Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος μιλά για την ΕΛ.ΑΣ. ως λειτούργημα και όχι ως καταστολή, το προσφυγικό, αλλά και την απόφασή της να συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Με καταγωγή από τη Μάνη, η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη κοσμεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στη 10η θέση. Κατατάχθηκε το 1982 και υπηρέτησε την ΕΛ.ΑΣ. επί 37 χρόνια με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Για την προσφορά της η Ελληνική Πολιτεία την τίμησε με απονομή πλήθους επαίνων και παρασήμων. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα «Προσφυγικές/Μεταναστευτικές ροές και ΜΜΕ» και «Διεθνής/Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και Πολιτική».
Κ.Μ. Είστε η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος. Πόσο δύσκολο ήταν να γίνει αυτό;
Ζ.Τ. Την καριέρα μου στην Αστυνομία την ξεκίνησα ως Αστυφύλακας. Πήγα στη Σχολή Αστυφυλάκων τελειώνοντας το Λύκειο τέλος 1982. Σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, με πολύ δύσκολες συνθήκες ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Με το νόμο περί Ισότητας που έγινε το 1982 – 1983 ξεκίνησαν τα πρώτα δειλά βήματα στην ΕΛ.ΑΣ. ώστε κάποια στιγμή να υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τελειώνοντας τη Σχολή Αρχιφυλάκων και τη Σχολή Αξιωματικών δεν βλέπαμε σημαντικές αλλαγές ή αυτές ήταν τόσο μικρές που δεν φαινόντουσαν στην καθημερινότητα την εργασιακή. Ανεβαίνοντας όμως τα κλιμάκια και την ιεραρχία στην Αστυνομία, τα προβλήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών σχετικά με την «ευγενή άμιλλα» ήταν περισσότερα. Μη ξεχνάμε όμως ότι η Αστυνομία είναι ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος, όπου τις αποφάσεις για τις γυναίκες τις παίρνουν οι άντρες.
Θα πω ένα παράδειγμα, τις προδιαγραφές για τις υπηρεσιακές γυναικείες τσάντες τις έβγαζαν άντρες και αν δεν τύχαινε να είμαι στην Επιτροπή παραλαβής και να κάνω ολόκληρο θέμα, δεν θα άλλαζε ποτέ. Οι γυναικείες στολές περιλάμβαναν πολύ στενή φούστα και γόβες που αν χρειαζόταν μια γυναίκα να τρέξει δεν θα μπορούσε να κάνει μισό βήμα. Αυτό το άλλαξα, όταν έγινα αντιστράτηγος και είχα την ευκαιρία.
Ο ανδροκρατούμενος αυτός χώρος δεν είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα. Διεθνής έρευνα που έγινε πέρσι κατέληξε ότι η Ισότητα των δύο φύλων θα γίνει πραγματικότητα μετά από 60 χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι οι έξι πρώτες γυναίκες που έγιναν ταξίαρχοι αποστρατεύτηκαν. Οι συντηρητικές κυβερνήσεις δεν είναι ανοικτές σε αυτές τις προαγωγές. Δεν θέλουν γυναίκες. Αυτό αποδείχθηκε, πέρα της δικής μου αποστρατείας, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποστρατεύτηκαν δύο ακόμα υποστράτηγοι γυναίκες. Αρχίζουμε και γυρνάμε χρόνια πίσω.
Κ.Μ. Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της Ισότητας των δύο φύλων στην ΕΛ.ΑΣ.;
Ζ.Τ. Μια από τις καινοτομίες που θα κάνουμε για τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι τουλάχιστον ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. να ορίζεται μέσα από τη Βουλή με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια. Θεσμική θωράκιση της ΕΛ.ΑΣ. για τις κρίσεις και προαγωγές όσο και για τις μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις αξιωματικών και χαμηλόβαθμων Αστυνομικών.
Το έργο του κάθε Αστυνομικού είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Θα θεσμοθετήσουμε το επικίνδυνο εργασίας του Αστυνομικού πέραν της θεσμικής θωράκισης. Θέλουμε μια σύγχρονη Αστυνομία με σύγχρονο εξοπλισμό. Θα αναγνωρίσουμε όλα τα πτυχία που έχουν κοπιάσει οι Έλληνες και Ελληνίδες Αστυνομικοί να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Προβλέπεται η αύξηση μισθού κατά 10% όπως και στους υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους.
Ήδη προβλέπεται κάτι που δεν το έχει κάνει ποτέ καμία κυβέρνηση, μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και ένας αριθμός πολιτικών υπαλλήλων, -οι πιο αδικημένοι που υπάρχουν στο Ελληνικό Δημόσιο- για αυτούς έχουμε προνοήσει να μπορούν να εργάζονται πέρα του πενθημέρου, όπως ήδη πράττουν και να αμείβονται για αυτό όπως αμείβονται οι Αστυνομικοί στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι με ημερήσια ανάπαυση.
Ευελπιστώ ότι γρήγορα η ΕΛ.ΑΣ. θα ξαναβρεί τα βήματά της και στις ανώτατες ηγετικές θέσεις εύχομαι να υπάρξουν γυναίκες και να μην είμαι η μοναδική και τελευταία γυναίκα στην ΕΛ.ΑΣ.
Κ.Μ. Τι πιστεύετε για το φράχτη; Θεωρείτε ότι είναι αποτελεσματικό μέτρο στην κατεύθυνση της διαχείρισης του προσφυγικού;
Ζ.Τ. Ο φράχτης είναι ένα τεχνητό εμπόδιο που μπορεί να αποτρέψει, ή να καθυστερήσει τη μαζική είσοδο. Στον Έβρο τα χιλιόμετρα της οριογραμμής είναι 204 χλμ. η φύλαξη και η προστασία συνόρων δεν είναι μόνο αναγκαιότητα είναι και υποχρέωση του κάθε κράτους για να οριοθετεί την εθνική του κυριαρχία.
Ήδη υπάρχουν 12,5 χλμ. στις Καστανιές στον Έβρο, που παρέμεινε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στο χερσαίο κομμάτι μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Πριν από ένα χρόνο ολοκληρώθηκε τμηματικά, η επέκταση του φράχτη άλλα 35 χλμ. συνολικά 47 χλμ. Γίνεται μια κουβέντα τώρα για άλλα 35 χλμ. που είναι, κατ’ εμέ, ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για άγρα ψήφων από την ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού συστήματος. Αυτό το λέω γιατί δεν λύνει το πρόβλημα. Μένουν αφύλακτα, εκτός φράχτη δηλαδή, άλλα 150 χλμ.
Τα 35 χλμ του φράχτη είναι λύση; Σαφώς και δεν είναι λύση γιατί θα υπάρξουν άλλοι δίοδοι ελληνικοί. Στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέμε ότι ο φράχτης μπορεί να αποτρέπει τη μαζική δίοδο όμως δε λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να πιεστεί η Ευρώπη για ένα δίκαιο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ένα δίκαιο σύμφωνο εξέτασης ασύλου, ένα δίκαιο ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, νόμιμες οδούς μετανάστευσης με προϋποθέσεις και κριτήρια κάτω από την ομπρέλα της Ε.Ε.
Κ.Μ. Πως αποφασίσατε να πολιτευτείτε συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;
Ζ. Τ. Προέρχομαι από μια βαθιά δημοκρατική οικογένεια της Μάνης. Ο πατέρας μου ασχολήθηκε πολύ με τον συνδικαλισμό και παρόλο που δεν ήταν στην πτέρυγα των δεξιών ψηφίστηκε ως πρόεδρος ακόμη και από τους δεξιούς.
Μεγάλωσα με αρχές από την οικογένεια μου δημοκρατικές και ο πατέρας μου με έμαθε ότι το κύριο μέλημά μας είναι το τι μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Μεγάλωσα μαθαίνοντας ότι θα πρέπει να διεκδικώ μια καλύτερη χώρα, καλύτερες πρόνοιες για τους ανθρώπους, αξιοκρατικό σύστημα. Να αγαπάω το κράτος μου και να με αγαπάει ως πολίτη. Για αυτό και επέλεξα να ακολουθήσω το λειτούργημα του Αστυνομικού με την έννοια της προσφοράς. Η πόρτα οι δικοί μου ήταν πάντα ανοικτή και ο τρόπος διοίκησής μου διέφερε τελείως από τους άντρες. Μπήκα στην ΕΛ.ΑΣ. με το σκεπτικό της προσφοράς στον συνάνθρωπό μου και όχι της καταστολής προς το συνάνθρωπο μου. Υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει για πρόεδρο, έναν άνθρωπο, ιδιαίτερα συναισθηματικό, που έχει ως κύριο μέλημά του. πως θα ανακουφίσει την κοινωνία από τα προβλήματα σαφώς είναι ο πολιτικός χώρος που μπορεί να με εκφράσει.
Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας τον οποίο γνώρισα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του και είχα καθαρά τυπικές υπηρεσιακές σχέσεις με κάλεσε όταν αποστρατεύτηκα να μου ζητήσει να υποστηρίξω το έργο του ΣΥΡΙΖΑ σε τομείς όπως η Αστυνομία και το προσφυγικό και μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με συμπεριλάβει στο think tank στον τομέα του μεταναστευτικού. Ταυτόχρονα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με αγκάλιασε και με ψήφισε στην Κ.Ε. ως μέλος και για μένα αυτό ήταν συγκινητικό. Με την εκλογή μου στην Κ.Ε. ορίστηκα ως συντονίστρια του Τμήματος Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το επόμενο στάδιο ήταν η μεγάλη τιμή που μου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας να με συμπεριλάβει σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Στο πρόσωπό μου αναγνωρίζεται όλη η ΕΛ.ΑΣ. για το έργο που πρόσφερε το 2015 – 2019 στο μεταναστευτικό αλλά και στα βήματα που έκανε να έρθει κοντά στον πολίτη. Μην ξεχνάμε ότι σε έρευνα που έγινε το 2018, η Αστυνομία βρέθηκε στην τρίτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών της χώρας μας ενώ δυστυχώς με την εργαλειοποίηση που έγινε από τη Ν.Δ. στην Αστυνομία και στην αντιπαράθεση που την έφερε με την κοινωνία σε αντίστοιχη έρευνα του 2022 η Αστυνομία βρέθηκε στην τελευταία θέση των προτιμήσεων του κόσμου και αυτό είναι λυπηρό.
Πηγή:
avgi.gr
0 Σχόλια