Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εργασίες του 25ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΥΠΣ


«Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό. Δεν είναι αίτημά μας, Είναι Υποχρέωση σας» ήταν το Κέντρικό σύνθημα του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος που διεξήχθη στις 20 και 21 Ιουνίου.

Πραγματοποιήθηκε στις 20&21 Ιουνίου 2023 στη Αθήνα το 25ο Συνέδριό μας με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Περιφερειακών Ενώσεων της Ομοσπονδίας, με κεντρικό σύνθημα «Επικίνδυνο και ΑνθυγιεινόΔεν είναι αίτημά μας, Είναι Υποχρέωση σας». Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα ακόλουθα: Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός – Έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής – Ψηφοφορίες Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού – Πρόγραμμα δράσης – Ψηφίσματα.

Μετά την παρουσίαση του Διοικητικού και του Οικονομικού Απολογισμού καθώς και την Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, τοποθετήθηκαν επ’ αυτών ο Πρόεδρος και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και ο Διοικητικός όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός του Δ.Σ. εγκρίθηκαν με συντριπτικά ποσοστά θετικών ψήφων, ως εξής:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ψήφισαν      203

ΝΑΙ              135

ΟΧΙ                53

ΛΕΥΚΑ          15

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  Ψήφισαν        203

   ΝΑΙ               184

  ΟΧΙ                 10

  ΛΕΥΚΑ              9

Ακολούθησαν τοποθετήσεις – προτάσεις από το Προεδρείο, τους επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και από σύνεδρους για τα κάτωθι θέματα: Θεσμικά-εργασιακά-οικονομικά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά κ.λ.π. με στόχο την αναπροσαρμογή και αναβάθμιση του διεκδικητικού μας πλαισίου, ώστε να γίνει ακόμη πιο αγωνιστικό προκειμένου να δοθούν ή να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Κατατέθηκε ολοκληρωμένη προς ψήφιση πρόταση από το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με τοποθετήσεις επί των προτάσεων του Προεδρείου από τον Πρόεδρο, από τους επικεφαλής των παρατάξεων, από μέλη  του Δ.Σ.  της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και πολλούς Συνέδρους.

Από τις εργασίες του Συνεδρίου μας για μια ακόμα φορά έλαμψε δια της απουσίας του ο από ημερών προσκληθείς εξαιτίας της θεσμικής του ιδιότητας, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος «παρεμπιπτόντως» την ίδια ώρα περιόδευε σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Αττικής!

Τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό ύστερα από την ομιλία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., ο Αρχηγός του Π.Σ. Γεώργιος Πουρναράς, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ υποψήφιος βουλευτής Αθηνών Κων/νος Κυρανάκης, η εκπρόσωπος του Σύριζα Π.Σ. υποψήφια  βουλευτής Χαρά Καφαντάρη, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αν. Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Δόκτωρ Λίντα Πέλλη, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., υποψήφιος βουλευτής Χρήστος Κατσώτης, ο Περιφ/ρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης που απέστειλε χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, το οποίο παρουσιάστηκε στους συνέδρους, ο Δήμαρχος Αθηνών Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο προεδρεύοντας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Βασίλειος Πολυμερόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Γρηγόριος Γερακαράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Ανδρέας Βέλλιος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Π.Σ. Κών/νος Τσίγκας, ο Πρόεδρος της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ Δημήτριος Ρώτας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ Παναγιώτης Τσίανος, ο Πρόεδρος της ΠΑ.ΣΩ.ΠΥ.ΣΥ.Π. Κων/νος Παπαντώνης, ο Πρόεδρος της ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π. Αθανάσιος Ψαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πυροσβεστών Κύπρου, Κωνσταντίνος Ολύμπιος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Π.Σ. Παναγιώτης Βελής και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Π.Σ. Παναγιώτης Δρίτσας. Επίσης, τίμησε το Συνέδριο με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Π.Σ. Υποστράτηγος Δημήτριος Πατράκης.

Εν συνεχεία, η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., απένειμε  τιμητική πλακέτα στον Επίτιμο Πρόεδρο της  Ένωσης Αξιωματικών Π.Σ. Αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Σταμούλη για την πολυετή υποδειγματική, συνδικαλιστική του στάση και δράση στο Πυροσβεστικό Σώμα, συμπαραστάτης στους αγώνες της ΠΟΕΥΠΣ, εκ των πρωτοπόρων του συνδικαλιστικού κινήματος. Έχοντας στο ενεργητικό του δεκάδες μάχες από κάθε μετερίζι, κινητοποιήσεις καταλήψεις σε υπουργεία κ.λ.π., μαχόμενος για τα δικαιώματα των πυροσβεστών ήταν εξ’ αυτών που  ένα βράδυ στην Πλατεία Συντάγματος δέχθηκε τη ρίψη δακρυγόνων του τότε Υπουργού, διεκδικώντας το αυτονόητο, την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτριος Σταθόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε ειδικότερα στη θεσμική και πρακτική θωράκιση του επαγγέλματος του πυροσβέστη. Ζήτησε τον επανασχεδιασμό των οργανωτικών δομών με εκσυγχρονισμό και αλλαγή των τάξεων των σταθμών και των Υπηρεσιών και ταυτόχρονα άμεση ενίσχυση μετά την αύξηση των οργανικών θέσεων, με αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων, την άμεση τροποποίηση διατάξεων του ν.4662/20 σε πολλά σημεία, που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων, την επικαιροποίηση και αποσαφήνιση των όρων Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, Γενική – Μερική Επιφυλακή και Αυξημένη Ετοιμότητα. Υπογράμμισε με σαφέστατο τρόπο, ότι το μέτρο της επιφυλακής είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας της υπηρεσιακής δράσης του Π.Σ..

Για μία ακόμα φορά από το βήμα του Συνεδρίου, ζήτησε την επαναφορά του δασικού επιδόματος λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών κατά την αντιπυρική περίοδο και θεσμοθέτηση και αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετα) με την πληρωμή της υπερεργασίας και της πρόσθετης υπηρεσίας στο πυροσβεστικό προσωπικό, την προμήθεια – αντικατάσταση των παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων και την άμεση προκήρυξη σχολής Αρχ/στών, βασικό αίτημά μας τα τελευταία χρόνια.

Επίσης εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός μας, για το γεγονός ότι έχει ποινικοποιηθεί το επάγγελμά μας ενώ μετά και τις τελευταίες γνωστές εξελίξεις στο θέμα της αναγνώρισης του επαγγέλματός μας ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό, σαφέστατα θεωρούμε ότι έχει ωριμάσει πλήρως το αυτονόητο και δίκαιο αίτημά μας και ήρθε ή ώρα η πολιτεία να ανταποκριθεί, θεσμοθετώντας το με πλήρη δικαιώματα, όπως αυτά αναφέρονται στην κείμενη ελληνική νομοθεσία, δεδομένου ότι το επάγγελμά μας τηρεί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όπως διαχρονικά έχουμε καταδείξει.

Απευθυνόμενοι προς τον παραβρισκόμενο κ. Αρχηγό του Π.Σ. επιτακτικά και με σαφήνεια τονίστηκε, ότι αυτό που επιζητάει ο Έλληνας Πυροσβέστης είναι να εφαρμοστεί ένας σχεδιασμός διαχείρισης ανθρώπινων πόρων που να περικλείει όλες τις απαραίτητες πρόνοιες προκειμένου να εξασφαλιστούν για αυτόν που μάχεται στο πεδίο, τόσο ο απαραίτητος χρόνος ανάπαυσης του όσο και αξιοπρεπείς συνθήκες σίτισης και διαβίωσης, αντάξιες με τις απαιτήσεις του προσφερόμενου έργου. Πρέπει να γνωρίζει ότι είναι δεδομένος ο χρόνος εμπλοκής του στα συμβάντα που λαμβάνουν χώρα μακριά από τον τόπο διαμονής του και ότι έχει προγραμματιστεί η διαδικασία επιστροφής και ενσωμάτωσής του στην υπηρεσία που υπηρετεί.

Επιπλέον δηλώσαμε αρωγοί, συμπαραστάτες και σύμμαχοι στους στρατηγικούς του στόχους και στο σχέδιο υλοποίησής τους, με απώτερο σκοπό αφενός την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και αφετέρου τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στελεχών μας. Ένα Π.Σ. ενιαίο, ισχυρό, αυτόνομο, δυνατό και έναν Πυροσβέστη προστατευμένο από την Πολιτεία, ικανό να ανταποκριθεί στο ρόλο του και τις ανάγκες της κοινωνίας. Τέλος καλέσαμε τον κ. Αρχηγό, όλοι μαζί με πίστη στις δυνατότητές μας, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον, με απώτερο σκοπό αφενός την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και αφετέρου τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στελεχών μας. Η μεταξύ μας συνεργασία είναι άριστη και είμαστε πεπεισμένοι πως θα καταβάλει  κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και θα σταθεί δίπλα στον Πυροσβέστη.

Ο κ. Αρχηγός, λαμβάνοντας τον λόγο, δήλωσε ότι συναντήσεις όπως η σημερινή, δυναμώνουν την μεταξύ μας επικοινωνία, αποδεικνύοντας ότι η σχέση της πολιτείας και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακή, ούτε να έχει χαρακτήρα αντιπαράθεσης, ότι τρέφει απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση στα συνδικαλιστικά μας όργανα, οι στόχοι μας παραμένουν κοινοί και δεν είναι άλλοι από την προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών παροχής εργασίας και η βελτίωση της εργασιακής μας καθημερινότητας, ώστε ο πυροσβέστης να μπορεί απρόσκοπτα να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ειρήσθω εν παρόδω, ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για ενίσχυση του Π.Σ. τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα, από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» με αγορά χιλίων νέων πυροσβεστικών οχημάτων ενώ έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την λειτουργία της Σχολής Αρχ/στων.

Στη συνέχεια, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους να αναπτύξουν τις θέσεις τους αναφορικά με τα μείζονα ζητήματα της πυρασφάλειας στη χώρα μας, τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με το διεκδικητικό μας πλαίσιο και ανάλογα να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους επιζητώντας την περαιτέρω συνεργασία με την Ομοσπονδία μας. Θεωρούμε ότι όπως εκφράστηκε από όλα πολιτικά κόμματα μέσα από τις τοποθετήσεις τους, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες και ελπίζουμε επιτέλους ότι θα δρομολογηθεί από την επόμενη Κυβέρνηση η ικανοποίηση του πιο καίριου ζητήματος που ταλανίζει τον Πυροσβέστη και τον οργανισμό του Π.Σ. συνολικά, η αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό.

Τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό μας κίνημα με ιδιαίτερη οξύτητα, τέθηκαν στις ομιλίες των συνέδρων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα ο έλληνας μάχιμος πυροσβέστης, αλλά και στη συσπείρωση όλων προκειμένου να ενδυναμωθεί το συνδικαλιστικό μας κίνημα, καθιστάμενο πιο αποτελεσματικό στον αγώνα του.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου μας, διεξήχθη ουσιαστικός διάλογος και κατατέθηκαν επίκαιρες προτάσεις οι οποίες καλύπτουν όλο το πλαίσιο δραστηριοποίησης των οργάνων της Ομοσπονδίας, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει μόνο ρόλο την ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και την κατάθεση ουσιαστικών και επιτεύξιμων λύσεων για αυτά. Δηλώνουμε υπερήφανοι για την προσφορά των Ελλήνων Πυροσβεστών οι οποίοι μέσα σε συνθήκες αντίξοες και επικίνδυνες υπερασπίζονται το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συνεδρίου, υπερψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσε το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. σχετικά με το διεκδικητικό μας πλαίσιο. Το συγκεκριμένο πλαίσιο αποτελεί, πλέον τον κύριο μοχλό για όλες τις δράσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες αλλά και αγώνες που θα συνεχίσει να δίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρονίζοντα και δίκαια αιτήματά μας, όπως  καθορίζονται στο Ψήφισμα του 25ου Συνεδρίου.

Οι εργασίες του 25ου Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ολοκληρώθηκαν με την δέσμευση όλων των Συνέδρων ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αμείωτη ένταση προκειμένου η Ελληνική Πολιτεία να θωρακίσει το Πυροσβεστικό Σώμα και κατ’ επέκταση τον Έλληνα Πυροσβέστη, να δώσει λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που προέκυψε από τις εργασίες του Συνεδρίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                       ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

 


Πηγή: poeyps.gr



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ολο φωτογραφίες και χαμόγελα κι απο ουσία τίποτε,αλλά γιατι να μη γελάτε, οι συνδικαλιστές δεν παιρνουν μεταθεση,φυσικα για να μπορουν να παλεψουν για το καλο μας...