Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για την οικονομία - Τι περιλαμβάνει το πλάνο για την 4ετία

Προς ψήφιση πριν τις διακοπές της Βουλής - Επεκτείνονται το market pass και το καλάθι του νοικοκυριού - Ανάπτυξη, αύξηση μισθών, μείωση εισφορών, πάταξη φοροδιαφυγής, μείωση της φορολογίας σε πρώτο πλάνο για τη νέα κυβέρνηση
Με επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών έδωσε το σύνθημα για την έναρξη των εργασιών της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας, ουσιαστικά, «μπροστά τις μηχανές» της οικονομίας, ορίζοντας ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για τη νέα 4ετία, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους άξονες: 1)Ανάπτυξη, 2)Αύξηση μισθών, 3)Πάταξη της φοροδιαφυγής, 4)Περαιτέρω μείωση φόρων.Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι η επέκταση των μέτρων του market pass και του καλαθιού του νοικοκυριού, τα οποία λειτούργησαν θετικά για την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός συνδέει τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας και του επιπέδου διαβίωσης με την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχει σχέδιο για τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων, θα μειώσει την ανεργία, θα αυξήσει τις ανάγκες εργατικού δυναμικού και κατ' επέκταση τους μισθούς, ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειωθούν φόροι που επιβαρύνουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους θέλουμε να πετύχουμε, που αποτελούν κεντρικό στόχο της οικονομικής μας πολιτικής έτσι ώστε να κάνουμε πράξη την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη. Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου τής ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο το οποίο θα είναι πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο. Και είμαστε, βέβαια, απολύτως πεπεισμένοι ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έχει τελικά αντίκτυπο, ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων, πρωτίστως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας», τόνισε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώνονται πια νομοθετικά οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις τις οποίες είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές, που αφορούν το επόμενο έτος, το 2024. Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών και το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί, όπως είπα, πριν από τις αρχές Αυγούστου».
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα γίνουν πράξη όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες, οι οποίες εξάλλου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά:

-Για τους μισθούς:

Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση κατώτατου μισθού στα €950 εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

-Για τις ασφαλιστικές εισφορές:

Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος μισθός για όλους.

-Για τις συντάξεις:

Νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ απονέμονται εντός δύο μηνών.

-Για το τέλος επιτηδεύματος:

Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

-Για το αφορολόγητο:

Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά €1.000 για οικογένειες που έχουν παιδιά.

-Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

-Για την φορολογία:

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο ως το τέλος του 2023.

Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Πηγή: www.skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια