Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις φόρων









Πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής -θα κλείσει την 1η Αυγούστου- θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα φορολογικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από το 2024.





Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε στο κτίριο του ΥΠΟΙΟ με το νέο οικονομικό επιτελείο που ανέλαβε χθες το νέο υπερυπουργείο, το οποίο πλέον θα έχει στην αρμοδιότητά του και το σύνολο των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ .

Μετά το τέλος της σύσκεψης, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που θα έχει με όλα τα υπουργεία μετά την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 6 Ιουλίου και θα προχωρήσει η κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2024.







Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα μεγάλης μερίδας των πολιτών. «Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο πιο παραγωγικό, εξωστρεφές και καινοτόμο. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έχει τελικά αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων και πρωτίστως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το οικονομικό επιτελείο προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του συνόλου των εξαγγελιών για το 2024.

Τα μέτρα

Στα μέτρα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ενταχθούν στο πρώτο αυτό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, περιλαμβάνονται:

1 Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου με καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.





2 Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως.

3 Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως.

4 Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

5 Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

7 Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με εκτιμώμενο κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το… πακέτο

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων για το 2024 υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τις αυξήσεις των συντάξεων με κόστος 530 εκατ. ευρώ, οι οποίες, αν δεν περιληφθούν σε αυτό, θα έρθουν σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Στην σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα Θανος Πετραλιάς και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Χάρης Θεοχάρης.

ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΤΑ FAKE NEWS ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Επιστρέφουν» στο κράτος ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και η επιστροφή των πλειοψηφικών ποσοστών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από την ΕΕΣΥΠ στο υπουργείο Υποδομών. Το θέμα ήταν ένα από τα πιο ακανθώδη της προεκλογικής περιόδου ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Η μεταβίβαση των μετοχών εκτός από τη δέσμευση του πρωθυπουργού επιβάλλεται και από απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Με την απόφαση υπενθυμίζονταν η υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει πλήρως προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ να διακόψει κάθε απόπειρα αποκρατικοποίησης και παράλληλα να επιστρέψει την πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιριών από το Υπερταμείο.



Πηγή: eleftherostypos.gr













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια