Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ροδόπη: Σε σοκ στρατιωτικός-οδηγός ΕΚΑΒ που είδε καταπλακωμένο άνδρα από τρακτέρ


Η Ένωση φέρνει το συμβάν στη δημοσιότητα, ζητώντας εδώ και τώρα αλλαγή του σχεδιασμού της κυβέρνησης


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών καταγγέλλει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των ίδιων των ανεκπαίδευτων στρατιωτικών και, φυσικά, των ίδιων των ασθενών, με αφορμή συμβάν –που όπως περιγράφει- συνέβη στη Ροδόπη.

Πιο συγκεκριμένα, στρατιωτικός που διατέθηκε ως οδηγός στο ΕΚΑΒ, βάσει του νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης, κλήθηκε να αντιμετωπίσει περιστατικό με σοβαρό τροχαίο στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, όπου γεωργικός ελκυστήρας είχε καταπλακώσει άνδρα νεαρής ηλικίας. Ο στρατιωτικός δεν ήταν καθόλου εξοικειωμένος με τέτοιες μακάβριες εικόνες, με αποτέλεσμα να υποστεί τραύμα και να διαταραχθεί η καθημερινότητά του, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, με την Ένωση να ζητάει εδώ και τώρα αλλαγή του σχεδιασμού της κυβέρνησης.


Αναλυτικά η επιστολή:

«Θέμα: Αποσπάσεις – Διαθέσεις Στρατιωτικού Προσωπικού (Οδηγοί ΕΚΑΒ)

Κύριοι Υπουργοί,

Με έγγραφό μας προειδοποιήσαμε εγκαίρως για πολλά από τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την απόφαση, κατ’ αρχάς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ελήφθη να αποσπώνται στρατιωτικοί στο ΕΚΑΒ με καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρου έως 31 Δεκεμβρίου 23.

Ήδη κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου διαπιστώνουμε την ύπαρξη πολύ σοβαρών αντιδράσεων από πολλές κατευθύνσεις (όπως ιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ), καθώς και πολύ σοβαρών προβλημάτων στην όλη λειτουργία, όπως άλλωστε είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν.Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα κύρια σημεία στα οποία στοχεύαμε ήταν η ανάδειξη της αναρμοδιότητας και της έλλειψης εκπαίδευσης που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Ωστόσο διαφαίνεται ότι, εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα όπως της διαβίωσης και της ανεπαρκούς αποζημίωσης και υποστήριξης, που επιβεβαιώνουν τόσο Ενώσεις μέλη μας [όπως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΣΠΕΕΦ)] όσο και σχετική αρθρογραφία, υπάρχουν και εξίσου σοβαρά παράπλευρα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και να παραμείνουν για πολλά έτη.

Όπως αναφέρει έγγραφό της, το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένα, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (ΕΣΠΕΕΡΟΔ) σε περιστατικό που έλαβε χώρα την 6η Αυγ 2023, σε οικισμό του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Κομοτηνής, κλήθηκε πλήρωμα ασθενοφόρου του τοπικού Κέντρου Υγείας σε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο άνδρας νεαρής ηλικίας είχε καταπλακωθεί από γεωργικό ελκυστήρα.

Στον μη εξοικειωμένο με τέτοιες μακάβριες εικόνες στρατιωτικό που οδηγούσε το ασθενοφόρο, η εικόνα του θύματος μας υπήρξε τραυματική, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητά του συναδέλφου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο συνάδελφός μας στάθηκε τυχερός διότι στο ασθενοφόρο επέβαινε και ιατρός και διασώστης, με αποτέλεσμα να μην απαιτηθεί η περαιτέρω ενεργός ανάμειξή του.

Όμως τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που δεν επέβαινε ιατρός και θα έπρεπε ο στρατιωτικός να συνδράμει στη μεταφορά του θύματος;

Η ερώτηση, δυστυχώς, δεν είναι υποθετική, αφού όπως έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος άλλων καταγγελιών αρμοδίων φορέων, τα περισσότερα πληρώματα ασθενοφόρων παραμένουν με δύο άτομα ελλείψει ιατρών ή πρόσθετων νοσηλευτών.Με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνονται με εμφατικό τρόπο οι ανησυχίες μας ότι η απόφαση να “βαπτιστούν” οι στρατιωτικοί ως οδηγοί του ΕΚΑΒ ήταν εντελώς πρόχειρη και δίχως να έχει ληφθεί καμία παράμετρος επί τούτου: ούτε η ασφάλεια των ασθενών, ούτε η νομική κάλυψη των στρατιωτικών, ούτε καν η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια στο πλαίσιο της οποίας όφειλε να έχει διασφαλιστεί και η ψυχική υγεία των στρατιωτικών.

Κατόπιν των ανωτέρω, υπενθυμίζοντας το προφανές ότι κενά όντως υφίστανται και αυτά οφείλουν να αντιμετωπίζονται με προσλήψεις καταλλήλου προσωπικού σε μόνιμη βάση, επανερχόμαστε στο αίτημα μας για άμεση ακύρωση της πρόβλεψης άρθρου 2 του (β) σχετικού και την ανάκληση όλων των διαθέσεων/αποσπάσεων στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ».

Πηγή: xronos.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατρους στα νοσοκομεία τωρα.τα εχουν διαλύσει,το επιτελικο κρατος στα καλύτερα του.καηκε η ακρη της Αθήνας .οσο για το σοκ του στρατιωτικου μαλλον αβασιμο ειναι διοτι αν χτυπα ξυλο γινει ενας πολεμος θα δει χειρότερα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν ο στρατιωτικός δεν μπορεί να αντέξει ακρωτηριασμένους ή νεκρούς δεν κάνει για το στρατό. Τι θα γίνει σε πόλεμο δηλαδή ; Μόλις δει το πρώτο πτώμα θα παρατήσει τη μάχη και θα ψάχνει ψυχολόγο ; Ι5 άμεσα και μετάταξη σε κανένα ΚΕΠ