Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κύκλωμα κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη: Ένας διακινητής με ψυχιατρικό πρόβλημα, ένας άστεγος και ένας υδραυλικός



Ένας διακινητής ναρκωτικών με διπολική διαταραχή, ένας άστεγος μισθωτής "καβάτζας" κι ένας υδραυλικός τα μέλη του μέγαλου κυκλώματος κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη.



Ένας διακινητής ναρκωτικών με διπολική διαταραχή, ένας... άστεγος μισθωτής καβάτζας, ένας... υδραυλικός με γνώσεις συγκόλλησης κοντέινερ και μια... ακυρωμένη κάρτα αναλήψεων, κρύβονται πίσω από τα 104 κιλά κοκαΐνης που έφτασαν κρυμμένα σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ στις αρχές Μαΐου, αλλά και τους πέντε τόνους που εντοπίστηκαν στο Περού, λίγο πριν "ταξιδέψουν" για Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2020.



Τα παραπάνω είναι μερικά από τα όσα υποστηρίζουν ενώπιον της δικαιοσύνης τα μέλη του κυκλώματος κοκαΐνης, για να δικαιολογήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους, αλλά και τη σύνδεση τους με τα ναρκωτικά, την οποία αρνούνται κατηγορηματικά.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας που οδήγησε στις συλλήψεις, τα κατηγορούμενα πρόσωπα φέρεται να βρίσκονταν για σχεδόν τρία χρόνια, στο μικροσκόπιο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης και της D.E.A. Αθηνών (Αμερικανική Δίωξη Ναρκωτικών), που ερευνά τη σύνδεση τους με τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική.


Η ακυρωμένη τραπεζική κάρτα

Μια... τραπεζική κάρτα, φέρεται να συνδέει τον 68χρονο "εγκέφάλο" του κυκλώματος, με τον 72χρονο μισθωτή της αποθήκης, όπου μεταφέρθηκε το ναρκό-κοντέινερ, στις αρχές Μαΐου για την αφαίρεση της κοκαΐνης. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για τη σύλληψη των εμπλεκόμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν την κάρτα του 72χρονου στην κατοχή του φερόμενου αρχηγού. "Ο Α., εξαιτίας ενός σοβαρού ατυχήματος που είχε, περίπου τον Αύγουστο του 2022 μου είχε δώσει την κάρτα του προκειμένου να κάνω κάποιες πληρωμές, το διάστημα που δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί με ευκολία. Εξ όσων γνωρίζω η εταιρεία του Αγγελούδα έκλεισε στα τέλη Απριλίου 2023 και για το λόγο αυτό προφανώς δεν μου τη ζήτησε πίσω, αφού πλέον είχε ακυρωθεί, και εγώ την είχα ξεχάσει στο τσαντάκι μου μαζί με άλλες κάρτες", αναφέρει στην απολογία του ο 68χρονος, επιχειρώντας να εξηγήσει το ύποπτο εύρημα.

Από την πλευρά του ο 72χρονος ανέφερε στις αρχές: "Τον 68χρονο (φερόμενο ως αρχηγό) τον γνωρίζω τα τελευταία έξι με εφτά χρόνια, από τη στιγμή που μου έδωσε δουλειά ως φύλακα και στέγη στην εταιρία του στον Εύοσμο, πάνω από τον Περιφερειακό. Δε γνωρίζω πως η κάρτα τραπέζης της εταιρίας μου βρέθηκε στην κατοχή του...".
Ο.... άστεγος εντολοδόχος

Ως... προσφάτως άστεγος παρουσιάστηκε στις αρχές ο 72χρονος μισθωτής της αποθήκης στον Άγιο Αθανάσιο, όπου μεταφέρθηκε το κοντέινερ με την κοκαΐνη, στις αρχές Μαΐου. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, περιγράφεται στη δικογραφία ως άμεσος συνεργάτης του 68χρονου "αρχηγού". Μάλιστα φέρεται να λειτουργεί ως διαχειριστής εταιριών, συμφερόντων του 68χρονου, ακολουθώντας τις εντολές του. "Η αλήθεια είναι ότι ο Ι.Α., που, όπως αναφέρει και ο ίδιος προανακριτικά, ήταν άστεγος, είχε λάβει πριν χρόνια από εμένα στέγη και εργασία, με αποτέλεσμα να συναντιόμαστε συχνά και να διατηρούμε φιλική σχέση", αναφέρει στην απολογία του ο 68χρονος επιχειρώντας να εξηγήσει στις αρχές τις συχνές συναντήσεις με τον 72χρονο.

Από την πλευρά του ο μισθωτής, αναφέρει στην απολογία του ότι: "Το καλοκαίρι του 2022 και ενώ ήμουν άστεγος επί πολλά συνεχόμενα χρόνια μου προτάθηκε από δύο άτομα σκοπιανικής καταγωγής, τα στοιχεία των οποίων δε γνωρίζω και τα οποία γνώρισα τυχαίως, να ανοίξω στο όνομά μου μία εταιρία και να συνεργάζομαι μαζί τους εισάγοντας στην Ελλάδα προϊόντα (τύπου πέλετ) και εξάγοντάς τα στα Σκόπια. Παράλληλα με προσέγγισε άτομο ονόματι "Δ" και μου πρότεινε να βρούμε μία αποθήκη και να την εκμισθώσουμε στο όνομα της εταιρίας αυτής, ώστε να ξεκινήσει η δραστηριότητά της και να αποκτήσω και εγώ ένα εισόδημα. Κάθε μήνα λάμβανα ένα ποσό ως μέρισμα της τάξης των 500 ευρώ περίπου, το οποίο μου παρέδιδαν άγνωστα σε εμένα άτομα, γνωρίζοντας προσωπικά μόνο ότι η εταιρία εμπορεύεται πέλετ".
Ο διακινητής με τη διπολική διαταραχή

Από... μανιοκατάθλιψη, ισχυρίζεται ότι πάσχει εδώ και 18 χρόνια, ο 38χρονος γιος του "αρχηγού" του κυκλώματος, ο οποίος φέρεται να είχε ρόλο στην παραλαβή και τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, στους χώρους της εταιρίας "ΔΩΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΕ". Πρόκειται για την επιχείρηση της πρώην συζύγου του, στην οποία εργαζόταν ως αποθηκάριος και οδηγός, ενώ φέρεται να κατέχει και μικρό ποσοστό της. Όπως υποστήριξε στην απολογία του: "Τα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζω, δεν θα μου επέτρεπαν ποτέ τη συμμετοχή μου σε μια τέτοια παράνομη δραστηριότητα, αλλά ούτε και οι όποιοι εμπλεκόμενοι θα μπορούσαν να μου εμπιστευτούν οτιδήποτε, διότι σε σοβαρές καταστάσεις αδυνατώ να ανταπεξέλθω στις ευθύνες και παρουσιάζω κρίσεις".






Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο 38χρονος επικαλείται τους υψηλούς τζίρους της εταιρείας, αλλά και τα έσοδα που είχε αποκτήσει από την πώληση ακινήτων, υποστηρίζοντας ότι "η οικονομική μου κατάσταση είναι πολύ καλή και δεν είχα κανένα λόγο να αναζητήσω πηγές παράνομου πλουτισμού και δη στη διακίνηση ναρκωτικών".
Ο... "μάστορας" Έντι εξαγωγέας της κόκας

Ως υδραυλικός και μάστορας που επισκευάζει βλάβες στην εταιρία, παρουσιάζεται ο 44χρονος άνδρας από την Αλβανία που συνελήφθη για την εμπλοκή του στο κύκλωμα της Θεσσαλονίκης. Ο άνδρας που ήταν γνωστός με το όνομα Έντι, φέρεται να είναι το πρόσωπο που είχε αναλάβει το ρόλο της εξαγωγής των ναρκο-δεμάτων από τα τοιχώματα του εμπορευματοκιβωτίου. "Είναι υδραυλικός – μάστορας, ο οποίος επί σειρά ετών έχει αναλάβει σχετικές εργασίες στο ακίνητο όπου στεγάζεται η Δ... ......Η Ε.Ε.", αναφέρει ο "εγκέφαλος" του κυκλώματος στην απολογία του, περιγράφοντας τις σχέσεις με τον Έντι και τους άλλους εμπλεκόμενους ως "φιλικές συναντήσεις με ανθρώπους που γνωρίζω εδώ και χρόνια". Ο υδραυλικός θα εντοπιστεί και θα ακινητοποιηθεί από τους αστυνομικούς στις 19:00 το απόγευμα της 8ης Μαΐου, μέσα στην αποθήκη που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, την ώρα που μαζί με άλλα 4 άτομα προέβαιναν σε συγκόλληση τμημάτων του κοντέινερ μέσα από το οποίο είχαν αφαιρέσει την κοκαΐνη.
"…άρχισαν να βγάζουν από τα κοντέινερ κάτι πακέτα"

"Ο G. και ο Δ. άρχισαν να κόβουν με έναν τροχό κάποια σημεία του κοντέινερ που είχε μεταφερθεί στην αποθήκη με το φορτηγό", περιγράφει στην απολογία τους ένας από τους κατηγορούμενους, εξιστορώντας τα όσα συνέβησαν στις 8 Μαΐου. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος, ο οποίος εργαζόταν ως αποθηκάριος στην εταιρία όπου μεταφέρθηκε το κοντέινερ με τα ναρκωτικά, είχε βρεθεί στο χώρο όταν του ζητήθηκε από φιλικό του πρόσωπο να καθαρίσει το σημείο.

"Κάποια στιγμή ο G. και ο Δ. άρχισαν να βγάζουν από τα κοντέινερ κάτι πακέτα. Εγώ απόρησα με αυτά που έκαναν και τους ρώτησα τι ήταν αυτά τα πακέτα, αλλά ο Gjini μου είπε να μη ρωτάω και ότι δεν χρειάζεται να ξέρω. Αφού έβγαλαν όλα τα πακέτα, τα τοποθέτησαν μέσα σε ταξιδιωτικούς σάκους μαύρου χρώματος. Μετά ήρθαν στην αποθήκη δύο αυτοκίνητα, σε ένα εκ των οποίων φορτώσανε τους ταξιδιωτικούς σάκους, χωρίς εγώ να προλάβω να δω ποιοι ήταν οι οδηγοί", αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της απολογίας του. Λίγα λεπτά μετά την αφαίρεση των ναρκο-πακέτων από τα μέλη του κυκλώματος, θα ορμήσουν στο χώρο οι αστυνομικές δυνάμεις την ώρα που εργάτες έκλειναν τα ανοιγμένα κοντέινερ για να σβήσουν τα ίχνη.
Το φορτίο από το Περού

Μια πληροφορία, η οποία έφτασε πριν από τρια χρόνια στις Ελληνικές Αρχές, για πιθανή εμπλοκή εταιρίας Ελληνικών συμφερόντων στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης στο Περού, ξεκίνησε την έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών, που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη. Η παραγγελία για την διερεύνηση, δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στις 29 Οκτωβρίου του 2020.

"Στον λιμένα Περού Callao κατασχέθηκαν τα με αριθμό TGHU….1 και MEDU….1 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία περιείχαν μείγμα από μολύβι και κοκαΐνη, συνολικού βάρους 30 τόνων. Από την επεξεργασία (εκχύλισμα) σε 9 τόνους του εν λόγω μείγματος εξήχθησαν 5 τόνοι κοκαΐνης. Η εταιρεία εξαγωγής ήταν η Construccion de Edificios Trasporte de Carga… και παραλήπτρια η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με επωνυμία Τ.....", αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεση του ο αστυνομικός που ηγήθηκε της έρευνας για την υπόθεση, περιγράφοντας τα στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί τότε στη Δίωξη Ναρκωτικών από τις γερμανικές αρχές.

Όπως διαπιστώθηκε στην έδρα της εταιρείας που παρουσιάζεται ως παραλήπτρια της κοκαΐνης από το Περού, στον Εύοσμο, λειτουργεί και η εταιρεία στους χώρους της οποίας φέρεται να είχαν αποθηκευτεί τα 104 κιλά κοκαΐνης από το Εκουαδόρ, τα οποία έφτασαν κρυμμένα σε μπανάνες στις αρχές Μαΐου.

Πηγή:







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια