Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τελικά εκπαιδεύονται όλοι οι Αστυνομικοί ή μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός; - Του Ευάγγελου Ευαγγέλου


Ο Νόμος 3169/2003 « Οπλοφορία, Χρήση Πυροβόλων Όπλων από Αστυνομικούς» στο άρθρο 1, εδάφιο α΄ ( έννοια όρων) αναφέρει: ¨Αστυνομικοί είναι το αστυνομικό προσωπικό, οι Ειδικοί Φρουροί και οι Συνοριακοί Φύλακες¨. Ο Νόμος δεν κάνει διάκριση στο άρθρο 1, με βάση το βαθμό που κατέχει το προσωπικό ή τη θέση που κατέχει ή τα καθήκοντα που ασκεί, ώστε να εκπαιδευτεί.

Κάθε χρόνο η Φυσική Ηγεσία αλλά και η Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ζητάει τον συνολικό αριθμό των αστυνομικών που εκπαιδευτήκαν κάθε έτος. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στο συνολικό αριθμό των αστυνομικών που υπηρετούν σε κάθε υπηρεσία, ανεξαρτήτου βαθμού, θέσης και άσκησης καθηκόντων ή μόνο σε συγκεκριμένο;.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο εκπαιδεύονται , σε κανονικές συνθήκες περίπου 700 άτομα ( εξαιρούνται οι έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες κατά τις οποίες αναβάλλονται οι εκπαιδεύσεις). Το ενδιαφέρον σε αυτό των αριθμό των εκπαιδευμένων είναι ότι, κάθε χρόνο είναι οι ίδιοι και ίδιοι αστυνομικοί που εκπαιδεύονται και κυρίως όσοι εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες και ένας πολύ μικρός αριθμός κατώτατων αξιωματικών και σχεδόν ποτέ αστυνομικοί των επιτελείων, γραμματείες και άλλων συναφή καθηκόντων, επίσης πολλοί που εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες και σχεδόν ποτέ Ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης το σκοπευτήριο που χρησιμοποιείτε για τις βολές του προσωπικού παρουσιάζει προβλήματα, κυρίως όταν υπάρχουν δυσμενής καιρικές συνθήκες, όπως έντονες βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι προγραμματισμένες βολές. Κυρίως όταν υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση είναι αδύνατη η πρόσβαση στο συγκεκριμένο πεδίο, διότι είναι επικίνδυνος ο δρόμος ( καταστρέφεται από τα νερά). Πρέπει να αναφερθεί ότι στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης υπάρχει χώρος για κλειστό σκοπευτήριο 10 θέσεων, άλλα αυτόν τον χώρο ¨κάποιοι¨ τον έκαναν¨ γυμναστήριο (χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας ), αποθήκη και αποδυτήρια για συναδέλφους ( έχω αναφερθεί σε αυτό το θέμα σε προηγούμενο άρθρο μου). Δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να εκπαιδευτούν σε πρακτικό επίπεδο οι αστυνομικοί κυρίως στην αυτοπροστασίας, η οποία γίνεται στα υπόγεια πάρκινγκ του μεγάρου. Πρέπει να τονιστεί ότι στη Γ.Α.Δ.Θ λειτουργεί σύγχρονος εξομοιωτης βολών και αστυνομικών σεναρίων, αλλά ο χώρος στον οποίο αξιοποιείται δεν είναι ο κατάλληλα ενδεδειγμένος. Βεβαία ενώ σαν Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν έχουμε σύγχρονο σκοπευτήριο και χώρους για εκπαίδευση, έχουμε «Μουσείο Χωροφυλακής».

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι κάθε φορά που θα συμβεί ένα τραγικό περιστατικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του από κάποιον συνάδελφο, όλοι τότε μόνο θυμούνται την εκπαίδευση των αστυνομικών (Ν. 3169/2003), χωρίς όμως να ελέγξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής, αλλά μόνο τα ποσοτικά, τα οποία είναι ανούσια και μόνο για στατιστικούς λόγους.

Όταν κάνεις λόγο για «αντίδραση του αστυνομικού στο πεδίο» ή αλλιώς «έγκλημα σε εξέλιξη», πρέπει να γνωρίζεις τι είναι αυτό και πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, από τον επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος είναι συντονιστής στο πεδίο ή στο κέντρο επιχειρήσεων, τον αξιωματικό του κέντρου επιχειρήσεων, τον εκφωνητή και μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό που λαμβάνει μέρος στο περιστατικό. Δυστυχώς όμως, όπως ανέφερα πριν, πάρα πολλοί από αυτούς έχουν να εκπαιδευτούν πάνω από 7 χρόνια τουλάχιστον και κάποιοι σχεδόν ποτέ ( δεν ξέρουν ούτε τους κανόνες αυτοπροστασίας), και τελικά οποίος είναι εκπαιδευμένος και έχει εμπειρία «επιλαμβάνεται» του περιστατικού και δίνει τη λύση ( συνήθως από τους αρμόδιους υπάρχει σιγή ασυρμάτου).

Οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύσεις για την ΠΟΙΟΤΙΚΗ Εκπαίδευση των Αστυνομικών και όχι μόνο να νοιάζονται για την ΠΟΣΟΤΙΚΗ Εκπαίδευση,( τα bullet και τα έγγραφα word δεν «σκοτώνουν), οι οποία είναι ελάσσονος σημασίας διότι με τον τρόπο αυτό καλύπτουν τις πράξεις και τις παραλείψεις τους «μεταθέτοντας» τις «ευθύνες» σε άλλους.
Είδομεν……

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Κ. Ευάγγελος
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θ στην ΠΟ.ΑΣ.Υ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια