Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Ένωση Στρατιωτικών Ξάνθης: Προσωπικό – Διοικητικά (Διάθεση Στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ)


Η διάθεση στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ έχει φέρει από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, τόσο από πλευράς στρατιωτικών, όσο και από πλευράς του υγειονομικού προσωπικού, ιδιαίτερα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, πριν από κάθε άλλο συνδικαλιστικό φορέα, διαμαρτυρήθηκε, τόσο με έγγραφα, όσο και με παρεμβάσεις του προέδρου της στα ΜΜΕ, καταφέρνοντας να φέρει το θέμα στη Βουλή διά ερώτησης του ΚΚΕ.

Ο κ. ΥΕΘΑ, αρνούμενος να αντικρίσει την πραγματικότητα, εμμένει σε μία εντελώς λανθασμένη απόφαση, η οποία νομοτελειακά θα οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, επαναφέρει το θέμα και διαμαρτύρεται εντόνως, ενώνοντας τη φωνή της με αυτή των ειδικών του χώρου τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.

α. ΦΕΚ Α΄ 132/05.07.2023 («Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας.»)

β. Το με αριθμ. πρωτοκ. 457/05.07.2023 έγγραφό μας

γ. Η με αριθμ. πρωτοκ. 25/11.07.2023 ερώτηση στη ΒτΕ

δ. ν. 5046/2023 (ΦΕΚ Α 137/29.7.2023 «Κύρωση: α) της από 12.6.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχει ας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» (Α’ 125) και  β) της από 5.7.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της  κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των  Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (Α’ 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις.»)

ε. Φ.900α/1006/18920/01 Αυγ23/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ 

 

 

Κύριε Υπουργέ.

 

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας, το οποίο κατέστη ερώτηση του ΚΚΕ [(γ) όμοιο], διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως για την (α) σχετική ΠΝΠ, η οποία περιβλήθηκε με ισχύ του (δ) όμοιου νόμου, σύμφωνα με την οποία διατίθενται στρατιωτικοί ως οδηγοί ασθενοφόρων στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), ζητώντας σας να την καταργήσετε άμεσα.

 

Η αντίδραση της Ένωσής μας δεν άφησε ασυγκίνητη την κοινή γνώμη, όταν ζητήθηκε από πλήθος μέσων μαζικής ενημέρωσης η παρέμβαση του Προέδρου του σωματείου μας, ώστε να ακουστεί δημοσίως η άποψη των στρατιωτικών και η αντίθεσή τους. Ίδιες διαμαρτυρίες ακούστηκαν και προβλήθηκαν και από εκπροσώπους εργαζομένων του ΕΚΑΒ, ζητώντας και οι ίδιοι την απόσυρση όλων αυτών των σχεδιασμών, περί διάθεσης άσχετου με το αντικείμενο προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 

Ωστόσο εσείς, με την (ε) σχετική απάντησή σας, προκειμένου να υπερασπιστείτε την απόφαση της κυβέρνησης και να καταλαγιάσετε κάπως την αντίδραση των στρατιωτικών, ανακοινώσατε ότι η ανάληψη καθηκόντων οδηγού ασθενοφόρων θα λαμβάνει χώρα μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσής τους παροχής πρώτων βοηθειών

 

Από τα παραπάνω λοιπόν, προέκυψαν τα εξής ερωτήματα που συζητούνται στις Μονάδες:

 

α. Για ποιο λόγο, προσωπικό που πρόκειται να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο καθήκοντα οδηγού, υπόκειται στην εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών; Η οδήγηση και παροχή πρώτων βοηθειών πληρώματος ασθενοφόρου, περιλαμβάνονται ή όχι στα καθήκοντα του διασώστη; Αν, ναι, γιατί επιμένετε σε μια τέτοια απόφαση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τις ζωές συνανθρώπων μας;

 

β. Τί είδους εκπαίδευση είναι αυτή; Από ποιον παρέχεται, τί περιλαμβάνει και ποιο είναι το αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης αυτής; Τί βεβαίωση ή πτυχίο δίδεται; Από ποιον είναι αναγνωρισμένο;

 

Κύριε Υπουργέ.

 

Προσφάτως αναγνώσαμε στο διαδίκτυο συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία συνάδελφοί μας του ΠΝ αρνήθηκαν να αναλάβουν τα καθήκοντα του οδηγού ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, καθόσον δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και νιώθουν ανασφαλείς!

 

Από τη θέση που βρισκόμαστε, γνωρίζουμε ότι οι εν λόγω εκπαιδεύσεις στις πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στους υπό διάθεση στρατιωτικούς, αφορούν σε ελάχιστες ώρες, οι οποίες επ’ ουδενί δεν καλύπτουν ακόμα και τα βασικότερα σημεία παροχής πρώτων βοηθειών.

 

Κατόπιν των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη καταγγελίες που περιήλθαν στην Ένωσή μας και αφορούν στη διάθεση στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ, όταν μάλιστα υπηρετούν σε νευραλγικές Μονάδες Καυσίμων και Πυρομαχικών και οι Μονάδες τους «ματώνουν» στην αποψίλωση της βλάστησης στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας κρίσιμων, πυροσβεστικού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεων, διαμαρτυρόμαστε για άλλη μία φορά εντόνως, ζητώντας σας να αποσύρετε και να ματαιώσετε άμεσα τη διάθεση στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

 

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης.

 

Οι προς κοινοποίηση αποδέκτες, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους

 

 

 

 

 

 

ενέργειες.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

Ο Πρόεδρος

 

Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

 

 

 

Βάιος Τσαπρούνης

 

Γεώργιος Λύρατζης

Υπολοχαγός (ΥΠ-Π)

 

ΕΜΘ Ανθυπολοχαγός (ΔΒ)Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια