Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πτυχίο πιλότου με... 25.000 ευρώ: Πώς ο συνταξιούχος της Ολυμπιακής "μοίραζε" διπλώματα ακόμα και με λάθος απαντήσειςΟι υποψήφιοι πιλότοι που είχαν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, μπορούσαν πληρώνοντας 25.000 ευρώ, να αποκτήσουν την άδεια ακόμα και δίνοντας λάθος απαντήσεις στην εξέταση.Ένας συνταξιούχος πιλότος της Ολυμπιακής "κρυβόταν" πίσω από τη "φάμπρικα" διευκόλυνσης χορήγησης αδειών σε χειριστές αεροσκαφών, που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία.

Με… ακουστικά τύπου "ψείρα" και… ενσωματωμένες μικροκάμερες σε πουκάμισα, οι υποψήφιοι πιλότοι – "πελάτες" της εγκληματικής οργάνωσης, μετέδιδαν εικόνα από τους χώρους εξέτασης και άκουγαν στο αυτί τους τις απαντήσεις.


Με αυτό τον τρόπο, συνολικά 15 άτομα ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες εξετάσεις πληρώνοντας αντίτιμο που άγγιζε τις 8.000 ευρώ. Η δράση της συμμορίας τερματίστηκε το πρωί της Πέμπτης, με τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, να συλλαμβάνουν τρία μέλη της οργάνωσης και δύο υποψήφιους πιλότους.
"Σίγουρη επιτυχία"

"Σίγουρη επιτυχία" υποσχόταν στους "πελάτες" του ο 70χρονος αρχηγός της συμμορίας. Η πληροφορία για την παράνομη δράση του είχε εξαπλωθεί από… στόμα σε στόμα σε υποψήφιους πιλότους που είτε είχαν αποτύχει στις θεωρητικές εξετάσεις, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν την ύλη των μαθημάτων.


Όσοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν το αντίτιμο ενημερώνονταν τηλεφωνικά για τη διαδικασία και αφού προμηθεύονταν τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, προχωρούσαν σε "πρόβα" για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα.

Με την κρυμμένη μικροκάμερα έδιναν εικόνα από το τάμπλετ της εξέτασης και ο 70χρονος τους υπαγόρευε τις απαντήσεις. Το μέσο κόστος για τη συγκεκριμένη διαδικασία έφτανε τις 7.800 ευρώ.

Δίπλωμα πιλότου με... λάθος απαντήσεις

Οι υποψήφιοι πιλότοι που είχαν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια, μπορούσαν πληρώνοντας 25.000 ευρώ, να αποκτήσουν την άδεια ακόμα και δίνοντας λάθος απαντήσεις στην εξέταση.

Με άγνωστο τρόπο, ο 70χρονος με τους δύο συνεργούς του είχε βρει τρόπο να παρακάμπτει το σύστημα της ηλεκτρονικής εξέτασης και τους επιτηρητές δίνοντας στους "πελάτες" του το απαραίτητο ποσοστό επιτυχίας του 75%, το οποίο τους επέτρεπε να προχωρήσουν στην πρακτική εξέταση.

Η εγκληματική οργάνωση είχε νοθεύσει θεωρητικές εξετάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και της Κρατικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστρίας, που διενεργούσε πιστοποιημένες εξετάσεις μέσω εταιρείας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή μέλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην παράνομη δραστηριότητα.
Ο... "Ιταλός" πιλότος και η άδεια ΗΠΑ

Ανάμεσα στα άτομα που είχαν προσεγγίσει τη συμμορία, υπήρχε στέλεχος της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας που θέλησε να αποκτήσει άδεια χειριστή αεροσκάφους στην Ελλάδα, αποφεύγοντας τη θεωρητική εξέταση.

Σε μια άλλη περίπτωση, μέλος της οργάνωσης, ζητάει από τον 70χρονο να αναλάβει να συνδράμει παράνομα για την απόκτηση ευρωπαϊκής άδειας χειριστή αεροσκάφους, σε Έλληνα πιλότο που ήταν κάτοχος αντίστοιχης άδειας από τις ΗΠΑ.

Για την παράνομη διευκόλυνση, ο 70χρονος έχει καταγραφεί σε τηλεφωνική συνομιλία να ζητάει το ποσό των 2.000 -3.000 ευρώ.


Το κωδικό λεξιλόγιο της συμμορίας

Για να μη γίνεται αντιληπτός από τις αρχές, ο 70χρονος φρόντιζε να χρησιμοποιεί κωδικές λέξεις κατά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους υποψήφιους πιλότους.

"Τηλεβοήθεια", ήταν η λέξη που περιέγραφε την παράτυπη διαδικασία, "μπιλάκι" ήταν το ακουστικό τύπου ψείρα, ενώ οι οπτικοακουστικές συσκευές, είχαν αντικατασταθεί από τις λέξεις "μηχανήματα" ή "πράγματα".

Παρά τις προσπάθειες να κρατήσουν κρυφή τη δράση τους, τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται ότι είχαν "προδοθεί" και βρίσκονταν για μήνες κάτω από αστυνομική παρακολούθηση. Η αρχή του τέλους ήρθε τις 12 Ιανουαρίου, όταν οι αρχές δέχτηκαν τηλεφώνημα από άγνωστη γυναίκα, η οποία ενημέρωσε για την παράνομη δραστηριότητα.

Πηγή: www.thetoc.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια