Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μηταράκης: Πανεπιστημιακή Αστυνομία και οργανωμένο έγκλημα - Τα «αγκάθια» της Κατεχάκη


Οι «καυτές πατάτες» και τα «αγκάθια» για τον Νότη Μηταράκη.





Μία σειρά από στόχους θα κληθεί να φέρει σε πέρας ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο οποίος από χθες «μετακόμισε» μαζί με τους συνεργάτες του στο γραφείο του 7ου ορόφου στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

αΠαρά τις φήμες του προηγούμενου μήνα ότι η θέση του υφυπουργού θα καταργηθεί, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και έτσι θα έχει «συγκάτοικο» τον Κώστα Κατσαφάδο.

Κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ο κ. Μηταράκης ξεδίπλωσε σε αδρές γραμμές την ατζέντα του, αναφέροντας ότι θα δώσει έμφαση σε μία σειρά από τομείς, όπως η δημόσια ασφάλεια, το μεταναστευτικό, η εφηβική παραβατικότητα, η ενδοοικογενειακή βία, η πάταξη της λαθροδιακίνησης, η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού.



Όπως λένε, ωστόσο, οι… παροικούντες τη λεωφόρο Κατεχάκη, στο υπουργείο υπάρχουν «αγκάθια», τα οποία αργά ή γρήγορα θα «συναντήσει» ο κ. Μηταράκης.

Ένα από αυτά είναι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η προσπάθεια για παρουσία των αστυνομικών μέσα στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει «κολλήσει». Και αυτό παρότι προσελήφθησαν και εκπαιδεύτηκαν για το σκοπό αυτό.




Στην πράξη η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το αποτέλεσμα ήταν μέρος του προσωπικού να αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να μη μείνει «άπραγο». Και αυτό παρά τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς είχαν εκδοθεί και διέψευδαν τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ακύρωση της νεοσύστατης υπηρεσίας εν τοις πράγμασι. Στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει εδώ και καιρό αμηχανία σε σχέση με το μέλλον της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Πλέον η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια του Νότη Μηταράκη, ο οποίος είναι ο τρίτος κατά σειρά υπουργός που θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για το θέμα, μετά τους προκατόχους του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ένα άλλο «αγκάθι», με το οποίο θα έρθει αντιμέτωπος ο νέος υπουργός, αφορά στην υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του πολίτη και την καθημερινότητά του. Κοινό μυστικό είναι στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. ότι έχουν αποδυναμωθεί σε προσωπικό μάχιμες υπηρεσίες, όπως και τα Τμήματα Ασφαλείας. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η διάθεση χιλιάδων αστυνομικών στις συνοδείες επισήμων (ενίοτε και λιγότερο «επισήμων») αλλά και σε στατικές φυλάξεις.



Το τρίτο «αγκάθι» είναι το οργανωμένο έγκλημα. Η νέα ηγεσία της Κατεχάκη αναλαμβάνει τα ηνία σε μία περίοδο που τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών είναι –σύμφωνα τουλάχιστον με αξιωματικούς με γνώση των υποθέσεων- «σε πλήρη εξέλιξη». Όπως λένε έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας, οι εκτελέσεις με Καλάσνικοφ φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά παγιότητας, γεγονός που «πληγώνει» τόσο την εικόνα της χώρας όσο και του Σώματος.

Επίσης, στα περίπου 30 συμβόλαια θανάτου, που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2017 μέχρι σήμερα, υπάρχει χαμηλός βαθμός εξιχνίασης (όπως επίσης σημειώνεται από έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.).

Τα επόμενα 24ωρα ο κ. Μηταράκης θα ενημερωθεί για το σύνολο των κρίσιμων θεμάτων του υπουργείου από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ το πρόγραμμά του χαρακτηρίζεται «βαρύ» δεδομένου ότι πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο υψηλών απαιτήσεων που δεν επιτρέπει «καθυστερήσεις».

Πηγή: www.ieidiseis.gr













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια