Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σπαρτιάτες: Τι θα γίνει αν τους μπλοκάρει το Εκλογοδικείο - "Ή επανάληψη εκλογών ή εκλογές στις 12 περιφέρειες που εξελέγησαν"



Θεωρείται πολύ πιθανόν να κατατεθούν προσφυγές στο Εκλογοδικείο κατά της εκλογής των Σπαρτιατών.





Τις πρώτες τους εκτιμήσεις κάνουν οι νομικοί κύκλοι για το ενδεχόμενο "μπλόκου" στο ακροδεξιό κόμμα "Σπαρτιάτες", που μπήκε στη Βουλή. Ήδη θεωρείται πολύ πιθανόν να κατατεθούν προσφυγές στο Εκλογοδικείο, το οποίο θα αποφασίσει για την τύχη των 12 βουλευτών του.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, είπε στο Mega και την εκπομπή "Live News" πως το κριτήριο για το εάν υπάρχει πρόβλημα με την εκλογική νομοθεσάι είναι το εάν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος "Σπαρτιάτες" είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως δηλαδή είχε γίνει με την υποψηφιότητά του στις εκλογές του Μαΐου.


"Η δήλωση του Κασιδιάρη για υποστήριξη των Σπαρτιατών έγινε μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές. Άρα ο Άρειος Πάγος δεν διέθετε τα στοιχεία εκείνα που θα του επέτρεπαν να αποκλείσει τους Σπαρτιάτες. Όμως, κατά τη διάρκεια της εκλογική περιόδου υπήρξαν επανειλημμένες δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη ακόμα και μέσα στο δικαστήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, ότι θα υποστηρίξει τους ‘’Σπαρτιάτες’", συνέχισε.



"Το κόμμα αυτό διενήργησε μια προεκλογική εκστρατεία με αφίσες και προεκλογικό υλικό του Ηλία Κασιδιάρη. Δεύτερον, την ημέρα των εκλογών ευχαρίστησαν όλοι από τηλεοράσεως τον Ηλία Κασιδιάρη και τέλος ο ίδιος ο Κασιδιάρης από τη φυλακή διέρρευσε, με φωτομοντάζ, μία φωτογραφία του με τη λέξη ‘’νενικήκανεν’’. Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έχει την αντίστοιχη αρμοδιότητα" τόνισε ο κ. Παπαδάκης.



Τα δύο σενάρια

Ο συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, δήλωσε στην ίδια εκπομπή πως τα κρίσιμα στοιχεία είναι πως αυτή είναι μία νέα κρίση, όχι για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές αλλά για τη νομιμότητα ενός ήδη εκλεγμένου κόμματος.

"Αυτή είναι μία κρίση που την κάνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο όχι μόνο για την ευχαριστήρια δήλωση στον Κασιδιάρη αλλά λαμβάνοντας υπόψιν όποιες ενέργειες γίνουν από εδώ και μπρος. Δηλαδή, πρέπει να στοιχειοθετηθεί αυτή η ενδεχόμενη άσκηση πραγματικής ηγεσίας με πράξεις. Τρίτον και πιο σημαντικό, πρέπει να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η ακύρωση.

Ας πούμε λοιπόν ότι γίνεται η ένσταση και ότι κρίνεται σε έναν χρόνο, ενάμιση, γιατί αυτό δεν γίνεται την άλλη μέρα. Τι επιπτώσεις θα έχει αν πει το Εκλογοδικείο ότι ήταν απράνομη η συμμετοχή. Οι συνέπειες θα είναι βαριές: Θα έχουμε είτε επανάληψη των εκλογών ή θα ξαναγίνουν εκλογές στις 12 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εξελέγησαν. Είναι βέβαιο πως οι προσφυγές θα γίνουν αλλά πρέπει να σκεφτούμε τις επιπτώσεις" εκτίμησε.

Πηγή: www.thetoc.gr













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια