Η πρώτη παρουσίαση της θέσης της κυβέρνησης δια στόματος Βασίλη Κικίλια, είχε μία δόση αυτοκριτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου... έφτασαν οι καπνοί από το μέτωπο των πυρκαγιών που ξέσπασαν στους πρόποδες της Πάρνηθας αλλά και σε Έβρο και Ροδόπη, με την κυβέρνηση να φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, μόλις καθίσει ο κουρνιαχτός και εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση. Η απόφαση για αλλαγές στον σχεδιασμό συνιστά από μόνη της μια παραδοχή ότι τα όσα έχουν σχεδιαστεί μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά και δεν αντιμετωπίζουν τα νέα φαινόμενα, και απαιτούνται νέα μέτρα.
Χθες πάντως έγινε η πρώτη παρουσίαση της θέσης της κυβέρνησης δια στόματος Βασίλη Κικίλια, με μία πρώτη δόση αυτοκριτικής αλλά και με στοιχεία για ό,τι έγινε φέτος στην αντιπυρική περίοδο, τα οποία, όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξεσπούσαν η μία πίσω από την άλλη, με αποκορύφωμα τον Εβρο, όπου 15 φωτιές ξέσπασαν σε μία νοητή γραμμή, κατακαίγοντας από το δάσος της Δαδιάς και φθάνοντας μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι "σε όλες τις μεγάλες φωτιές των τελευταίων ημερών, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η πολιτεία ήταν απούσα, τα πυροσβεστικά οχήματα, τα ελικόπτερα και η αστυνομία ήταν σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, βοηθώντας τους πολιτες να μετακινηθούν με ασφαλεια. Οι εκκενώσεις λειτούργησαν υποδειγματικά, οι συμπολίτες μας οδηγήθηκαν σε ασφαλή μέρη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών".
Όσα έγιναν από το 2019 και μετά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο των δεκάδων πύρινων μετώπων, ομολογούν και αναγνωρίζουν ότι ο απολογισμός είναι αρνητικός για το επιτελικό κράτος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολλά συμπεράσματα και προτάσεις από το πόρισμα Γκολντάμερ, δημιουργήθηκε το σώμα δασοκομάντος το οποίο περιπολεί στα δάση, ενώ δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για διαπλατύνσεις και διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, ο οποίες θα συνεχιστούν.
"Θα έρθει σύντομα η ώρα για την όποια αναθεώρηση, στρατηγική ενίσχυση και διορθωτικές κινήσεις" είπε ο Βασίλης Κικίλιας. "Δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι, ούτε ανεύθυνοι" κατέληξε.
Με μέτρα για τις φωτιές στη ΔΕΘ και στη Βουλή
Η ασφάλεια του πολίτη είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, με τα πρόσφατα γεγονότα στο γήπεδο της Φιλαδέλφειας και τις πυρκαγιές, να έχουν "γρατζουνίσει" το κεφάλαιο που έχει χτίσει σε αυτόν τον τομέα.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει το πέρασμά του από την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει στο καλάθι του εξαγγελίες για νέα μέτρα πρόληψης στον τομέα των πυρκαγιών, τα οποία έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και συζητούνται. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων σε θέματα εποπτείας δασών, για προμήθεια drone ώστε να επιτηρούν τα δάση και μία σειρά ακόμη μέτρων, για τα οποία δεν αποκλείεται να δοθεί μία γεύση και στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα.
Αυτή θα είναι και η πρώτη σύγκρουση με το άνοιγμα της Βουλής μετά τα αιτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για μία προ ημερησίας συζήτηση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Πηγή:www.thetoc.gr
0 Σχόλια