Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι πυροσβέστες από έξι χώρες




Είναι μεσημέρι Παρασκευής 7 Ιουλίου όταν το τηλέφωνο του Συντονιστή των Συνδέσμων Αξιωματικών, Βασίλειου Μπίκα, χτυπάει στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το τηλεφώνημα αφορά τη φωτιά που έχει ξεσπάσει σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στην Κερατέα, η οποία αν και δεν απειλούσε σπίτια, έθεσε σε επιφυλακή τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Η εντολή που δόθηκε ήταν να προετοιμαστούν οι Ρουμάνοι και Ελληνες πυροσβέστες προκειμένου να σπεύσουν στο σημείο σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητο.

Η οδηγία μεταβιβάζεται στους επικεφαλής των ομάδων και αμέσως αρχίζει η προετοιμασία. Ο επικεφαλής των ρουμανικών δυνάμεων, ο οποίος βρίσκεται μαζί με άλλους 39 συναδέλφους και συμπατριώτες του στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προεγκατάστασης ευρωπαίων πυροσβεστών -υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας- χτυπά την πόρτα στο ελληνικό συντονιστικό γραφείο και ζητά από τον ομόλογό του να τον ενημερώσει για την τοποθεσία της φωτιάς.

Μαζί κοιτούν τον διαδραστικό χάρτη και ετοιμάζονται να σπεύσουν στο σημείο. «Κωνσταντίνε δεν θα τους χάσεις από τα μάτια σου, η περιοχή έχει πολλά πηγάδια, οπότε πρέπει να προσέχεις το κάθε τους βήμα», λέει ο αντιπύραρχος κ. Μπίκας στον σύνδεσμο αξιωματικών ξένων αποστολών, κ. Καψάλη.  

Η εντολή που δόθηκε ήταν να προετοιμαστούν οι Ρουμάνοι και Ελληνες πυροσβέστες προκειμένου να σπεύσουν στο σημείο σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Μόλις ανέβουν στα πυροσβεστικά τους οχήματα, το τηλέφωνο χτυπά ξανά. «Τέλος συναγερμού, παραμείνετε στη βάση σας», είναι η νέα εντολή. Ο Ελληνας συντονιστής και ο Ρουμάνος επικεφαλής κατεβαίνουν από το όχημά τους και δίνουν τα χέρια. Εν τέλει δεν χρειάστηκε να σπεύσουν στο σημείο, καθώς η πυρκαγιά οριοθετήθηκε, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ανταποκρίθηκαν σε ένα επείγον περιστατικό και η συνεργασία τους ήταν εξαιρετική.
Στην Ελλάδα πυροσβέστες από έξι χώρες

Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες βρίσκονται στη χώρα μας με αφορμή το πρόγραμμα προεγκατάστασης ευρωπαίων πυροσβεστών, με σκοπό να συνδράμουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και να μάθουν από τους Έλληνες πυροσβέστες. Μάλιστα οι ίδιοι δεν είναι οι μόνοι ξένοι πυροσβέστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή είναι στη Θεσσαλονίκη οι Βούλγαροι πυροσβέστες, στην Αρχαία Ολυμπία οι Γερμανοί πυροσβέστες και στην Aθήνα οι Ρουμάνοι. Τους Ρουμάνους στην Αθήνα θα διαδεχτεί μία ακόμη ομάδα από την ίδια χώρα και στη συνέχεια Γάλλοι πυροσβέστες, ενώ από την Αρχαία Ολυμπία θα περάσουν και Μαλτέζοι αλλά και Σλοβάκοι πυροσβέστες», αναφέρει ο κ. Μπίκας εξηγώντας πως η κάθε ομάδα φτάνει στη χώρα μας με τα δικά της οχήματα και τον δικό της εξοπλισμό.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φωτιά στην Πεντέλη του 2022»




Ο Ρουμάνος αντιπύραρχος και Team Leader, Ντάβιντ Βαλεριόν Νταν και ο πυραγός Μπόμπου Ντράγκος φορώντας τις σκούρες μπλε στολές τους εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν αφήσει τις βάσεις τους στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και έχουν έρθει στην Αθήνα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Ωστόσο, για τον Νταβίντ Βαλεριόν δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη χώρα μας.

«Οι μάχες με τους Ελληνες θα μείνουν αξέχαστες. Με τον Ελληνα συνάδελφο και αναπληρωτή συντονιστή, Κώστα Ζινέλη, είχαμε δώσει μαζί αγώνα με τις φλόγες στη μεγάλη φωτιά της Πεντέλης πέρσι. Αυτές τις εικόνες από τη φωτιά δεν πρόκειται να τις ξεχάσω ποτέ. Το μέγεθος της φωτιάς και το πόσο γρήγορα κινούνταν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Δεν είχα δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο. Σε αυτή τη φωτιά είδα για πρώτη φορά τι θα πει ελληνικό κλίμα και ζέστη», αναφέρει ο Βαλεριόν κοιτάζοντας τον Ελληνα συνάδελφό του με τον οποίο κατάφεραν να σώσουν από τη φωτιά έξι με επτά σπίτια.






Από την πλευρά του ο κ. Ντράγκος θεωρεί πως οι Έλληνες είναι οι πιο έμπειροι και οι καλύτεροι όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές.

«Στη χώρα μας δεν έχουμε τόσες πολλές πυρκαγιές εκτός πόλης, ούτε το κλίμα και η θερμοκρασία είναι ίδια με της Ελλάδας με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούμε από τους Έλληνες συναδέλφους μας. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία τους και την υποστήριξή τους», αναφέρει ο πυραγός.
Προσομοιώσεις για αντίξοες συνθήκες

Όσο για το τι κάνει ένας πυροσβέστης από άλλη χώρα την περίοδο που βρίσκεται στο κέντρο εκπαίδευσης στη Νέα Μάκρη, ο συντονιστής του προγράμματος, κ. Μπίκας, μας καλεί να μπούμε σε ένα ειδικό δωμάτιο όπου γίνεται προσομοίωση πυρκαγιάς κλειστού χώρου.

Σε αυτό το δωμάτιο οι πυροσβέστες εκπαιδεύονται για το πώς θα σβήσουν τη φωτιά σε δύσβατο και μικρό εσωτερικό χώρο. Η χρήση οπτικοακουστικών εφέ και καπνού κάνει την προσομοίωση πιο ρεαλιστική. Μέλη της ρουμανικής αποστολής πυροσβεστών στο πρόγραμμα προεγκατάστασης ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες Συνδέσμους Αξιωματικούς Ξένων Αποστολών (Πορτοκαλί Γιλέκα).

Στον διπλανό χώρο οι πυροσβέστες θα εκπαιδευτούν για την κατάσβεση βυτιοφόρου με εύφλεκτα υλικά, καθώς και για άλλες έκτακτες καταστάσεις, όπως ο σεισμός ή η πυρκαγιά σε κάποια δεξαμενή.
«Με την εκπαίδευση βελτιωνόμαστε και εμείς»

«Πριν το πρόγραμμα, αν (χτύπα ξύλο) έπιανε φωτιά και υπήρχε ανάγκη ενίσχυσης από γειτονική χώρα, τότε ο μέσος όρος αναμονής θα ήταν δύο ημέρες για να φτάσουν οι ενισχύσεις. Τώρα, εκτός από την εκπαίδευση, στόχος του προγράμματος είναι η παρουσία και ξένων δυνάμεων στη χώρα μας σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο. Φέτος στην Ελλάδα θα φτάσουν συνολικά από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου 200 πυροσβέστες από έξι διαφορετικές χώρες. Αυτοί οι πυροσβέστες θα είναι εδώ και σε περίπτωση που χρειαστεί, θα μας βοηθήσουν στα πύρηνα μέτωπα», αναφέρει ο συντονιστής, τονίζοντας πως συνολικά στο πρόγραμμα προεγκατάστασης της ΕΕ συμμετέχουν 11 χώρες και 405 πυροσβέστες.

Εκτός όμως από την πολύτιμη βοήθεια, ο κ. Μπίκας επισημαίνει πως είναι εκπληκτικό πόσα μπορεί να μάθει ο κάθε εκπαιδευόμενος από μία άλλη χώρα με εντελώς διαφορετικό κλίμα, θερμοκρασία, βλάστηση και μορφολογία εδάφους.

«Πέρσι οι Φινλανδοί μας είχαν πει πως δεν είχαν δει ξανά ένα αεροπλάνο να συμμετέχει στην κατάσβεση της φωτιάς. Από την άλλη οι Νορβηγοί δεν είχαν δει ξανά να γίνεται κατάσβεση με σωλήνα μικρής διαμέτρου», επισημαίνει ο αντιπύραρχος προσθέτοντας πως μέσω του προγράμματος και οι Ρουμάνοι έχουν αλλάξει πράγματα στον τρόπο σκέψης τους, αλλά και οι Έλληνες έχουν βελτιώσει πολλά στην οργανωτική τους δομή και στον συντονισμό. Φέτος στην Ελλάδα θα φτάσουν συνολικά από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου 200 πυροσβέστες από έξι διαφορετικές χώρες.
«Το πρώτο μου στοίχημα είναι να έρθουν σαράντα και να φύγουν σαράντα»

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, εκτός από τη συνεργασία, υπάρχει και μεγάλη ευθύνη από ελληνικής πλευράς, ειδικά όταν οι ξένοι πυροσβέστες βρίσκονται σε κάποιο πύρινο μέτωπο.

«Το πρώτο μου στοίχημα είναι να έρθουν 40 και να φύγουν 40 και φυσικά να μην καεί κανένας», τονίζει ο κ. Μπίκας εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του να εκπαιδευτεί κι εκείνος σε κάποια άλλη χώρα.

«Θα ήθελα και εγώ να πάω σε μία ξένη χώρα να εκπαιδευτώ. Προσωπικά θα επέλεγα μία χώρα που έχει να μου προσφέρει πράγματα. Παραδείγματος χάριν μπορεί οι Γερμανοί συνάδελφοι να είναι καλοί στη διοίκηση, οπότε θα ήθελα να δω πώς δουλεύουν. Από την άλλη οι Γάλλοι συνάδελφοι μπορεί να ειδικεύονται στην αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων, άρα θα ήθελα σίγουρα να μάθω και από αυτούς», καταλήγει ο ίδιος.




Πηγή: www.kathimerini.gr













Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μονο αστυνομικους εχουμε αρκετους και δεν χρειαζεται να κανουμε μεταγραφες απο αλλη ομαδα. ενα μεγαλο μπραβο στα "παιδια" και τους "κηδεμονες" τους.