Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ


Εμπιστευτικό έγγραφο του Αρχηγείου αποκαλύπτει βροχή καταγγελιών από γυναίκες ενστόλους εις βάρος συναδέλφων τους – Τι προειδοποιεί τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας


Περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας η εκφοβισμού εντός της Αστυνομίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά»! Σε αυτή την πρωτοφανή αναφορά – προειδοποίηση για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης κι εκφοβισμού των ένστολων θυμάτων, εντός της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε το Αρχηγείο της Αστυνομίας με τρισέλιδο έγγραφο που συνέταξε χθες 1η Αυγούστου και το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητά ακόμη και από υψηλόβαθμους αξιωματούχους «να μαζευτούν» κυρίως σε ζητήματα παρενοχλήσεων γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της λεωφόρου Κατεχάκη και όχι μόνο. Με σαφείς προειδοποιήσεις ότι δράστες αστυνομικοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα και υπό τον φόβο βεβαίως να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα η ΕΛ.ΑΣ. με δημοσιοποίηση τέτοιου είδους περιστατικών. Το έγγραφο αποκαλύπτει τον «άγνωστο κόσμο» εντός της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα σε γραφεία σημαντικών αξιωματικών…

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η σύνταξη αυτού του εγγράφου μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού φαίνεται να υπήρχαν (πέρα από ορισμένες περιπτώσεις βίαιων επεισοδίων σε αστυνομικές υπηρεσίες) συγκεκριμένες εσωτερικές καταγγελίες ή μαρτυρίες από 4-5 γυναίκες αστυνομικούς ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους είχαν κακοποιητική συμπεριφορά, διατύπωναν σεξουαλικά υπονοούμενα εις βάρος τους, επιχειρούσαν να τις απομονώσουν σε χώρους των γραφείων.

Επίσης καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό τρόπο εις βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους «ανήθικη συμπεριφορά» κ.λπ. Κι ίσως είναι ενδεικτικό ότι ένας εκ των κατονομαζόμενων αξιωματικών αποκαλείτο στα γραφεία της λεωφόρου Κατεχάκη «Δράκος» (!) λόγω ακριβώς αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ ορισμένες από αυτές τις αστυνομικούς φέρεται ότι είχαν ενημερώσει συνεργάτες ανώτατων αξιωματικών για την ηθική παρενόχληση και τον εκφοβισμό από τους εν λόγω αστυνομικούς, δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των αναφορών. Κάτι που φαίνεται να είχε προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων από τα θύματα που είχαν εκφράσει στο παρελθόν και διάθεση να φύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. λόγω των αφόρητων πιέσεων που δέχονταν. Οπως και για το γεγονός ότι στις καταγγελίες τους δεν έβρισκαν οποιαδήποτε απόκριση. Και είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στο τωρινό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ο κίνδυνος… αντιποίνων εις βάρος των θυμάτων αστυνομικών!
Να λαμβάνεται μέριμνα

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «θα πρέπει να διαμορφωθεί σε όλο το προσωπικό κουλτούρα μη ανοχής τέτοιων φαινομένων μέσω της ενθάρρυνσης υποβολής καταγγελιών και αναφορών παραπόνων από το θιγόμενο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για το οποίο να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του συνολικά έχοντας υπόψη την παράμετρο εκδήλωσης αντιποίνων».

Το εν λόγω έγγραφο λοιπόν συντάχθηκε από τον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού» της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού» που βεβαίως αφορούν κατά δεύτερο λόγο και περιπτώσεις επιθετικών συμπεριφορών διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών σε υφισταμένους τους.

Αρχικά λοιπόν υπάρχουν αναφορές για τη σύμβαση με αριθμό 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) «για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας». Επίσης όπως επισημαίνεται «η Ελληνική Αστυνομία ως ειδικότερος φορέας της εκτελεστικής λειτουργίας του Κράτους δεσμεύεται άμεσα από τη συνταγματική διάταξη για την προστασία της αξίας του ανθρώπου και τον Κώδικα Δεοντολογίας του Αστυνομικού και η υποχρέωση αυτή δεν περιορίζεται μόνο κατά τη διοικητική της δράση έναντι των πολιτών αλλά επεκτείνεται και εντός των κόλπων της, όπου οι υπάλληλοι είναι ομοίως φορείς του δικαιώματος αυτού».

Στο έγγραφο ζητείται να σταματήσει η τακτική αποσιώπησης τέτοιου είδους αναφορών σημειώνοντας ότι «οι προϊστάμενοι των αστυνομικών υπηρεσιών που δέχονται την καταγγελία ή την αναφορά για περιστατικό ηθικής παρενόχλησης, βίας ή εκφοβισμού υποχρεούται στην άμεση εξέταση αυτών προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες για τη διερεύνησή της. Ανάλογα με τα πραγματικά περιστατικά της κάθε υπόθεσης μπορεί είτε ν’ ακολουθείται η διαδικασία της απευθείας κλήσης σε απολογία είτε να εκδίδεται διαταγή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής ή Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης ενώ ζητείται και η ενημέρωση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής».

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πωπω πέσαμε απο τα σύννεφα χάχα, θεωρεί κάποιος ότι δεν συμβαίνουν αυτά; και στο τέλος τι θα συμβεί; ΤIΠΟΤΑ!