Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών: Η 9 Μάη, Μέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, έμπνευση για αγώνες


Διαβάστε την ανακοίνωση

Στις 9 Μάη τιμούμε τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Τιμούμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι για τη συντριβή του ναζισμού, αγωνίστηκαν για δίκιο και λευτεριά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τιμούμε τα εκατομμύρια των νεκρών από την πείνα, τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα βασανιστήρια, όπου απαξιώθηκε η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια από τους ναζί και τους φασίστες. Τιμούμε όσους αντιστάθηκαν στους χιτλεροφασίστες, τα απελευθερωτικά κινήματα των λαών. Τιμούμε ιδιαίτερα, την ΕΣΣΔ και τον Κόκκινο Στρατό της, που ο ρόλος τους υπήρξε καθοριστικός για τη νίκη ενάντια στο ναζισμό-φασισμό. Η φράση του αμερικανού νομπελίστα Έρνεστ Χεμινγουέι «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει» περικλείει όλο το συμβολισμό της Νίκης της 9ης Μάη 1945.



Στη χώρα μας, ο λαός υπέφερε τα πάνδεινα από την πείνα και τη βαρβαρότητα των χιτλεροναζί φασιστών στη διάρκεια της Κατοχής. Ο αστικός πολιτικός κόσμος είτε εγκατέλειψε τη χώρα είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές, ενώ οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίτες θησαύριζαν σε βάρος του λαού που πέθαινε από την πείνα. Καταφύγιό του υπήρξε το ρωμαλέο αντιστασιακό κίνημα που αναπτύχθηκε με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Στο κίνημα αυτό εντάχθηκαν και συνάδελφοί μας αστυνομικοί που στάθηκαν στο πλάι του λαού. Ο αγώνας του λαού μας γράφτηκε με αίμα και μας διδάσκει πως κανένας καταχτητής, κανένας αντίπαλος, δεν μπορεί να λυγίσει τις λαϊκές δυνάμεις όταν αποφασίσουν να αντισταθούν.



Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε αποτέλεσμα της όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ύστερα από την οικονομική κρίση του 1929. Έγινε για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, την απόκτηση «ζωτικού χώρου». Όμως πρώτιστος κοινός στόχος των ιμπεριαλιστών ήταν η συντριβή της ΕΣΣΔ, του πρώτου εργατικού κράτους. Οι κεφαλαιούχοι της Γερμανίας και της Ιταλίας μαζί με τα μονοπώλια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, έφεραν τους ναζί και τους φασίστες στην εξουσία για να αποτελέσουν δύναμη κρούσης κατά των κομμουνιστών. Ο πόλεμος μεταξύ του δυνάμεων του Άξονα και των αντιφασιστικής συμμαχίας συνυπήρχε με τη σύγκρουση των καπιταλιστών με την εργατική τάξη. Στη χώρα μας, μαζί με τους κατακτητές, χίτες και ταγματασφαλίτες και στο τέλος του πολέμου οι Άγγλοι, είχαν στόχο τους τον «εχθρό λαό». Δεν υπήρξε καμιά «εθνική ενότητα» μεταξύ των υποστηρικτών του κεφαλαίου και του εργατικού κινήματος.



Στην ιστορική πορεία αποδείχτηκε πως οι ναζί και οι φασίστες είναι γεννήματα των κεφαλαιοκρατών. Παρά τη συντριπτική ήττα που υπέστησαν το 1945 από τον Κόκκινο Στρατό, ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο όταν το εκμεταλλευτικό σύστημα τους χρειάζεται. Το βιώσαμε με την εγκληματική Χρυσή Αυγή που για χρόνια υπήρξε μαντρόσκυλο των κεφαλαιοκρατών. Το διαπιστώσαμε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, όπου οι φασίστες απευθύνονται στη Βουλή των Ελλήνων και η χώρα μας τους εξοπλίζει. Να επισημάνουμε βέβαια και την καπηλεία της Αντιφασιστικής Νίκης και του Κόκκινου Στρατού από την καπιταλιστική Ρωσία, που παράλληλα δεν παύει να χύνει δηλητήριο ενάντια στη συναδέλφωση των λαών που πρέσβευε η Σοβιετική Ένωση. Το βλέπουμε και σήμερα, προεκλογική περίοδο στη χώρα μας, με την τεράστια προβολή των φασιστικών μορφωμάτων από τα ΜΜΕ του συστήματος. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα, πως ο πραγματικός αντίπαλος για όλους του λαούς του κόσμου είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ο αγώνας για την ανατροπή του είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά στην πάλη ενάντια στο φασισμό.

Για το λόγο αυτό οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ιδιαίτερα η Ε.Ε επιχειρούν να διαστρεβλώσουν το μήνυμα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τα συμπεράσματα από τον καταστρεπτικότερο παγκόσμιο πόλεμο. Ξαναγράφουν-παραποιούν την ιστορία στα μέτρα του συστήματος. Συσκοτίζουν πως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των μονοπωλίων, πως ήταν ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος και συγκαλύπτουν πως εγκληματίες πολέμου δεν υπήρξαν μόνο οι ναζί και οι φασίστες αλλά και οι λεγόμενοι δημοκράτες με τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η Σοβιετική Ένωση αναγκάστηκε να μπει στον πόλεμο για να προασπίσει το λαό του πρώτου εργατικού κράτους στο κόσμο και έγινε με τεράστιες θυσίες ελευθερωτής και των λαών της Ευρώπης.

Είναι προσβολή στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ε.Ε να έχει ανακηρύξει την 9η Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης» για να περάσει στο περιθώριο η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Με τη συναίνεσή της Ε.Ε, ακροδεξιές κυβερνήσεις χωρών της Ευρώπης, απαγορεύουν κομμουνιστικά κόμματα και σύμβολα, διώκουν κομμουνιστές για την πολιτική δράση τους, αποκαθιστούν φασίστες και ναζί, γκρεμίζουν μνημεία του Κόκκινου Στρατού. Η Ε.Ε ξοδεύει πακτωλούς χρημάτων και καλλιεργεί συστηματικά τον αντικομμουνισμό. Προωθεί ανιστόρητες και επικίνδυνες θεωρίες, όπως αυτή των δύο άκρων που επιχειρεί να εξισώσει το φασισμό με τον κομμουνισμό. Όμως, η συλλογική μνήμη των λαών δεν παραγράφεται όσες φορές και αν επιχειρήσουν να ξαναγράψουν την ιστορία. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, που το λαϊκό κίνημα έχει περάσει την ιστορία των αντιφασιστικών αγώνων και των θυσιών από τη μνήμη στην καρδιά.

Είναι υποχρέωση και των αποστράτων να αντιδράσουμε στην επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορίας. Στο χώρο μας, διαχρονικά, επιχειρούν να σπείρουν τον αντικομμουνισμό και να περάσει η φασιστική προπαγάνδα. Είναι γνωστός ο ρόλος συνδέσμων αποστράτων που εμφανίζουν τους συνεργάτες των ναζί, τους δωσίλογους και τους ταγματασφαλίτες, ως «υπερασπιστές της τάξης και της δημοκρατικής νομιμότητας». Να τους απομονώσουμε και να αντικρούσουμε κάθε επιχείρημα που μας βάζει απέναντι στο λαό ή στηρίζει τον κατασταλτικό ρόλο των ένστολων.

Η 9η Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών θα εξακολουθεί να αποτελεί μια πηγή έμπνευσης για τους όσους αγωνίζονται ενάντια στο ναζισμό-φασισμό, στο σύστημα που τον γεννά και για μια κοινωνία ειρήνης και αδελφοσύνης, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια