Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανακοίνωση της ΕΑΚΠ για το συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ


Διαβάστε την ανακοίνωση

Το Ψήφισμα του προεδρείου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. που εγκρίθηκε πλειοψηφικά και αντιπαραθετικά με τις προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π., κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο όρκος του καλού κυβερνητικού συνδικαλιστή».

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Το 25ο συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Τετάρτη, 21/6/2023, πατώντας στο ίδιο διεκπεραιωτικό μοτίβο που έχει χαράξει η κυβερνητική πλειοψηφία εδώ και χρόνια.

Παρόλο που έχει συσσωρευτεί σημαντικότατη εμπειρία στα 3 έτη εφαρμογής του ν4662/2020, κι ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πυροσβεστών έχουν νιώσει την εφαρμογή του στο πετσί τους, το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. επιμένει να μιλά μέσω του ψηφίσματος που πέρασε πλειοψηφικά στο συνέδριο για:

· «Αποσαφήνιση» των διατάξεων περί επιφυλακών.

· «Λελογισμένη» χρήση επιφυλακών και μετακινήσεων.

· «Επιμέρους τροποποιήσεις», λες κι ένα τέτοιο οικοδόμημα που γκρέμισε συθέμελα κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου και οικογενειακού προγραμματισμού των πυροσβεστών μπορεί να διορθωθεί με μπαλώματα.

Όλες οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ., Α.Ε.Π.Π., ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Π.Α.Κ.Π. με πολύ ζήλο και ομοψυχία, συνειδητά παραπλανούν και καθησυχάζουν τους πυροσβέστες και για αυτό τον λόγο ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και στέλεχος της Δ.Α.Κ.Υ.Π.Σ. εξήρε το κλίμα αγαστής συνεργασίας και σύμπνοιας που υπάρχει μεταξύ τους προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Έχουν καταντήσει πλέον γραφικοί να κατεβάζουν κάθε χρόνο ένα ψήφισμα στάχτη στα μάτια των συναδέλφων, με μία πληθώρα αιτημάτων που μένουν ίδια και απαράλλαχτα εδώ και δύο δεκαετίες και αντί να μειώνονται, συνεχώς αυξάνονται, για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις για όλα αυτά τα αιτήματα.

Για αυτό και η Ε.Α.Κ.Π. έχει χαρακτηρίσει το ψήφισμα του ως τον «όρκο του καλού κυβερνητικού συνδικαλιστή».

Αυτό έδειξε και η εξέλιξη του συνεδρίου καθώς, με ευθύνη της πλειοψηφίας, το πρόγραμμα των διεργασιών έγινε λάστιχο εις βάρος των τοποθετήσεων των συνέδρων. Έτσι, εξαλείφθηκε κάθε πιθανότητα ανταλλαγής απόψεων και δημιουργικού προβληματισμού και διαλόγου, προς όφελος των δημοσίων σχέσεων, των ευχολογίων και σε έναν σημαντικό βαθμό των προσωπικών αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ «πλασιέ» προτάσεων δικαστικών διεκδικήσεων!

Ακόμα και αυτοί οι λιγοστοί εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού που πήραν τον λόγο, η τοποθέτηση τους αφορούσε το πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στη νομοθεσία χωρίς όμως να αλλάξει η ουσία και ο αντιδραστικός της χαρακτήρας. Ένα επιπλέον δόλωμα δηλαδή για να περνάνε πιο ανώδυνα τα μέτρα εις βάρος των πυροσβεστών.

Με τις σκόπιμες παλινωδίες, το ροκάνισμα του χρόνου, την καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος της 2ης μέρας και την εγκατάλειψη της αίθουσας του συνεδρίου για τουριστική περιήγηση σε άλλους χώρους του ξενοδοχείου ή στα πέριξ της πόλης των Αθηνών από την μεγάλη πλειοψηφία των αντιπροσώπων των άλλων παρατάξεων, από τους πέντε εκπροσώπους της Ε.Α.Κ.Π. που είχαν γραφτεί για ομιλητές μόνο δύο πρόλαβαν να τοποθετηθούν. (Διαβάστε εδώ τις πολύ ουσιαστικές τοποθετήσεις για τα εργασιακά μας ζητήματα και την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος που δεν ακούστηκαν με ευθύνη της πλειοψηφίας του εντεταλμένου προεδρείου του συνεδρίου)

Ωστόσο η αντιπροσωπεία της Ε.Α.Κ.Π. με δύο τοποθετήσεις προσπάθησε να αναδείξει το γιατί είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ ο κλάδος μας να βγει αγωνιστικά μπροστά με κινητοποιήσεις.

Ο επικεφαλής της Ε.Α.Κ.Π. αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οξυμένα προβλήματα των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως είναι τα σοβαρά εργασιακά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της πυρασφάλειας, στη λειψή χρηματοδότηση, στις διαχρονικές συνέπειες από τον εγκληματικό διαχωρισμό (το 1998 με τον ν. 2612) της πρόληψης από την καταστολή στις δασικές πυρκαγιές, στο ξεσπίτωμα των πυροσβεστών, στην αδράνεια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας στο θέμα της αγωνιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, στα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσε η αποδιάρθρωση της πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας, στο γεγονός ότι από την αντιπυρική περίοδο του 1993 έως και την αντιπυρική του 2022 οι καμένες δασικές εκτάσεις ανέρχονται σε πάνω από 8.250.131 στρέμματα, με χιλιάδες σπίτια καμένα. Οι ανθρώπινες απώλειες από τις δασικές πυρκαγιές ανέρχονται συνολικά σε 262 νεκρούς. 211 πολίτες - 39 πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες και εθελοντές - 12 πιλότοι. Αναφέρθηκε στα διαχρονικά βήματα που έχουν γίνει απ’ όλες τις κυβερνήσεις για την μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους όπως η συντήρηση και η μίσθωση των Π.Κ. με τον νόμο 2612/1998, η δυνατότητα ίδρυσης εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων και Σταθμών με αποκλειστική ευθύνη των δήμων με τον ν. 4029/2011 και στις μέρες μας οι αρμοδιότητες εξακολουθούν να μεταφέρονται στην τοπική διοίκηση με τον τελευταίο ν. 4749/22 άρθρο 16 που τροποποιεί το ν. 4662/20 και οι δήμοι επιχορηγούν το Π.Σ.

Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι με βάση τον νόμο 4029/2011, έχουν ιδρυθεί ήδη πάνω από 30 εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια σε όλη την χώρα με ευθύνη των δήμων. Καθώς επίσης ότι έχουν οργανωθεί με σχετικό εξοπλισμό και με εθελοντές, τμήματα πολιτικής προστασίας σε μία σειρά δήμους που εξοπλίζονται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες, ακριβώς για να φτάσουν κάποια στιγμή στο επιθυμητό σημείο για να είναι ικανή η μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας στους δήμους που έχει προετοιμαστεί από το 1995, επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί μετά από πρόταση της τότε Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. το 2007, αμέσως μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, αλλά λόγω ότι αποκάλυψε έγκαιρα η Ε.Α.Κ.Π. τους σχεδιασμούς αυτούς και από τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν πάγωσαν προσωρινά.

Στο τέλος του συνεδρίου σε σύντομη παρέμβαση του ο επικεφαλής της Ε.Α.Κ.Π. από την στιγμή που δεν δόθηκε ο χρόνος για να συνεχιστούν οι τοποθετήσεις τόνισε, ότι πρόκειται για ένα ακόμη συνέδριο - παρωδία, το οποίο δεν έβγαλε καμία απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σύμφωνα και με τις προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. (βλέπε eakp.gr). Απευθυνόμενος στο προεδρείο το κατήγγειλε διότι έφερε αντιπαραθετικά στις προτάσεις της Ε.Α.Κ.Π. ένα ψήφισμα που δεν περιείχε κατευθύνσεις για ανάπτυξη κινητοποιήσεων. Πρόσθεσε ότι «Το μόνο που ακούστηκε ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Δεν πήρατε καμία απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, είστε συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στο Π.Σ., αλλά και για τα χειρότερα που έρχονται».

Από το βήμα του Συνεδρίου ο δεύτερος αντιπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. που πρόλαβε να τοποθετηθεί, κατήγγειλε εκ μέρος της Ε.Α.Κ.Π. ότι «ποτέ δεν εφαρμόστηκε το πλαίσιο που προβλέπεται για τους χώρους εργασίας που ήταν σε ισχύ οι διατάξεις του, με ευθύνη των συνδικαλιστικών οργάνων, παρά μόνο κάτω από την πίεση των παρεμβάσεων της Ε.Α.Κ.Π. προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις καλύπτονταν διαχρονικά οι ελλείψεις σε καθαριότητα και υποδομές. Όπως επίσης, 20 χρόνια μετά τη νομοθετική πρόβλεψη από την στιγμή που δεν ασκήθηκε καμία πίεση από τα συνδικαλιστικά όργανα, δεν εκδόθηκε το απαραίτητο Π.Δ. για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα επιχειρησιακά συμβάντα με τα τραγικά αποτελέσματα σε βάρος των συναδέλφων που είτε έχασαν την ζωή τους είτε απέκτησαν μόνιμη βλάβη στην υγεία τους».

Έτσι, η Ε.Α.Κ.Π. διαχρονικά θέτει το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις με παρεμβάσεις σε κυβερνήσεις, φυσικές ηγεσίες, σε διοικήσεις, σε δημοτικές αρχές, σε αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, σε χώρους εργασίας, σε συμβάντα, σε συνέδρια, σε Διοικητικά Συμβούλια αλλά και οργάνωση κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα την οργάνωση επιστημονικής ημερίδας περί υγιεινής και ασφάλειας το 2018.

Το προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. απαξίωσε με τη στάση του την όποια αγωνιστική οργάνωση του κλάδου μας και δεν συνέδραμε στη λήψη απόφασης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Απεναντίας, πέρασε το ψήφισμα του προεδρείου αντιπαραθετικά με το σχέδιο αγωνιστικών δράσεων που κατέθεσε η Ε.Α.Κ.Π. και παρουσίασε ως θετικές εξελίξεις τις (για μια ακόμη χρονιά) αόριστες εξαγγελίες για προσλήψεις και για προκήρυξη σχολής αρχηπυροσβεστών.

Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι μπροστά μας βρίσκονται δραματικές εξελίξεις όπως η εν κρυπτώ επεξεργασία νέου μισθολογίου, προσπάθειες για «θάψιμο» της συνολικής ένταξης της εργασίας μας σε Β.Α.Ε. με αντάλλαγμα επιδοματικά ψίχουλα, η συνέχιση του στρατηγικού σχεδιασμού για μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις και Μ.Κ.Ο. με ότι συνεπάγεται η υλοποίηση του σε βάρος της πυροπροστασίας της χώρας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Αντί να γίνει οργάνωση των πυροσβεστών για απόκρουση όλων αυτών των εξελίξεων, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και όλων των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι συνάδελφοι αναζητούν λύσεις μέσω δικηγορικών γραφείων και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κάποια «ανωτέρα» δύναμη!

Η Ε.Α.Κ.Π. υπόσχεται ότι θα συνεχίσει την προσπάθειές της για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων και θα απευθύνει σχετικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στο Π.Σ.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια