Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σχόλιο της ΠΟΕΣ για τα τελευταία γεγονότα στο συνδικαλισμό


Διαβάστε την ανακοίνωση

Άραγε μπορούν οι στρατιωτικοί να κατέβουν σε απεργία; Αν όχι, μήπως μπορούν όσοι υπηρετούν στο Στρατιωτικό Γραφείο του ΥΕΘΑ κατ' εξαίρεση;
Αν πάλι όχι, τότε πως μπορούν να εκλέγονται σε κομματικά όργανα, όπως η αρθρογραφία αποκάλυψε;
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που από τους συνδικαλιστές που υπηρετούν με τα κατά τα λοιπά ανύπαρκτα "συνδικαλιστικά καθήκοντα" στο ΣΓ ΥΕΘΑ εχουμε μια τήρηση των νόμων κατά το δοκούν. Μόνο που πλέον αντί για το νόμο η αρθρογραφία κάνει λόγο για το ίδιο το Σύνταγμα.
Μήπως πρόκειται για νέα ήθη κι έθιμα; Μάλλον όχι, διότι οι απκαλύψεις για κομματικοποίηση δεν είναι τωρινές.
Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα τελευταία γεγονότα. Κυρίως όμως ένα: τι θα πράξει ο νέος ΥΕΘΑ; Θα συνεχίσει να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές επιβεβαιώνοντας τα περί χορήγησης ασυλίας σε συγκεκριμένα πρόσωπα; Θα παραμείνει στην πορεία που του παρέδωσε ο προκάτοχός του, αυτή της μη ανάληψης ενεργειών; Ή θα αποφασίσει να δώσει ένα τέλος;
Ως προς το ΣΓ, υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός της ισότιμης αντιμετώπισης. Οι δύο Ομοσπονδίες πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου. Ως προς το συνδικαλισμό, ομοίως υπάρχει μόνο ένας δρόμος: αυτός της εξυγίανσης. Τα θέματα της τήρησης του Συντάγματος και των νόμων θεωρούμε ότι δεν τίθενται καν προς συζήτηση.
 
 

ΘΕΜΑ: Δημοκρατία στους Χώρους Εργασίας / Προστασία του Συνδικαλιστικού Κινήματος 

ΣΧΕΤ.:  α. Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α΄ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)

        β. Ερώτηση 2476/18-01-2022 της Βουλής των Ελλήνων (ΣΥΡΙΖΑ)

        γ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1169/2022 έγγραφό μας

        δ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 218/2023 έγγραφό μας

            Κύριε Υπουργέ.

Εδώ και πολλά χρόνια, μετά από πολύ κόπο και προσχώματα εντός ή εκτός θυρών, έχει καταστεί πραγματικότητα ο συνδικαλισμός στις ΕΔ, μια ιδιαίτερα σημαντική, αλλά πολύπαθη κατάκτηση των στρατιωτικών, που ήταν μάλλον ο τελευταίος κλάδος εργαζομένων δίχως εκπροσώπηση. Για λόγους που θεωρούμε ότι ουδεμία αξία έχουν να αναφέρονται, υφίστανται δύο Ομοσπονδίες.

Η μία εκ των δύο έχει κατ’ επανάληψη χαρακτηριστεί κομματική (από αρθρογραφία) και περιέργως επί σειρά ετών δείχνει να απολαμβάνει μια σταθερή πολιτική ασυλία, αφού εδρεύει στο ΣΓ ΥΕΘΑ έχοντας δράση που έχει κατακριθεί κατ’ επανάληψη. Η άλλη Ομοσπονδία, η μόνη που μάχεται σταθερά για τα δικαιώματα των στρατιωτικών ενώ δέχεται διαρκή πόλεμο, είναι η ΠΟΕΣ.

 Εδώ και πολλά έτη το ΣΓ ΥΕΘΑ αποτελεί για συγκεκριμένους συνδικαλιστές απάνεμο λιμάνι από το οποίο ξεκινάει η απόλυτη αναρχία, η αριστοφανικών διαστάσεων δικομανία και ο κομματισμός που ταλαιπωρούν το συνδικαλισμό εδώ και χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να εδραιώνονται «νέα» ήθη κι έθιμα στο συνδικαλισμό, όπως:

-  Πολιτικούς υψηλού διαμετρήματος να δηλώνουν σε συνδικαλιστικές εκδηλώσεις ότι «εδώ μέσα όλοι γνωριζόμαστε».

-  Σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα να αποθεώνονται από συνδικαλιστές επειδή απέδωσαν στους τελευταίους εύσημα ότι αποτρέπουν τους στρατιωτικούς από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Διόλου τυχαία ότι η εν λόγω Ομοσπονδία έχει χαρακτηριστεί εργοδοτική στο παρελθόν.

-  Στρατιωτικούς να ενδιαφέρονται μόνο για τα αμετάθετά τους και να δηλώνουν ενώπιον διαδικασιών ότι βρίσκονται άνευ καθηκόντων στο ΣΓ ΥΕΘΑ.

-  Ελαστικοποίηση του νόμου κατά το δοκούν και πάντα υπό την απόλυτη ανοχή της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

-  Πλήθος αβάσιμων δικαστηρίων τα οποία ξεκίνησαν μέσα από το ΣΓ ΥΕΘΑ, εις βάρος στρατιωτικών συνδικαλιστών καθώς και δημοσιογράφων που, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχουν αθωωθεί σε όλες τις περιπτώσεις, αποδεικνύοντας το ανυπόστατον και άδικον των κατηγοριών. Επισημαίνουμε ιδίως δικαστική απόφαση στην οποίαν έγινε λόγος μέχρι και για τακτικές που ακολουθούνται συστηματικά «…σε βάρος οποιουδήποτε στελέχους τολμάει να ασκήσει γενικότερη κριτική…».

-  Ανήκουστες ενέργειες όπως επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ή διασπορά ψευδών ειδήσεων, που έχουν προκαλέσει κατ’ επανάληψη παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ.

-  Ενέργειες με εμφανές κομματικό πρόσημο (όπως είχε αποκαλύψει ο πρώην ΥΕΘΑ, κ. Καμμένος, σε τηλεοπτική εκπομπή το 2015, ή στο πλαίσιο εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το 2021, ή προσφάτως με την αποκάλυψη για την εκλογή στρατιωτικού συνδικαλιστή στη Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αττικής με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, δηλαδή σε ένα κομματικό όργανο).

Το πλέον αξιοπερίεργο: όλες οι ενέργειες σχετίζονται με συνδικαλιστές μόνο της  Ομοσπονδίας που εδρεύει στο ΣΓ ΥΕΘΑ και όλες οι ενέργειες φαίνεται να αφήνουν παγερά αδιάφορη την Ηγεσία. Εξυπακούεται ότι η Ομοσπονδία αυτή δεν είναι η δική μας διότι απλούστατα εμείς δεν έχουμε κανένα μέλος της βρίσκεται στα γραφεία της μέσω ΣΓ ΥΕΘΑ.

Η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν. Τόσο η Ομοσπονδία μας με έγγραφά της [ενδεικτικά αναφέρονται τα σχετικά (γ) και (δ)], όσο και πλήθος δημοσιογραφικών άρθρων έχουν αναδείξει κατ’ επανάληψη το πρόβλημα (που εμπεριέχει ακόμα και παρακολουθήσεις πολιτικών), παράλληλα με κομματικές εξαρτήσεις. Εντελώς ενδεικτικά θα υπενθυμίζουμε μερικά εξ αυτών:

-  «Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ κι ο… Άδωνις Γεωργιάδης» [Ιστοσελίδα Armynow (8/10/17)].

-  «Στρατάρχης Αδωνις» [Εφημερίδα των Συντακτών (4/3/19)].

-  «Στρατιωτικός συνδικαλισμός και κομματικές εξαρτήσεις» [Ιστοσελίδα Armyvoice (7/7/19)].

-  «Οι στρατιωτικοί και τα κροκοδείλια δάκρυα περί ‘’κομματισμού στις ΕΔ’’» συνδικαλισμός και κομματικές εξαρτήσεις [Ιστοσελίδα Militaire (28/9/19)].

-  «Καραούλι σε ταβέρνα» [Εφημερίδα των Συντακτών (12/11/19)].

-  «ΠΟΜΕΝΣ: Αμετάθετο σε εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργοδοτικός συνδικαλισμός» [Ιστοσελίδα Armyvoice (11/6/21)].

-  «Στηρίζουμε Λοβέρδο γιατί μας στήριξε» [Εφημερίδα των Συντακτών (29/9/21)].

-  «ΠΟΜΕΝΣ: Λαγός της ΝΔ κατά των δικαιωμάτων των στρατιωτικών;» [Ιστοσελίδα Armyvoice (30/11/21)]

-  «Ποιος διοικεί το ΥΠΕΘΑ. Ερώτημα που προκύπτει από γεγονότα» συνδικαλισμός και κομματικές εξαρτήσεις [Ιστοσελίδα Militaire (12/12/21)].

-  «Δένδιας στηρίζει Σγουρό στην Περιφέρεια;  Στέλεχος του Γραφείου του κατεβαίνει υποψήφιος με τον Γ. Σγουρό!» [Ιστοσελίδα Militaire (13/8/23)].

-  «Ο Δένδιας η ΠΟΜΕΝΣ το ΠΑΣΟΚ και η διαπλοκή των συνδικαλιστών» [Ιστοσελίδα Armyvoice (13/8/23)]

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα εκ των ανωτέρω άρθρων, που έδωσε μια πρόσθετη προέκταση στην όλη εικόνα, ιδίως επειδή μετουσιώθηκε στη (β) σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη. Το ερώτημα που έχει τεθεί είναι, εάν στο Στρατιωτικό Γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΣΓ ΥΕΘΑ) υπηρετεί ως συνδικαλιστής, Αξιωματικός ο οποίος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κλοπή κατ’ εξακολούθηση. Το ερώτημα όχι μόνο δεν απαντήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και το άρθρο ουδέποτε διαψεύστηκε, στάση που μας προκαλεί εύλογες απορίες αφού είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για κάποιου είδους παρεξήγηση που εύκολα μπορεί να διαψευστεί. Ωστόσο η παράταση της μη διάψευσης προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα, ανεξάρτητα από το πότε μπορεί να είχε τελεστεί (αν έχει όντως τελεστεί) το φερόμενο αδίκημα.

               Κύριε Υπουργέ.

 Κατά τη διαδικασία ψήφισης του ν.5018/2023 ωστόσο, ο τ. ΥΕΘΑ επιχείρησε, επιτέλους, να εξυγιάνει το συνδικαλισμό με μία διάταξη («άρθρο 71») που ήταν ανεπαρκής μεν, αλλά αναμφίβολα πορευόταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ομοσπονδίας μας είχε επικροτήσει την εν λόγω προσπάθεια και, μάλιστα, είχε προτείνει πολλές περαιτέρω βελτιώσεις προς την ίδιαν κατεύθυνση.

 Περιέργως όμως, κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης καταγράφησαν πολλές αντιδράσεις έναντι της πιθανής κατάργησης των συνδικαλιστικών προνομίων που προέβλεπε το συγκεκριμένο άρθρο. Εν λόγω αντιδράσεις έχουν υποτυπωθεί με στοιχεία που παραπέμπουν σε στρατιωτικούς συνδικαλιστές, οι οποίοι δεν ανήκουν στην Ομοσπονδία μας. Τελικώς, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε πίσω και απέσυρε την «επίμαχη» (μόνο για τη μία Ομοσπονδία) διάταξη.

 Δυστυχώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική Ηγεσία έχει αποφασίσει να χορηγεί μια άτυπη ασυλία στους συνδικαλιστές μίας Ομοσπονδίας, οι οποίοι ακόμα και σε δικαστήρια έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν έχουν καθήκοντα. Επισημαίνουμε επί τούτου ότι κανένα θεσμικό κείμενο των ΕΔ δεν προβλέπει «συνδικαλιστικά καθήκοντα» στις διαδικασίες των ετήσιων αξιολογήσεων. Την ίδιαν στιγμή, η ΠΟΕΣ, η πρώτη ιστορικά Ομοσπονδία που εμφανίστηκε στις ΕΔ, βρίσκεται υπό ένα διαρκές κυνηγητό, προφανώς με τις άτυπες ευλογίες της Ηγεσίας.

Όλα τα προαναφερθέντα δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτήματα που σχετίζονται και με βαθύτατες δημοκρατικές λειτουργίες (όπως ο συνδικαλισμός) αλλά και με πολύ σοβαρά υπηρεσιακά ζητήματα:

       α. Με ποια κριτήρια επιλέγεται το στρατιωτικό προσωπικό στο ΣΓ ΥΕΘΑ;

       β. Με ποια κριτήρια αξιολογούνται οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στο ΣΓ ΥΕΘΑ και ακολούθως πως προάγονται ή παραμένουν ΕΟΘ;

       γ. Προβλέπεται οι στρατιωτικοί να λαμβάνουν δημόσια θέση υπέρ κάποιου πολιτικού κόμματος κι αν όχι τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Ηγεσία για τέτοια φαινόμενα; Κατ’ αντιστοιχίαν, μπορείτε να μας ενημερώσετε αν κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή των στρατιωτικών σε απεργίες;

       δ.  Κατά τα τελευταία έτη έχουν παρουσιαστεί πολλά φαινόμενα κατάχρησης των προνομίων που παρέχονται από την υπηρεσία στο ΣΓ ΥΕΘΑ. Εικάζουμε ότι ένα σχόλιο του τύπου «…Όλοι αυτοί που στάζουν ειρωνία σήμερα, δεν θα σκέφτονταν ποτέ να μου επιτεθούν, αν τα πρόσωπα στις μεγάλες θέσεις ήταν διαφορετικά… Θα ήταν αντιθέτως πολύ φιλικοί και ενωτικοί, πιθανώς και στα 4…» που δημοσιεύθηκε στο μέσον κοινωνικής δικτύωσης facebook την 14/12/19 σε προφίλ στρατιωτικού συνδικαλιστή που εξακολουθεί να υπηρετεί στο ΣΓ ΥΕΘΑ, μπορεί να εκληφθεί ως κατάχρηση, εκτός από χυδαιότητα. Τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα φαινόμενα;

       ε.  Μήπως θα συνεχίσετε στην πορεία που έχουν χαράξει οι προκάτοχοί σας, παρέχοντας εκ νέου ασυλία σε τέτοιες ενέργειες διότι το «όφελος» είναι μεγαλύτερο από τη «ζημία»;

Ο προκάτοχός σας, κ. Παναγιωτόπουλος, γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα στο ΣΓ. Για την ακρίβεια, είχε προαναγγείλει (από Βήματος της Βουλής το 2019) σχεδόν από το ξεκίνημα της θητείας του ως ΥΕΘΑ την απομάκρυνση όλων των συνδικαλιστών από το ΣΓ ΥΕΘΑ. Αφορμή ήταν η δημόσια «απαίτηση» στρατιωτικού συνδικαλιστή για διώξεις δημοσιογράφων, παραπέμποντας σε άλλες εποχές και προκαλώντας έως και την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη αφορμή, ακόμα και θεσμικά να προσεγγιστεί η περίπτωση, ο νόμος δεν προβλέπει καν οι συνδικαλιστές να υπηρετούν υπό τον Υπουργό. Παρά ταύτα, η υπόσχεση του κ. Παναγιωτόπουλου ουδέποτε υλοποιήθηκε και τα προβλήματα σας κληροδοτήθηκαν. Εσείς τι θα κάνετε;

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την κατάχρηση και την ανομία, παρακαλούμε για τα εξής:

-  Να αναλάβετε άμεσα ενέργειες κάθαρσης του ΣΓ ΥΕΘΑ από κάθε είδους κομματικοποίηση και κατάχρηση προνομίων.

-  Να γίνει άμεσα έλεγχος μητρώων μελών σε όλες τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις. Σε περιπτώσεις που διαπιστωθούν ψευδείς βεβαιώσεις ως προς τον τόπο υπηρεσίας, να ασκηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις για τις περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης.

-  Να μας γνωστοποιήσετε αν υφίστανται (και σε ποιο κείμενο) «συνδικαλιστικά καθήκοντα» στο ισχύον κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο των ΕΔ, με βάση τα οποία λαμβάνουν χώρα αξιολογήσεις, κρίσεις και προαγωγές, μεταξύ άλλων και για τους στρατιωτικούς συνδικαλιστές που υπηρετούν στο ΣΓ ΥΕΘΑ

-  Να προβείτε άμεσα, είτε με την απομάκρυνση όλων των συνδικαλιστών της ΠΟΜΕΝΣ από το ΣΓ ΥΕΘΑ, ακριβώς όπως συμβαίνει και με την ΠΟΕΣ, είτε με τη διάθεση ίσου αριθμού στελεχών της ΠΟΕΣ στο ΣΓ ΥΕΘΑ (τα ονόματα των οποίων θα σας γνωστοποιήσουμε σε δεύτερο χρόνο), αποκαθιστώντας την θεσμική αδικία. Επί τούτου υπενθυμίζουμε την πάγια θέση μας ότι, οι συνδικαλιστές δεν πρέπει να υπηρετούν υπό τον ΥΕΘΑ (άρα δεν πρέπει να υπηρετούν ευθέως στο Γραφείο του με μετάθεση/απόσπαση, παρά μόνο με διάθεση). Η Ηγεσία (υπό την έννοια της εργοδοσίας) εντούτοις οφείλει να τους διασφαλίζει όλες εκείνες τις αναγκαίες διευκολύνσεις για τη απρόσκοπτη διεκπεραίωση του έργου τους.

 


-- 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.

Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία
με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου.

Πρόεδρος: Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης,


Γεν. Γραμματέας: Συνταγματάρχης (ΜΧ) Διονύσιος Τσακαλάκης,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια