Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΠΟΕΣ: Συνδρομή ΕΔ προς το ΕΚΑΒ


Η ΠΟΕΣ επανέρχεται στο θέμα των διαθέσεων και αποσπάσεων στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ με καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων. Αφορμή δεν αποτελούν οι, δυστυχώς αναμενόμενες, αντιδράσεις διάφορων αρμοδίων φορέων (όπως Ενώσεις ιατρών, διασωστών κλπ), αλλά η εμφάνιση νέων προβλημάτων.
Στα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, όπως η αναρμοδιοτητα και ανεπαρκής εκπαίδευση των στρατιωτικών, καθώς και η αναγκαιότητα για νομική στήριξη, έρχονται να προστεθούν ακόμα και τα αυτονόητα, όπως η ανεπαρκής ημερήσια αποζημίωση ή η μη ικανοποιητική υποστήριξη σε θέματα διαμονής, προβλήματα που δημιουργούν άμεσες δυσχέρειες στην εκτέλεση των νέων "καθηκοντων".
Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και κρυφές πτυχές που μπορει να απασχολούν τους στρατιωτικούς για χρόνια μετά. Η ΠΟΕΣ γνωστοποιεί συμβάν με τροχαίο δυστύχημα, όπου ο στρατιωτικός οδηγός ήρθε σε οπτική επαφή με ένα μακάβριο θέαμα που δημιούργησε διαταραχές στην καθημερινότητά του. Το θέμα που προκύπτει από αυτη την περίπτωση είναι αν οι στρατιωτικοί θα έχουν κάποιου είδους πρόσθετη υποστήριξη για τέτοιες περιπτώσεις κι αν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είχε συνεκτιμηθεί από την Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Εκτός αν, όπως συχνά διαμαρτύρεται η ΠΟΕΣ, η υγεία και ασφάλεια στην εργασία όντως υπάρχει στις ΕΔ μόνο στα χαρτιά. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία εμμένει στο αίτημά της για άμεση ανάκληση όλων των διαθέσεων/αποσπάσεων στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ, θέτοντας ξανά θέμα προσλήψεων κατάλληλου μονίμου προσωπικού.

Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο:
ΘΕΜΑ: Αποσπάσεις – Διαθέσεις Στρατιωτικού Προσωπικού (Οδηγοί ΕΚΑΒ)

ΣΧΕΤ.: α. Υπ’ αρίθμ. πρωτ. 1159/2023 έγγραφό μας

β. Ν. 5046/2023 [ΦΕΚ Α΄ 137, Κύρωση: α) της από 12.6.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών προστασίας της δημόσιας υγείας και διασφάλισης της συνέχειας στη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» (Α’ 125) και β) της από 5.7.2023 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας» (Α' 132) και άλλες επείγουσες διατάξεις»].

γ. Υπ’ αρίθμ. πρωτ. 135/2023 έγγραφο ΕΣΠΕΕ Φθιώτιδας

δ. Υπ’ αρίθμ. πρωτ. 30/2023 έγγραφο ΕΣΠΕΕ Ροδόπης

Κύριοι Υπουργοί.

Με το (α) σχετικό έγγραφό μας προειδοποιήσαμε εγκαίρως για πολλά από τα σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την απόφαση, κατ΄ αρχάς με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ελήφθη να αποσπώνται στρατιωτικοί στο ΕΚΑΒ με καθήκοντα οδηγού ασθενοφόρου έως 31-Δεκ-23 [άρθρο 2 του (β) σχετικού].

Ήδη κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου διαπιστώνουμε την ύπαρξη πολύ σοβαρών αντιδράσεων από πολλές κατευθύνσεις (όπως ιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ), καθώς και πολύ σοβαρών προβλημάτων στην όλη λειτουργία, όπως άλλωστε είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν. Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα κύρια σημεία στα οποία στοχεύαμε ήταν η ανάδειξη της αναρμοδιότητας και της έλλειψης εκπαίδευσης που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο διαφαίνεται ότι, εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα όπως της διαβίωσης και της ανεπαρκούς αποζημίωσης και υποστήριξης, που επιβεβαιώνουν τόσο Ενώσεις μέλη μας [όπως η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΣΠΕΕΦ)] όσο και σχετική αρθρογραφία, υπάρχουν και εξίσου σοβαρά παράπλευρα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και να παραμείνουν για πολλά έτη.

Όπως αναφέρει με το (γ) σχετικό έγγραφό της, το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένα, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (ΕΣΠΕΕΡΟΔ) σε περιστατικό που έλαβε χώρα την 6η Αυγ 2023, σε οικισμό του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Κομοτηνής, κλήθηκε πλήρωμα ασθενοφόρου του τοπικού Κέντρου Υγείας σε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο άνδρας νεαρής ηλικίας είχε καταπλακωθεί από γεωργικό ελκυστήρα. Στον μη εξοικειωμένο με τέτοιες μακάβριες εικόνες στρατιωτικό που οδηγούσε το ασθενοφόρο, η εικόνα του θύματος μας υπήρξε τραυματική, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η καθημερινότητά του συναδέλφου.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο συνάδελφός μας στάθηκε τυχερός διότι στο ασθενοφόρο επέβαινε και ιατρός και διασώστης, με αποτέλεσμα να μην απαιτηθεί η περαιτέρω ενεργός ανάμειξή του. Όμως τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που δεν επέβαινε ιατρός και θα έπρεπε ο στρατιωτικός να συνδράμει στη μεταφορά του θύματος; Η ερώτηση, δυστυχώς, δεν είναι υποθετική, αφού όπως έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος άλλων καταγγελιών αρμοδίων φορέων, τα περισσότερα πληρώματα ασθενοφόρων παραμένουν με δύο άτομα ελλείψει ιατρών ή πρόσθετων νοσηλευτών.

Με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνονται με εμφατικό τρόπο οι ανησυχίες μας ότι η απόφαση να «βαπτιστούν» οι στρατιωτικοί ως οδηγοί του ΕΚΑΒ ήταν εντελώς πρόχειρη και δίχως να έχει ληφθεί καμία παράμετρος επί τούτου: ούτε η ασφάλεια των ασθενών, ούτε η νομική κάλυψη των στρατιωτικών, ούτε καν η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια στο πλαίσιο της οποίας όφειλε να έχει διασφαλιστεί και η ψυχική υγεία των στρατιωτικών.

Κατόπιν των ανωτέρω, υπενθυμίζοντας το προφανές ότι κενά όντως υφίστανται και αυτά οφείλουν να αντιμετωπίζονται με προσλήψεις καταλλήλου προσωπικού σε μόνιμη βαση, επανερχόμαστε στο αίτημά μας για άμεση ακύρωση της πρόβλεψης άρθρου 2 του (β) σχετικού και την ανάκληση όλων των διαθέσεων/αποσπάσεων στρατιωτικού προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

--
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.Ο.Ε.Σ.

Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία
με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου.

Πρόεδρος: Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Δημήτριος Μεθενίτης,


Γεν. Γραμματέας: Συνταγματάρχης (ΜΧ) Διονύσιος Τσακαλάκης,


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια