Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Oικονόμου: Δεν νοείται στελέχη της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο πληροφορίες και περιστατικά


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως υπήρξε παταγώδης αποτυχία της ΕΛΑΣ στην πρόληψη και την αποτροπή των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Σε παραδοχή σφαλμάτων από την ελληνική αστυνομία προχώρησε δημόσια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή μετά από επίθεση Κροατών χούλιγκαν και ελλήνων οπαδών, ενώ έκανε λόγο και για την αδυναμία της ΕΛΑΣ να αποτρέψει το στυγερό έγκλημα.

Μιλώντας στον Alpha, έκανε λόγο πως το περιστατικό ανέδειξε τα «δύο πρόσωπα της ΕΛΑΣ». Όπως είπε, στον τομέα της πρόληψης «είχαμε μία τραγική αποτυχία, τελείως ξένη με την υπηρεσία της ΕΛΑΣ». Έκανε λόγο, παράλληλα, για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα τα οποία οδήγησαν στη δολοφονική επίθεση το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες για να αποδοθούν οι ευθύνες στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ. Αναφορικά με το ενδεχόμενο παραίτησης, ανέφερε πως αισθάνεται την ευθύνη να δώσει τη μάχη της βελτίωσης της ΕΛΑΣ ενώ εξήγησε πως μια τέτοια κίνηση θα δικαιολογούταν αν υπήρχε πολιτικός σχεδιασμός στον οποίο θα ερχόταν μια ανάλογη αποτυχία. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για έρευνα μέχρι το τέλος έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Πρωτοφανή επιχειρησιακά λάθη

«Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που έχουμε διατάξει. Να δούμε τι συνέβη με τα δύο αντιφατικά πρόσωπα της ΕΛΑΣ. Ενώ έγιναν 98 συλλήψεις και άλλες στα σύνορα, στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής είχαμε μία τραγική αποτυχία. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Δεν είμαστε κυβέρνηση που μασάει τα λόγια της. Ήταν μια εικόνα τελείως ξένη με αυτή που μας έχει συνηθίσει η ΕΛΑΣ. Υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιολογήθηκαν σωστά, πρωτοφανή επιχειρησιακά λάθη. Υπήρξαν άνθρωποι που ξεκίνησαν από την Κροατία και έφτασαν στον χώρο των επεισοδίων χωρίς να τους σταματήσει κανείς», είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου αναφορικά με το τι πήγε λάθος και υπήρξε αυτή η τραγική κατάληξη.

Όσο για την απόδοση ευθυνών, εξήγησε: «Ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες, ο κόσμος λέει – και δικαίως – «και τι έγινε; Με επτά απομακρύνσεις τελειώσαμε;». Λέω ευθέως, και απαντώ και σε αυτούς που έσπευσαν να μας κουνήσουν το δάκτυλο, πως ότι μας δείξει η έρευνα, θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί. Αυτό που έγινε ήταν απαράδεκτο. Δεν νοείται στελέχη της ΕΛΑΣ να αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο πληροφορίες και περιστατικά. Απαιτείται ευθύνη, συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Όχι να πασάρουν τις εντολές και την ευθύνη ο ένας στον άλλον».
Απόδοση ευθυνών

«Έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών σε όλα τα επίπεδα. Και με τη δήλωσή μου το πρωί είπα αυτό που λέει ο κάθε πολίτης. Ήταν απαράδεκτο. Ένα κομβόι διάνυσε τη μισή Ελλάδα και δεν τους σταμάτησε κανείς. Είδαμε το ένα πρόσωπο της Αστυνομίας που δεν μας τιμά, μας στεναχώρησε και ήδη ξεκίνησε η ΕΔΕ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν σκέφτηκε το ενδεχόμενο παραίτησης, απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει 6-7 φορές την παραίτησή μου. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ακολούθησε φυσιολογικά. Δεν θα είχα κανένα θέμα να παραιτηθώ, αν το ζήτημα είχε να κάνει με πολιτικό σχεδιασμό. Ο κάθε υπουργός δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός για να κάνει σχέδιο πως θα σταματήσουμε τους χούλιγκαν. Η παραίτηση θα ήταν ο εύκολος δρόμος. Αναλαμβάνω την ευθύνη, θα δουλέψουμε σκληρά, να βελτιώσουμε ό,τι βελτιώνεται και να κάνουμε την Ελληνική Αστυνομία όπως πρέπει να είναι».

Τέλος, τόνισε πως: «Να θυμίσω ότι οι δολοφόνοι του Άλκη Καμπανού είναι στη φυλακή. Ρέπουμε στην υπερβολή και ακυρώνουμε τη συνεισφορά της ΕΛΑΣ σε μια σειρά πραγμάτων. Έχουμε 98 συλληφθέντες, έχουμε στοιχεία στα χέρια μας και θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, για να συλληφθεί ο δράστης της δολοφονίας».

Πηγή: in.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια