαν ζητείται η κατάργηση όλων των ειδικών λογαριασμών, μεταξύ άλλων και του ΕΛΠΝ. Στην εν λόγω ερώτηση αν και δεν μνημονεύεται συγκεκριμένο σωματείο, γίνεται γενικώς λόγος για «Ενώσεις Στρατιωτικών και δημοσιεύματα».
- Λίγες μέρες μετά δημοσιεύεται το υπ’ αριθμ. πρωτ. 504/28-7-23 έγγραφο της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης, η οποία απευθυνόμενη παρά τω νόμω απευθείας προς τον ΥΕΘΑ (και όχι μόνο), με το οποίο επαναφέρεται το θέμα της κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και κατ’ επέκταση του ΕΛΠΝ (όπως ρητά επισημαίνεται: «… σας καλούμε να καταργήσετε το σύνολο των Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας των ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ, τροποποιώντας παράλληλα όποιο νομοθέτημα κρίνεται απαραίτητο…»).
- Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε το υπ’ αριθμ. πρωτ. 884/16-8-2023 έγγραφο της ΕΣΠΕΕ Πιερίας, η οποία απευθυνόμενη παρά τω νόμω απευθείας προς τον ΥΕΘΑ (και όχι μόνο), αν και δεν αναφέρει πουθενά τον ΕΛΠΝ, μνημονεύει την ερώτηση του ΚΚΕ (101/17-7-23) που ζητάει την κατάργησή του και ως εκ τούτου επαναφέρει έμμεσα το θέμα.
- Την 24/8/2023 κατατίθεται από το ΚΚΕ δεύτερη ερώτηση (υπ’ αρίθμ. 439) η οποία αν και ασχολείται μόνο με τους ΕΛΠΣΞ και ΕΛΠΠΑ, στο τέλος ζητάει εκ νέου την κατάργηση όλων των ειδικών λογαριασμών, μεταξύ άλλων και του ΕΛΠΝ που αναφέρεται ρητώς. Για την ιστορία να επισημάνουμε ότι στην εν λόγω ερώτηση μνημονεύονται επισημάνσεις της ΕΣΠΕΕ Ξάνθης, οι οποίες συσχετίζουν άσχετα μεταξύ τους ζητήματα και κατά την άποψή μας δεν πείθουν ως επιχειρήματα ούτε καν για την κατάργηση των ΕΛΠΣΞ και ΕΛΠΠΑ.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αμέσως μετά την κατάθεση της πρώτης ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου (101) και συγκεκριμένα την 19/7/23, διαμαρτυρηθήκαμε (για ευνόητους λόγους άτυπα) επισημαίνοντας το προφανές, ότι εφόσον ούτε τα στελέχη του ΠΝ διαμαρτύρονται, ούτε οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις που θεσμικά (γεωγραφικά) εκπροσωπούν το ΠΝ, δεν είναι δυνατόν να κατατίθενται τέτοιες ερωτήσεις που στρέφονται εμπράκτως κατά του προσωπικού. Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, εξ όσων γνωρίζουμε καμία από τις προαναφερθείσες δύο Ενώσεις (Ξάνθης-Πιερίας) δεν έχει στελέχη του ΠΝ ως μέλη της, ως εκ τούτου εγείρεται πολύ σοβαρό ζήτημα ως προς το πόθεν πηγάζει το «δικαίωμα» εν λόγω Ενώσεων να απαιτούν την εφαρμογή ενός δυσμενούς μέτρου εις βάρος στελεχών Όπλου, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν νομιμοποιούνται να εκπροσωπούν.
Η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε τι έχει συμβεί στο ΠΝ το τελευταίο ένα έτος (ενδεικτικά αναφέρουμε ως σημείο αναφοράς, από τον Ιούνιο 2022), όπως ο εμπαιγμός με το Επίδομα Στόλου (που και μόνο με τη δημοσιογραφική ανάδειξη του θέματος δημιούργησε χιονοστιβάδα αντιδράσεων), η υποβαθμισμένη ημερήσια αποζημίωση, οι αυξανόμενες παραιτήσεις, οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, η αυξημένη φορολογία κλπ, προβλήματα που έχουν κατ’ επανάληψη δει το φως, αλλά προφανώς δεν κρίθηκαν αρκετά σοβαρά για να μετουσιωθούν σε ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου από το ΚΚΕ.
Να ξεκαθαρίσουμε προς αποφυγή παρερμηνειών ότι κανένα κόμμα, άρα ούτε το ΚΚΕ, δεν υποχρεούται να ασχολείται με τα προβλήματα των στελεχών του ΠΝ εφόσον έτσι αξιολογεί πολιτικά, επιλογή που σεβόμαστε απόλυτα. Εξάλλου εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα φλέγοντα και εισέτι άλυτα προβλήματα, όπως αυτό των διοδίων της Νέας Καρβάλης τα οποία προέχουν. Παρά ταύτα, μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι, αν εξαιρέσουμε την ερώτηση 3200/10-4-2023 (η μόνη με αφορμή έγγραφο της ΕΣΠΕΕΝΠΑ κατά τους τελευταίους 13 μήνες) που κατατέθηκε λίγες μέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής και ως εκ τούτου δεν ασχολήθηκε κανείς ποτέ, τα μόνα δύο ερωτήματα που υπήρξαν για το ΠΝ και δεν προήλθαν από το ΠΝ, αφορούν την κατάργηση του ΕΛΠΝ και μάλιστα επί των οποίων δεν ζητήθηκε καν η γνώμη μας, αν όχι ως συνδικαλιστές, έστω ως στελέχη του ΠΝ.
Κατόπιν των ανωτέρω, τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά Σωματεία που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εν ενεργεία στελεχών του ΠΝ και έχοντας δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για τις ανωτέρω «προτάσεις» περί την κατάργηση του ΕΛΠΝ:
- Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι από τούδε οποιαδήποτε παρεμφερής ενέργεια εις βάρος των στελεχών του ΠΝ θα αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που της αρμόζει, δηλαδή ως εχθρική, και σε καμία περίπτωση δεν θα εξακολουθήσει η σιωπή χάριν κάποιου δήθεν, καλού κλίματος.
- Απαιτούμε δε, την άμεση απόσυρση κάθε σχετικού ερωτήματος που αφορά την κατάργηση του ΕΛΠΝ και τη διακοπή ενασχόλησης με το ζήτημα από κάθε «τρίτο». Ειδικώς για τα ερωτήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου, εφόσον δεν υφίσταται ενδιαφέρον για τα προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού ΠΝ, παρακαλούμε θερμά η στάση αυτή ας είναι συνολική και όχι επιλεκτική αφού έχει αποφασιστεί να μην ερωτάται καν η γνώμη μας.
- Συνιστούμε ειδικώς στους συνδικαλιστές που φέρονται όλα να τα γνωρίζουν, να ασχοληθούν περισσότερο με τα τοπικά τους ζητήματα στο πλαίσιο των καταστατικών προβλέψεων των σωματείων που εκπροσωπούν νομίμως και να σταματήσουν την αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά. Λίγη αυτοκριτική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
0 Σχόλια