Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπουργοί μετράνε μέρες στα γραφεία τους - Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη ήταν η αρχή, ξεκλειδώνει τον ανασχηματισμόΘέμα χρόνου οι αποφάσεις Μητσοτάκη για διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά δεν θα ληφθούν εν θερμώ και όχι πριν επανέλθει σχετική ομαλότητα στη Θεσσαλία.Η παραίτηση Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ήταν μόνο η αρχή. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν ο κ. Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε από δική του ευθιξία ή τον οδήγησαν στην παραίτηση οι "παροτρύνσεις" του γραφείου του πρωθυπουργού, αλλά δεν έχει σημασία.

Η παραίτηση ήταν σχεδόν μονόδρομος μετά τις ακατανόητες δηλώσεις του για την τραγωδία του πνιγμού του 36χρονου Αντώνη, αφού εμφανίστηκε να εξισώνει τον θρήνο των συγγενών του αδικοχαμένου νέου με τη θλίψη των συγγενών των δραστών της δολοφονίας. Τους θύτες στην ίδια μοίρα με τα θύματα…


Αν ο κ. Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε για τις αδιανόητες δηλώσεις του, οι άλλοι περιμένουν στο τηλέφωνο. Μετά το καταστροφικό καλοκαίρι που ζήσαμε, όπου τις φωτιές ακολούθησαν οι πλημμύρες, την τραγωδία της Δαδιάς ακολούθησε η καταστροφή στον κάμπο της Θεσσαλίας, είναι προφανές ότι το κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται διόρθωση. Και όσοι βρέθηκαν να μην ανταποκρίνονται στο ύψος των απαιτήσεων, θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης.Οταν άλλωστε ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί της Δευτέρας για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, καθόλου δεν το διέψευσε: "Ολοι αξιολογούμαστε, η διαδικασία είναι διαρκής", απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης.Στο στόχαστρο της κριτικής είναι κατ΄εξοχήν ο Βασίλης Κικίλιας. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το νέο σχήμα της κυβέρνησης, ορισμένοι διατύπωσαν απορίες για την επιλογή του κ. Κικίλια για το πιο δύσκολο υπουργείο της κυβέρνησης. Η προϋπηρεσία του στο υπουργείο Υγείας δεν θεωρήθηκε εγγύηση αποτελεσματικότητας.

Φυσικά κανείς δεν προσάπτει στον Βασίλη Κικίλια ότι έχει ευθύνες για την καταστροφή που έπληξε τον κάμπο, αφού το φαινόμενο είχε τέτοιες διαστάσεις που καμία υποδομή και κανένα έργο δεν θα μπορούσαν να την αποτρέψουν. Αλλά εκφράζονται πολλές ενστάσεις για το αν η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας στην αναμενόμενη καταστροφή ήταν η ενδεδειγμένη. Αν τα μηνύματα του 112 έφθασαν εγκαίρως. Αν τα σωστικά συνεργεία κινητοποιήθηκαν εγκαίρως και προληπτικά. Όπως επίσης πολλές απορίες και αμφιβολίες έχει προκαλέσει και η ανταπόκριση της πυροσβεστικής στις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού.

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός λένε οι πληροφορίες, δεν θα λάβει τις αποφάσεις του εν θερμώ και σίγουρα όχι καθώς η μάχη για την επιστροφή μιας σχετικής ομαλότητας στη Θεσσαλία είναι σε εξέλιξη. Αλλά οι διορθώσεις είναι δεδομένες και θα ακολουθήσουν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλωστε ήδη στον Τύπο διατυπώνεται αυστηρή κριτική στις επιλογές του πρωθυπουργού και δη από σχολιαστές που καθόλου δεν μπορούν να συγκαταλεγούν στους "εχθρούς" του πρωθυπουργού.


Όπως για παράδειγμα από τον Στέφανο Κασιμάτη στα ΝΕΑ, που σήμερα σημειώνει στην στήλη του Πανδώρα, ότι "σε κρίσιμους και πάσχοντες τομείς του κυβερνητικού έργου, τομείς από τους οποίους εξαρτάται το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου, η κυβέρνηση ήταν στελεχωμένη με πρόσωπα των οποίων η συμμετοχή ήταν προϊόν τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών και όχι διοικητικής ικανότητας".

Θυμίζοντας ότι η νέα θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκίνησε με την εκπαραθύρωση του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τις εκκεντρικές του δηλώσεις για την ανάγκη θεσμοθέτησης Ιππικού στην ΕΛΑΣ και τις διακοπές του στην Πάτμο, ενώ οι φωτιές μαίνονταν στην Αττική.Τον αντικατέστησε ο κ. Οικονόμου… και ακολούθησε η τραγωδία με τον Μιχάλη Κατσουρή, που δολοφόνησαν οι χούλιγκαν από την Κροατία, καθώς αφέθηκαν να βολτάρουν στην Ελλάδα ανενόχλητοι και με την Αστυνομία εν υπνώσει.

Ανάλογα δεικτικό είναι το σχόλιο και του Ηλία Κανέλλη, επίσης στα ΝΕΑ. Που αφού θύμισε την απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, έθεσε το ερώτημα:

"Και πώς μετέφρασε την κυριαρχία του (ο κ. Μητσοτάκης); Ξαναμοιράζοντας μηχανιστικά τα υπουργεία στο ίδιο πάνω κάτω πολιτικό προσωπικό. Κάπως έτσι πολύ γρήγορα του προέκυψαν τα προβλήματα. Μηταράκης, Κικίλιας, Βαρβιτσιώτης….

Λόγω των επιλογών του, η χώρα δεν διαθέτει το μεταρρυθμιστικό σχήμα για το οποίο εκλέχτηκε και το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος. Εχει απλώς μια κυβέρνηση που του κάθεται σούζα και ένα κόμμα ευχαριστημένο. Δεν φτάνει. Η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει πολιτικά άτολμη ηγεσία, ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός το κατάλαβε τις τελευταίες εβδομάδες. Κι ελπίζω ότι συνεχίζει να επιθυμεί η παρουσία του στην πρωθυπουργία να συνδυαστεί με την οικοδόμηση μια ευρωπαϊκής Ελλάδας. Αν ναι έχει χρόνο για να διορθώσει σοβαρά λάθη".
Το σχόλιο Παπαχρήστου για την καρατόμηση Κικίλια

Για την πολύ πιθανή καρατόμηση του Βασίλη Κικίλια, έγραψε στη στήλη του και ο Γιώργος Παπαχρήστος, χαρακτηρίζοντάς την όμως άδικη:

"Ο Κικίλιας, τον οποίο θα καρατομήσει σύντομα ο Κυριάκος, το ξέρει αυτό, πρέπει να το ξέρει. Αλλά η κοινωνία πώς θα το δεχτεί δεν ξέρω. Υποθέτω ότι η κοινή λογική θα ορθώσει ανάστημα. Ποια μπορεί να είναι η ευθύνη του Κικίλια, λόγου χάρη για τις πλημμύρες; Δεν μοίρασε εγκαίρως… ομπρέλες στους πλημμυροπαθείς; Δεν καβάλησε ένα γκρέιντερ να καθαρίσει τα ρέματα στην Καρδίτσα ή στον Βόλο; Η δεν πήρε την…πλαστική βαρκούλα του γιού του να ξανοιχτεί στον Κάμπο να διασώσει εγκλωβισμένους;


Ο Κικίλιας προΐσταται σου λέει ο άλλος, του αρμοδίου υπουργείου και άρα φέρει ευθύνη για την καταστροφή., Μα ήταν αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία ένα γεγονός ότι οποίο θα το χαρακτήριζες της σειράς; Κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα; Και άρα ελέγχεται διότι ολιγώρησε; Προφανέστατα όχι. Ηταν ένα τεράστιο γεγονός. Ο πρωθυπουργός όμως που προΐσταται του "ολιγωρούντος" υποτίθεται Κικίλια, δεν έπρεπε να πάρει εκείνος την κατάσταση στα χέρια του και μαζί με το επιτελείο του (τρεις έχει- Σκέρτσο, Μπρατάκο, Παπαστύρου) να αναλάβει τη διαχείριση της καταστροφής; Επρεπε. Δεν το έκανε. Η το έκανε με καθυστέρηση. Αλλά ο Κικίλιας φταίει…"

Πηγή:www.thetoc.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια