Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λαλούσης: Να διασφαλίσουμε την αρμονική συνέχεια και τη συνέπεια - θεοδωρικάκος: Είμαι δίπλα σας, αν και όταν χρειαστείτε οτιδήποτε από μένα


Τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 Χαρ. Λαλούσης: Στόχος μου η συνέχεια και συνέπεια στη φύλαξη των συνόρων και στην εσωτερική ασφάλεια

 Τάκης Θεοδωρικάκος: Τιμή μου που εργάστηκα δίπλα στους αστυνομικούς που φέρουν το εθνόσημο στην στολή και στην καρδιά τους-  Πορευτήκαμε αποτελεσματικά σε δύο άξονες: την ασφάλεια στα σύνορα και στις γειτονιές

 Ελ. Οικονόμου: Η πορεία της δράσης μας ουδέποτε υπήρξε ευκαιριακή, αλλά βαθιά στρατηγική

Με στόχο την αρμονική συνέχεια της προστασίας των πολιτών, της ασφάλειας των συνόρων και γενικότερα της εσωτερικής ασφάλειας, ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης από τον απερχόμενο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Σε συνάντηση που είχαν πριν από την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρείχε πλήρη ενημέρωση στον κ. Λαλούση και του παρέδωσε φάκελο με την ετήσια δράση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε σύντομο απολογισμό του έργου του, επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία, την ευημερία και τη λειτουργία της δημοκρατίας» και τόνισε ότι ήταν τιμή για τον ίδιο που εργάσθηκε δίπλα σε αστυνομικούς «που έχουν το εθνόσημο στη στολή και στην καρδιά τους». Ανέφερε ότι κατά τη θητεία του οι δύο άξονες στους οποίους πορεύθηκε το υπουργείο ήταν ασφάλεια στα σύνορα και στις γειτονιές. Επισήμανε ότι το 2022 ήταν η χρονιά με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες στα τελευταία 11 χρόνια, ενώ το ποσοστό εξιχνιάσεων έφτασε στο 90%. Θύμισε δε ότι ανάμεσα σε αυτές ήταν και η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα στην αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως η ενδοοικογενειακή και η νεανική βία, ο σχολικός εκφοβισμός κ.α., ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση δυνάμεων από γραφειοκρατικά πάρεργα με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στις γειτονιές.

Ο νέος υπουργός, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο για την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση και υπενθύμισε τη συνεργασία που είχε με την Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης της Τουρκίας στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε γιατί είχαμε έναν κοινό σκοπό». Επίσης ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, «τον κάθε άνδρα και γυναίκα για το έργο που καθημερινά με μεγάλη αφοσίωση και υψηλό καθήκον επιτελεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου τόνισε ότι τις πολλαπλές και συχνά ταυτόχρονες κρίσεις που υπήρξαν στην τετραετία «τις αντιμετωπίσαμε ως ευκαιρίες ανασυγκρότησης και θωράκισης του τόπου μας. Διότι η επιλογή πολιτικής μας ουδέποτε υπήρξε συγκυριακή, αλλά βαθιά στρατηγική».

Με την ολοκλήρωση της τελετής ο νέος υπουργός κ. Χαράλαμπος Λαλούσης, αλλά και οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου κ.κ. Μιχάλης Καραμαλάκης και Κ. Παπαθανασίου και ο αρχηγός της Αστυνομίας κ. Λάζαρος Μαυρόπουλος προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στον απερχόμενο υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

 Τα πλήρη κείμενα των ομιλιών, με τη σειρά που εκφωνήθηκαν, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής


Ομιλία Τάκη Θεοδωρικάκου

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Αρχηγέ

Κυρίες και κύριοι

Σήμερα φθάνει στο τέλος μία περίοδος 21 μηνών, κατά την οποία με απόφαση του Πρωθυπουργού άσκησα τα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

 Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που υπηρέτησα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες από αυτή την τόσο υπεύθυνη θέση.

Με πίστη στις ύψιστες αξίες: την ελευθερία, την ασφάλεια, τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα στη δημοκρατική νομιμότητα.

Δίπλα στους ανθρώπους που δεν έχουν απλά το εθνόσημο στη στολή τους, αλλά στην καρδιά και το μυαλό τους.

Αρχές και αξίες που κάνουν πράξη καθημερινά: στις γειτονιές -δίπλα σε κάθε πολίτη- και τα σύνορά μας -εκεί που ξεκινά η ασφάλειά μας- η ασφάλεια της Πατρίδας μας.

Με τους ανθρώπους που υπηρετούν και οφείλουν να προστατεύουν την κοινωνία και τη Δημοκρατία μας. 

Κάνοντας το καθήκον τους σε πολλά μέτωπα:

Στην κακοκαιρία, όταν σήκωσαν στις πλάτες τους όσους κινδύνευαν, στις φωτιές όταν απομάκρυναν με ασφάλεια όσους κύκλωναν οι φλόγες, στον Έβρο όταν απέτρεψαν -μόνο το 2022- την είσοδο στην Ελλάδα σε περισσότερους από 270 χιλιάδες παράνομους μετανάστες, έσωσαν χιλιάδες ζωές.

Έδωσαν -και δίνουν καθημερινά- τη μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα. Ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων, δηλαδή η εγκληματικότητα που αφορά στη μέση ελληνική οικογένεια, μειώθηκε κατά 25% το 2022 (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019).  Το 2022 ήταν το έτος με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες τα τελευταία 11 χρόνια, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να φτάνει στο 90%.

Ανάμεσα σε αυτές γίνεται πράξη και η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, αποστομώνοντας άλλη μία συκοφαντική επίθεση, απ’ τις πολλές που δεχτήκαμε αυτό το διάστημα.

Εργαστήκαμε μαζί για μία Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος, φιλική στον πολίτη και ιδιαίτερα στους νέους. Που λειτουργεί με διαφάνεια στο πλαίσιο της δημοκρατικής Πολιτείας μας.

  • Οι λίγοι επίορκοι, όσοι δεν τιμούν τον όρκο τους, όσοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε ενάντια στη διαφθορά, δεν έχουν θέση στο Σώμα και σε αυτό μείναμε ανυποχώρητοι, όσο σκληρές και αν ήταν οι αντιδράσεις.

Εργαστήκαμε για μία νέα σχέση της Αστυνομίας με την κοινωνία μας. Μακριά από καχυποψίες του παρελθόντος. Όσο γίνεται πιο κοντά στο αίτημα και τον στόχο: ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού!

Συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως ενός απολύτως ασφαλούς προορισμού.

Πορευτήκαμε σε δύο άξονες: ασφάλεια στα σύνορα και τις γειτονιές. Υλοποιώντας απ’ την αρχή -με σκληρή δουλειά- ένα σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., το οποίο φυσικά πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Θωρακίσαμε τον Έβρο και ενισχύσαμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας δίπλα στους πολίτες. Με περισσότερες περιπολίες, περισσότερους αστυνομικούς στην πρώτη γραμμή. 

  • Υλοποιούμε το Σχέδιο “Ακρίτας”. Επεκτείνουμε τον φράχτη, αναβαθμίζουμε τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και προσθέτουμε νέους συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα, απαλλάξαμε την ΕΛ.ΑΣ. από γραφειοκρατικά πάρεργα, όπως το γνήσιο της υπογραφής, θεσμοθετήσαμε την απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από τη μεταφορά δικογράφων, απελευθερώσαμε δυνάμεις που πλέον διατίθενται στα κύρια καθήκοντα της ασφάλειας, στα Αστυνομικά Τμήματα και σε περιπολίες στις γειτονιές, μέρα και νύχτα.

Βάλαμε τέλος σε κάθε είδους άβατα, γκρίζες ζώνες ανομίας και καταλήψεις: δημόσιων, ιδιωτικών και πανεπιστημιακών χώρων.

Ιδρύσαμε τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, στα περισσότερα από τα οποία επικεφαλής είναι γυναίκες.

Ιδιαίτερη μέριμνα δείξαμε για τις σύγχρονες απειλές: την ενδοοικογενειακή βία, την νεανική βία, τον σχολικό εκφοβισμό, την προστασία των πολιτών και των κρίσιμων υποδομών από φυσικές και ανθρωπογενείς κινδύνους και καταστροφές.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πολυσύνθετης αποστολής και του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία μας, φροντίσαμε οι αστυνομικοί μας να είναι δίπλα στους πολίτες με ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Δώσαμε έμφαση στην εκπαίδευση και τον αναγκαίο εξοπλισμό, ώστε οι αστυνομικοί μας να μπορούν να φέρουν σε πέρας το καθήκον τους με αποτελεσματικότητα, αλλά και με ασφάλεια για τους ίδιους, ώστε να επιστρέφουν κάθε βράδυ στην οικογένειά τους.

Στηρίξαμε τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών μας, επιλύοντας πολυετή προβλήματα- όπως το βαθμολόγιο, το βαθμολόγιο των αξιωματικών, τις 64 ώρες νυχτερινά- αναδείξαμε το κοινωνικό, ανθρωπιστικό έργο τους.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε με πράξεις το αίτημα για το επίδομα επικινδυνότητας.

Υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές, αναπτύξαμε τις σχέσεις μας με υπηρεσίες χωρών με τις οποίες έχουμε συμμαχικές σχέσεις, με στόχο την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος. 

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον πυλώνα ασφάλειας και κόμβο αστυνομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διαχειριστήκαμε κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις, , προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον ασφαλείας.

Ασφαλώς έχουμε μπροστά μας δρόμο ως Πολιτεία, πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη καλύτερα για την ασφάλεια των πολιτών.

Κύριε υπουργέ, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ελευθερία, την ευημερία των πολιτών και τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Σε αυτή τη συνθήκη είναι αφοσιωμένη η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία.

Μπορείτε να εμπιστευθείτε τα άξια στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτόν τον προεκλογικό μήνα, που αναλαμβάνετε ως Υπουργός στον Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι ευχές όλων μας σας συνοδεύουν, όπως συνοδεύουν και τους αστυνομικούς μας που είναι κάθε μέρα στο καθήκον, στην υπηρεσία του πολίτη.

Είμαι δίπλα σας, αν και όταν χρειαστείτε οτιδήποτε από μένα.

Σας ευχαριστώ όλους!

Ομιλία Ελευθέριου Οικονόμου

Κύριοι Υπουργοί

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας

Ολοκληρώνεται σήμερα μία μακρά διαδρομή 4 ετών.

Γεμάτη προκλήσεις στον κρίσιμο Τομέα Τάξης και Ασφάλειας.

Είναι η στιγμή λοιπόν να αναλογιστούμε πόσα σπουδαία κατακτήσαμε όλοι μαζί, από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της Χώρας ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Πατρίδα μας τα τελευταία 4 χρόνια αντιμετώπισε πολλαπλές, συχνά ταυτόχρονες κρίσεις.

Που όμως τις αντιμετωπίσαμε ως ευκαιρίες ανασυγκρότησης και θωράκισης του Τόπου μας.

Διότι η επιλογή πολιτικής μας ουδέποτε υπήρξε συγκυριακή, αλλά βαθιά στρατηγική.

Μέσα από το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών παρουσιάσαμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Αμφισβητήσαμε, ανατρέψαμε και καινοτομήσαμε μέσα από ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στους τομείς Τάξης, Ασφάλειας και Σωφρονιστικής Πολιτικής.

Σταθερά και υπεύθυνα παρών όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκα κατά τρόπο άψογο με όλες και όλους σας χτίζοντας το αναγκαίο περιβάλλον Ασφάλειας για την πρόοδο και την ευημερία όλων των συμπολιτών μας.

Ευχαριστώ για την υποδειγματική συνεργασία τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη καθώς και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου και τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας όλα αυτά τα χρόνια.

Ταυτόχρονα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Κυβέρνησης για την άψογη συνεργασία μας.

Κυρίες και Κύριοι

Καλωσορίζω τον Υπηρεσιακό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση με τον οποίο με συνδέει προσωπική φιλία που σφυρηλατήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας μας στον Έβρο ως Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού αλλά και μετέπειτα ως Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!

Ξεχωριστά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την σταθερή, αταλάντευτη εμπιστοσύνη που με περιέβαλε ως Πρωθυπουργός της Πατρίδας μας επί 4 συναπτά έτη.

Ολοκληρώνοντας σήμερα αυτή τη μακρά πορεία ανάμεσα σας, ανακαλώ ορισμένα λόγια του Στρατηγού Μακρυγιάννη που συνιστούν διαχρονικά την πυξίδα της προσωπικής μου υπηρεσιακής και πολιτικής διαδρομής: «ότι τούτην την Πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και Πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να σύζωμεν εδω. Δοξάζω τον Θεόν όπου δεν μου σήκωσε την ζωή μου και ευκαριστώ και την πατρίδα μου όπου με τίμησε βαθμολογώντας κατά την τάξη, κατά τις περίστασες, ως τον βαθμόν του στρατηγού και ζω ως άνθρωπος μ’ εκείνο όπου ευλόγησε ο Θεός χωρίς να με τύπτη η συνείδησή μου, χωρίς να γυμνώσω κανέναν ούτε μίαν πιθαμή γης».

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!



Ομιλία Χαράλαμπου Λαλούση

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ, κυρίες και κύριοι Αξιωματικοί, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κατόπιν εντολής σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Υπουργού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Για μένα αυτή η ανάληψη καθηκόντων είναι μία ιδιαίτερη τιμή αλλά θα έλεγα κυρίως μία μεγάλη ευθύνη.

Ξέρετε κάθε τέτοια τελετή είναι μία ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για την Αστυνομία η αλλαγή καθηκόντων, όπως είναι του Αρχηγού και ειδικά του Υπουργού και του Υφυπουργού.

Ζώντας, λοιπόν, σε αυτή τη στιγμή νιώθω και εγώ συγκίνηση.

Καταρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Υπουργό, τον κ. Θεοδωρικάκο για την πλήρη ενημέρωση, πραγματικά με κάθε λεπτομέρεια και με πίεζε να μου δείξει όλο το έργο του Υπουργείου και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, αλλά θα τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το εξαιρετικό έργο, το οποίο έκανε στο Υπουργείο και νομίζω περιέγραψε με σαφή τρόπο όλο το έργο αυτό.

Αλλά θα ήθελα να πω και από την προηγούμενη θέση μου με τον κ. Θεοδωρικάκο έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και αυτό αποδεικνύει ότι οι προκλήσεις είναι κοινές, ειδικά όταν υπάρχει ένα πλαίσιο διϋπουργικής αντιμετώπισης των θεμάτων, νομίζω έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Οικονόμου -και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια- για την κρίση στον Έβρο. Εκεί πετύχαμε γιατί συνεργαστήκαμε όλοι μαζί με ένα κοινό σκοπό, με ξεκάθαρη βούληση και εκεί φάνηκε η διϋπουργική συνεργασία μας. 

Ξέρετε είχα την τύχη να υπηρετώ σε διάφορες περιοχές και πραγματικά να έχω συνεργαστεί πολλές φορές με την αστυνομία και να έχω φίλους και ανθρώπους που εκτιμώ ιδιαίτερα.

Εγώ ως υπηρεσιακός Υπουργός θέτω ένα στόχο: Να διασφαλίσουμε την αρμονική συνέχεια και τη συνέπεια, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στο επιτελούμενο έργο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εσωτερική ασφάλεια.

Θέλω από αυτό το βήμα να εκφράσω την ευαρέσκειά μου, την ευγνωμοσύνη μου και να ευχαριστήσω το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κάθε άνδρα και γυναίκα για το έργο που καθημερινά με μεγάλη αφοσίωση και υψηλό καθήκον επιτελεί και πραγματικά σε μια, όπως ανέφερε και ο κ. Υπουργός, ευνομούμενη πολιτεία, το θέμα της ασφάλειας αλλά και τι νιώθουν οι πολίτες, είναι πραγματικά σημαντικό για κάθε κοινωνία και για κάθε Δημοκρατία.

Τέλος, αυτό που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι όλα τα καθήκοντά μου που με βάση του νόμου και τις προβλέψεις, μου ανατίθενται θα τα φέρω εις πέρας με πλήρη αφοσίωση και καθημερινό έργο.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια, καλή δύναμη, να έχετε υγεία, συγχαρητήρια για το έργο σας πραγματικά νιώθω τιμή και συγκίνηση που αναλαμβάνω τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Υπουργού και εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και νομίζω με τη συνεργασία όλα θα πάνε όλα καλά.

Να είστε καλά ευχαριστώ πάρα πολύ.











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια