Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίσκεψη της Ένωσης Αθηνών στο τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης και Π.Σ.Ε.Α, Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας


Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»


Αντιπροσωπεία της Ε.ΑΣ.Υ.Α αποτελούμενη από τον Ειδικό Γραμματέα Τύπου και Μ.Μ.Ε.-Υπεύθυνο έκδοσης εφημερίδας, Φούκα Θεόδωρο και τους Αντιπροσώπους Κορδαλή Παναγιώτη, Βιδάλη Ιωάννη και Ταρσούνα Παντελή πραγματοποίησε επίσκεψη στο τμήμα Γενικής Αστυνόμευσης και Π.Σ.Ε.Α. που εδρεύει στην Γ.Α.Δ.Α. Μας υποδέχθηκαν ο τμηματάρχης Α/Α Ηλιάδης Χρήστος και η προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας Υ/Β Ανυφαντή Κωνσταντίνα μια ιδιαίτερη υπηρεσία που αφορά όχι μόνο τους συναδέλφους αλλά και τους πολίτες!!!

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα διαχρονικό και αταξικό κοινωνικό φαινόμενο. Ένας ολοκληρωμένος ορισμός αυτού του φαινομένου εμπεριέχεται στο άρθρο 3, εδάφιο β’ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όπου ο όρος «ενδοοικογενειακή βία» συνίσταται σε «κάθε πράξη φυσικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, η οποία συμβαίνει εντός της οικογένειας ή οικογενειακής μονάδας, ή μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων, ανεξάρτητα ή όχι του κατά πόσο ο δράστης μοιράζεται ή έχει μοιρασθεί την ίδια κατοικία με το θύμα». Στην Ελλάδα το αδίκημα αυτό διώκεται αυτεπάγγελτα βάσει των διατάξεων του Ν.3500/2006, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Παρά τις προσπάθειες όμως όλων των εμπλεκόμενων φορέων ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ της καταγεγραμμένης και της πραγματικής διάστασης του φαινομένου αυτού. Έτσι, το 2019 αποφασίστηκε η ίδρυση Υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία. Το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ελέγχει και συντονίζει, μεταξύ άλλων, τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες σε ολόκληρη την χώρα. Επίσης, την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, το οποίο δέχεται καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και παρακολουθεί την εξέλιξή τους, αναπτύσσει συνεργασίες με συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες και συμμετέχει σε σχετικές δράσεις και εκπαιδεύσεις.

Τον Οκτώβριο του 2021 ιδρύθηκαν στην Αττική πέντε επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας (Γ.Α.Ε.Β) στα ακόλουθα Αστυνομικά Τμήματα: Β΄ Περιστερίου, Ομονοίας, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και Δημοτικού Θεάτρου, τα οποία από την ίδρυσή τους μέχρι το τέλος του έτους χειρίστηκαν 462 υποθέσεις. Έτσι η εμπιστοσύνη που έδειχνε ο κόσμος στην εξειδίκευση και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας οδήγησε τον Οκτώβριο του 2022 στην δημιουργία ακόμα δύο Γραφείων, στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας και στο Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών. Τα περιστατικά που χειρίστηκαν τα επτά αυτά Γραφεία για το έτος 2022, ανήλθαν στα 2.369. Ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2023 οι αντίστοιχες υποθέσεις ήταν 835. Η στελέχωσή τους έγινε, κατά προτεραιότητα, από αστυνομικούς οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου (π.χ κοινωνιολογίας, ψυχολογίας) με εμπειρία σε προανακριτικά καθήκοντα και δόθηκε επίσης έμφαση στην παρουσία γυναικών αστυνομικών ώστε να γίνεται ευκολότερη η προανακριτική διαδικασία για τις γυναίκες θύματα βίας, οι οποίες απευθύνονται, κατά πλειονότητα, στις Υπηρεσίες αυτές.

Ένας από τους επιδιωκόμενους στόχους των Υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας είναι να γίνει γνωστό στους πολίτες ότι όταν κάποιος απευθυνθεί στην Ελληνική Αστυνομία για μία τέτοια καταγγελία θα υπάρχει και η απαιτούμενη στήριξη, μετά τον σχηματισμό της δικογραφίας. Συγκεκριμένα, έχει εξασφαλιστεί η ενημέρωση των πολιτών για την υλική και ηθική υποστήριξη που προσφέρει η πολιτεία στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (παροχή πληροφοριών για δομές φιλοξενίας, Συμβουλευτικά Κέντρα, γραμμές βοήθειας οι οποίες λειτουργούν σε 24ωρη βάση). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ίδρυση των ανωτέρω εξειδικευμένων Υπηρεσιών ενδοοικογενειακής βίας (18 επιχειρησιακά Γραφεία και 73επιτελικές Υπηρεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια) οι πολίτες, που επιθυμούν να αναφέρουν κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, μπορούν να αποταθούν και σε οποιαδήποτε άλλη αστυνομική Υπηρεσία.
ΠΗΓΗ: Ετήσια Έκθεση Έργου Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για το 2021 (https://www.astynomia.gr/odigos-tou-politi/chrisimes-symvoules/endooikogeneiaki-via/)
ΠΗΓΗ: Ετήσια Έκθεση Έργου Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για το 2021 (https://www.astynomia.gr/odigos-tou-politi/chrisimes-symvoules/endooikogeneiaki-via/)

Πηγή: easya.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια