Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Αυξάνονται τα όρια ανώτατης ποινής στα 20 και συνολικής στα 25 χρόνια- Επανέρχεται η εξαγορά της ποινής


Αυστηροποίηση ποινών και επάνοδο στα προ του 2019 ανώτατα όρια σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ένα νομοσχέδιο εκτεταμένων αλλαγών των Κωδίκων που θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες.Αύξηση των ορίων συνολικής αλλά και ανώτατης πρόσκαιρης κάθειρξης στα προ του 2019 επίπεδα προβλέπει ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την ίδια ώρα που περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα αναστολής της ποινής οδηγώντας στις φυλακές (έστω για μικρό χρονικό διάστημα) ακόμα και κατάδικους με φυλάκιση κάτω των 3 ετών.Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr το τελικό σχέδιο του Υπουργείου για εκτεταμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ουσιαστικά αντικατοπτρίζει όσα δημόσια έχει πει ήδη ο Γιώργος Φλωρίδης περί επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, πραγματικής έκτισης μέρους των ποινών και αυστηροποίηση του πλαισίου.Ανώτατες ποινές

Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες:

-Τροποποιούνται τα άρθρα 52 και 94 του ΠΚ και:Αυξάνεται το όριο των ποινών πρόσκαιρων καθείρξεων και ορίζεται πια από 5 έως 20 έτη, όταν μέχρι τώρα ήταν έως 15 έτη. Όσον αφορά στην συνολική ποινή (για περισσότερες της μιας επιμέρους ποινές) αυτή επιστρέφει στα 25 έτη. Συγκεκριμένα, για κάθειρξη από 20 έτη που ήταν το μέγιστο όριο πλέον γίνεται 25 και για τα πλημμελήματα από 8 έτη μέγιστο όριο γίνεται δέκα έτη.


-Τροποποιείται το άρθρο 42 για την απόπειρα: Έτσι ενώ ως γνωστόν η απόπειρα οδηγεί στην επιβολή μειωμένης ποινής κατ’ άρθρο 83 ΠΚ, η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα επιβολής της ίδιας ποινής και στην απόπειρα και στην τετελεσμένη πράξη όταν η μειωμένη ποινή δεν κρίνεται αρκετή για να αποτρέψει το δράστη από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Επίσης – κατ’ επέκταση αλλάζει το άρθρο 83ΠΚ και αυξάνονται τα πλαίσια όσον αφορά τη μειωμένη ποινή. Συγκεκριμένα, όπου ο νόμος όριζε ως μέγιστη ποινή τα 8 έτη πλέον αυξάνει σε 12 έτη.

Συγκεκριμένα η διάταξη σχεδιάζεται ως εξής :

«Άρθρο 83 -Μειωμένη ποινή


“Όπου στον νόμο προβλέπεται μειωμένη ποινή χωρίς άλλο προσδιορισμό, το πλαίσιό της καθορίζεται ως εξής: α) αντί για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη, β) αντί για την ποινή της κάθειρξης τουλάχιστον δέκα (10) ετών, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών ή κάθειρξη έως δώδεκα (12) έτη, γ) αντί για την ποινή της κάθειρξης επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή κάθειρξη έως δέκα (10) έτη, δ) αντί για την ποινή της κάθειρξης έως δέκα (10) έτη επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους ή κάθειρξη έως έξι (6) έτη, ε) σε κάθε άλλη περίπτωση, ο δικαστής μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο όριό της. Αν ο νόμος προβλέπει σωρευτικά ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, μπορεί να επιβληθεί και μόνο η τελευταία.»


dikastiko.gr

Όπως αναφέρει ο ποινικολόγος Κων/νος Γώγος “πριν το 2019 ο νόμος επέτρεπε την επιβολή της ίδιας ποινής τόσο στην τετελεσμένη πράξη όσο και στην απόπειρα αν η μειωμένη ποινή δεν επαρκούσε για να αποτρέψει το δράστη από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Το 2019 με την αλλαγή του ΠΚ η διάταξη αυτή καταργήθηκε με αποτέλεσμα η απόπειρα να τιμωρείται μόνον με την μειωμένη ποινή. Και σήμερα ξαναγυρνάμε στο καθεστώς πριν το 2019.


Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Ποινικός Κώδικας κατά ένα μέρος έχει ως στόχο την προσπάθεια αποφυγής τέλεσης της πράξης. Γι’ αυτό το λόγο έχει νόημα η επιβολή μειωμένης ποινής σε κάποιον που αποπειράθηκε και δε τα κατάφερε και την επιβολή ολόκληρης της ποινής σε αυτόν που ολοκλήρωσε την παράνομη πράξη. Αν αφαιρεθεί η μειωμένη ποινή και υπάρχει η δυνατότητα επιβολής όλης της ποινής ακόμα και σε αυτόν που μόνον αποπειράθηκε να τελέσει, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο σε κάποιον που ξεκίνησε μία παράνομη πράξη να μη την ολοκληρώσει, αφού ούτως ή άλλως με την ίδια ποινή θα καταδικασθεί”.
Μετατροπή σε χρήμα

Παράλληλα σχεδιάζεται επαναφορά της δυνατότητας μετατροπής της ποινής σε χρήμα με προσθήκη νέου άρθρου 80Α ΠΚ. Υπενθυμίζεται πως με την τροποποίηση του 2019 επι ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργηθεί πλήρως η δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρήμα και αποτέλεσμα ήταν ο μοναδικός τρόπος έκτισης της ποινής πλην της εισαγωγής στη φυλακή να είναι η κοινωφελής εργασία (με όλες τις παθογένειες στην εφαρμογή της). Σήμερα επανέρχεται η συγκεκριμένη δυνατότητα με το άρθρο


80 Α ΠΚ:

“1. Κάθε ποινή φυλάκισης, στις περιπτώσεις που το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάγεται στις προϋποθέσεις εφαρμογής των άρθρων 99 και 104 Α του ΠΚ, μετατρέπεται σε χρηματική ποινή υπολογίζοντας κάθε ημέρα σε ποσό από δέκα(10) έως εκατό (100) ευρώ, εκτός αν το δικαστήριο με την απόφαση του κρίνει ότι απαιτείται η πραγματική της έκτιση εν όλω ή εν μέρει, για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.Οι παράγραφοι 3, 4 του προηγούμενου άρθρου για το ύψος της μετατροπής και τη διευκόλυνση καταβολής εφαρμόζονται αναλόγως. Αν ο καταδικασθείς αδυνατεί αποδεδειγμένα να καταβάλλει το ποσό της μετατροπής, και η ποινή φυλάκισης δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, εφαρμόζεται αναλογικά η παρ.2 του άρθρου 104 Α και το δικαστήριο αποφασίζει για τη περαιτέρω μετατροπή της ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας”.

Όπως αναφέρει ο κ.Γώγος “πρόκειται για μία ευνοϊκή προσθήκη την κατάργηση της οποίας άλλωστε ο νομικός κόσμος είχε κατακρίνει το 2019. Η δυνατότητα εξαγοράς της ποινής όπως στο λαϊκό νου έχει παγιωθεί αποτελεί νομικό κεκτημένο το οποίο όχι μόνον είναι εύλογο αλλά θα ενισχύσει πρακτικά και τα δημόσια ταμεία”.
Πηγή: www.dikastiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια