Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Sightseeing στον φράχτη του Έβρου – Έγινε μέρος των πλωτών ξεναγήσεων στην περιοχή


Σε ένα ακόμη… τουριστικό αξιοθέατο της χώρας φαίνεται πως έχει μετατραπεί ο φράχτης του Έβρου, καθώς οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ακόμη και σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από αυτόν, στο πλαίσιο της ξενάγησης στο Δέλτα του Έβρου, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ


Ένα έργο υψίστης σημασίας, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση, το οποίο συμβάλει στην περαιτέρω θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, όπως και στην προσπάθεια αποτροπής των μεταναστευτικών ροών, πλέον αποτελεί και “σημείο αναφοράς” για τους εκδρομείς που θα βρεθούν στον νομό, και εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον στους ξεναγούς προκειμένου να το επισκεφθούν. «Προσωπικά έχω κάνει πολλές ξεναγήσεις στον φράχτη του Έβρου, καθώς ουσιαστικά έχει γίνει ένα ακόμη αξιοθέατο της περιοχής που μπορεί ο καθένας να δει, από την στιγμή που υπάρχει στο πρόγραμμα η επίσκεψη και η βαρκάδα στο Δέλτα. Οι τουρίστες ακούνε συχνά και γνωρίζουν για τον φράχτη, και είναι κάτι που επιθυμούν να δουν ζωντανά. Υπάρχει γενικότερα αυτή η περιέργεια, έχουν συνδυάσει τον Έβρο με το συγκεκριμένο έργο» εξηγεί στο ThessToday.gr ο ξεναγός της περιοχής, Αντώνης Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ξεναγήσεις ξεκίνησαν έπειτα από την άρση των αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κι από τότε, διοργανώνονται συχνά με την “νούμερο 1” επιλογή στο πρόγραμμα να είναι η βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου και κατ’ επέκταση ο φράχτης. Όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, χρειάζεται ειδική άδεια από το Λιμεναρχείο και τον Στρατό για την συγκεκριμένη διαδρομή, κυρίως για τους ξένους τουρίστες, εφόσον πρόκειται για στρατιωτική ζώνη. «Κυρίως όσον αφορά τους ξένους επισκέπτες πρέπει να δηλώσουμε την λίστα ονομάτων μία εβδομάδα νωρίτερα. Οπότε εφόσον ο καιρός είναι καλός και έχουμε πάρει την άδεια, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την ξενάγηση» προσθέτει.


Ερωτηθείς για το αν προκαλούνται ανάμεικτα συναισθήματα, λόγω της αντίθεσης της αρμονίας του τοπίου, με τον πανύψηλο φράχτη και τα φυλάκια των συνόρων τα οποία βρίσκονται σε κοντινό σημείο, ο κ. Ιωαννίδης εξήγησε πως δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους επισκέπτες όταν γίνεται η εκτενής αναφορά στον φράχτη. «Την στιγμή που περνάμε από δίπλα, οι τουρίστες αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για ένα έργο κυρίως με στρατιωτικό χαρακτήρα για την προστασία των συνόρων, κι όχι τόσο για τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν. Εμείς ως ξεναγοί, εξηγούμε τα χαρακτηριστικά του και μεταφέρουμε τα δεδομένα, όπως κάνουμε σε οποιοδήποτε αξιοθέατο».

«Είναι ανάγκη να φτιαχτεί ο δρόμος»

Ωστόσο δεν είναι λίγα τα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, στην διαδρομή από τις Φέρες μέχρι το Δέλτα του Έβρου, η οποία πραγματοποιείται με τουριστικό λεωφορείο που εξυπηρετεί το group, καθώς πρόκειται για χωματόδρομο, με λακκούβες και λάσπες, χωρίς πινακίδες σήμανσης. «Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι αυτή που βρίσκεται παράλληλα με τον φράχτη για πολλά χιλιόμετρα και η κατάσταση είναι τραγική. Πολλές φορές δεν μας επιτράπηκε να προχωρήσουμε προς το Δέλτα και να κάνουμε την βαρκάδα, αφού το λεωφορείο δεν μπορούσε να περάσει για εμφανείς λόγους ασφαλείας. Δεν υπάρχει δρόμος, υπάρχει ανάχωμα, και όταν βρέχει είναι ακόμη πιο δύσκολο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης, υπάρχει ένα μικρό μέρος του Δέλτα στην τουρκική πλευρά, κι έχει φτιαχτεί ο δρόμος προκειμένου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτό, αλλά και η ξενάγηση στον φυσικό μοναδικό πλούτο της περιοχής. «Ουσιαστικά κάνουν ξενάγηση στο Δέλτα του Έβρου από την δική τους πλευρά, την στιγμή που το δικό μας μέρος είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι εγκαταλελειμμένο, γεμάτο βρωμιά και σκουπίδια, και είναι δύσκολο να το επισκεφθείς, ακόμη κι αν όλοι οι φορείς και παράγοντες το διαφημίζουν ως το καλύτερο αξιοθέατο. Τουριστικοί πράκτορες και ξεναγοί, τονίζουμε το ίδιο πράγμα, πως δεν γίνεται να περνάνε λεωφορεία από το ανάχωμα, είναι ανάγκη να φτιαχτεί ο δρόμος, γιατί δυσκολευόμαστε μέχρι και να κάνουμε τις ξεναγήσεις».



πηγή:  thesstoday.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια